Újjáéled a Nyugdíjas Egyetem

2024.09.09. 11:30

Hamarosan indul a Szenior Akadémia a népfőiskolán

Dunaújváros és környéke új lehetőséget kap az időskori tanulásra és közösségi életre: szeptember 18-án útjára indul a Szenior Akadémia a Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesület szervezésében.

Török Tímea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A Szenior Akadémia, az egykori Nyugdíjas Egyetem hagyományait felélesztve, olyan lehetőséget kínál a város és a környék nyugdíjasainak, amire már régóta vártak. Eglesz Kálmán, az egyesület elnöke elmondta, hogy a program életre hívásának gondolata a közösségi beszélgetések során merült fel, amikor is a résztvevők kifejezték igényüket egy olyan oktatási és kulturális program iránt, amelyet a korábbi években nagyon szerettek.

Programjaink alkalmával a beszélgetések során többször elhangzott, hogy milyen jó lenne, ha újra lenne valami hasonló. Mi ezt komolyan vettük, és elkezdtünk gondolkodni, tervezni. Végül eljutottunk oda, hogy most szeptember 18-án elindítjuk a Szenior Akadémiát

– mondta Eglesz.

 

Az őszi szemeszter első témája a helyi történelem és kulturális örökség bemutatása lesz, amely „honismereti kollégium” néven fut majd. Az első alkalommal egy városismereti sétára kerül sor, amely eltér a megszokott múzeumi sétáktól, hiszen más útvonalon halad, de ugyanúgy érinti a fontos helyszíneket. Ezt követően minden hónapban egy-egy előadás lesz, amelyek olyan izgalmas témákat járnak körbe, mint Dunapentele a dualizmus korában, az 1956-os forradalom helyi eseményei, illetve a dunaújvárosi egészségügy elmúlt 65 éve.

A programban Kronász Margit, a múzeum elismert történésze lesz a fő előadó, aki gazdag és érdekes anyaggal készül minden alkalomra. Az előadásokért alkalmanként 2000 forintot kérnek a szervezők, azonban aki mind a négy alkalmat előre befizeti, az 50 százalékos kedvezményben részesül.

Az ősz folyamán induló program mellett már a következő szemeszterre is vannak tervek. Az egészség témaköre kerülhet a középpontba, ahol az idősek mindennapi életviteléhez és egészségmegőrzéséhez kapnak majd praktikus tanácsokat és útmutatást. A jövőben akár házi betegápolási tanfolyamok is lehetnek a program részei, ami különösen nagy segítség lehet azoknak, akik otthon gondoskodnak beteg szeretteikről.

A Szenior Akadémia nemcsak a tanulást, hanem a közösségi életet is előtérbe helyezi. Az érdeklődők találkozhatnak, beszélgethetnek, és együtt fedezhetik fel a helyi történelem és kultúra rejtett kincseit. A programot életre hívó egyesület reméli, hogy ez a kezdeményezés hosszú távon is megmarad, és újabb és újabb generációk számára nyújt majd értékes és tartalmas kikapcsolódást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában