Mentőkutyák

3 órája

Hullakereső szövetség dunaújvárosiakkal - képgalériával

Eredetileg a dunaújvárosi kemping lett volna a helyszíne a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület születésnapi bulijának szeptember 21-én, szombaton. Az egyéves évfordulót azonban az árvíz miatt a Városháza térre helyezte át az egyesület.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Hogy nem hoztak rossz döntést, azt az is bizonyítja, hogy egész nap élénk érdeklődés kísérte a programjaikat. Programból pedig nem volt hiány. Mert nézzük a menüt! A mentőkutyás sportok alapjaival ismerkedhettünk, megtudhattuk, mit tegyünk, ha eltűnésről értesülünk, és azt is láthattuk, milyen egy éles riasztási helyzet szimulációja.

Mayer Tamásné, a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület elnöke a Városháza téri eseményen készségesen állt rendelkezésünkre, így kicsit bele „szagoltatott” abba minket, mi is az a kutyás kutatás és mentés.

Fotó: LI

- Az egyesületünk dunaújvárosi székhelyű, de országosan, sőt, nemzetközi szinten is ismertek vagyunk. Magyarországról egyedül mi vagyunk tagjai a Nemzetközi Hullakereső Szövetségnek. Itt a Városházán leginkább a kutyás sportokat mutatjuk be, ez az engedelmesség, terepfutás, személykeresés, hullakeresés.

Fotó: LI

Mayer Tamásnétól megtudtuk, bármelyik kutya alkalmas arra, hogy a legkülönbözőbb feladatokat végrehajtsa. Az egyesületnek tagja egy tizenöt éves süket és vak kutya, de mivel az orra jól működik, személykeresésre tökéletesen alkalmas. Személykereséssel kapcsolatban megtudhattuk azt is, hogy a legfontosabb, hogy az eltűnést követően minél hamarabb értesítsék őket, mert ha gyorsan nyomon vannak, két-három óra alatt meg tudják találni az eltűnt személyt. Dunaújvárosban szerencsére még nem volt szükség a közreműködésükre, de az idén már egy mezőfalvai kilencéves kisfiút és egy adonyi tizennégy éves fiút ők kerestek meg.

De visszatérve a szombati eseményre, mondhatjuk, kutyás találkozó is volt, hiszen bárki odavihette a kedvencét, és jótanácsokat kaphatott a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület tagjaitól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában