Gondolatébresztő beszélgetés

2024.09.06. 17:30

Evangélikus kocsmamisszió a Törvényről és a Kegyelemről

Folytatódik szombaton az evangélikus kocsmamisszió, a Luther Pub az evangélikus templomban. A XXV. összeülés címe Törvény és Kegyelem, vagyis szeretnék megismertetni a hagyományos evangélikus modellt arra nézve, hogy a törvényt hogyan egyeztetjük össze a kegyelemmel.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A szombaton 18 órakor kezdődő rendezvényről kérdeztük Stermeczki András evangélikus lelkészt. "Az idei párizsi olimpia kiváltképp érdekes jelenségnek bizonyult, amihez képest már csak a rá adott reakciók voltak figyelemre méltóbbak. Az euró-atlanti társadalmak polarizálódása, hideg polgárháborúja egyre jobban kiéleződni látszik.

A tavalyi szezonnyító alkalmunk témája az utópia és a disztópia kettőssége volt. A huszadik század totalitárius ideológiáinak a képében, az utópiát kínáló új megváltástanokban felfedezhetünk egy bizonyos mintázatot. Valamennyi ilyen ideológia elhiteti a híveivel, hogy az emberi szenvedés megszüntethető itt a földön, ami szenvedést eleve általában egy változóra vezetnek vissza: egy szekuláris ősbűnre. Ez utóbbi változó kiigazítása pedig elvezeti az embert az új aranykorba, az új teremtésbe. Jellemzően ez az ősbűn az emberen kívül esik, és megtalálható egy tőle különböző társadalmi csoportban vagy intézményben. Sohasem az ember korrupciójának a tényéről van szó, a hibás, a bűnös nem én vagyok, hanem a másik.

A tavalyi előadásban a következő konklúzióra jutottunk:

A münsteri lázadás korában a vallás totális politikai hatalomra törve okozott pusztítást. Szekuláris világunkban, amelyben a vallást többnyire kisöpörtük életünkből, éppen a politika az, amely egyre inkább vallásos természetet ölt, egyre türelmetlenebb, és ily módon válik totálissá.

Az egyre vallásosabb természetű politika a kereszténység romjaira épül. Átveszi a keresztény tanok valamennyi toposzát, mintázatát, szimbólumát, de csak részlegesen, hibásan, szörnyszülötteket hozva a világra.

A legnagyobb hiányossága a kortárs közgondolkodásnak, hogy a problémásnak, vagy ellenségesnek vélt társadalmi elemeket nem áll szándékában reintegrálni, sőt, semmilyen valódi helyet nem kínál neki. Cancel culture után nincs megbocsátás. Az ellenségeskedés és a gyűlölködés csak egyre fokozódik.

Éppen most, amikor le szeretnénk venni a társadalmi elvárások béklyóit, amikor szeretnénk szigorú normatív keretek közül kiszabadulni, a különböző ítélkezéseket megszüntetni, éppen most leszünk egyre keményebb szívűek a tőlünk másképp gondolkodókkal szemben.

A következő Luther Pub-on szeretnénk megismertetni a hagyományos evangélikus modellt arra nézve, hogy a törvényt hogyan egyeztetjük össze a kegyelemmel.

Csatlakozz hozzánk egy gondolatébresztő beszélgetésre, ahol a hitvalló evangélikus teológia egyik alapvető témáját vizsgáljuk meg: a törvény és az evangélium megkülönböztetését. Ez a lényegi teológiai keret feltárja, hogyan mutatja meg a Törvény bűneinket és a megváltás iránti szükségünket, míg az evangélium vigasztaló ígéretet nyújt a kegyelemről és az üdvösségről Jézus Krisztus által.

Legyen szó akár a lutheránus hit mély ismeretéről, akár a hagyomány iránti kíváncsiságról, vagy a generózus sörkészletünkről, ez az esemény ígéretes alkalom arra, hogy megosszuk egymással gondolatainkat és jól érezzük magunkat."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában