Pályázati forrásból

2024.09.14. 11:26

Kisapostagon a közlekedésbiztonság megteremtése volt az egyik cél

Kisapostag látványosan fejlődik, szem előtt tartva közlekedésbiztonság kérdését. Nemrég új aszfaltburkolatot kapott a Petőfi utca egy jelentős része és új járdaszakasz is épült. Ezzel kapcsolatban megkerestük Kisapostag polgármesterét, Nagy Attilát.

Duol.hu

Fotó: Körmendi Erzsébet

Miért volt szükség ezekre a beruházásokra?

– Bár Kisapostag nem nagy település, mégis jelentős autós forgalom halad át rajta. Gyalogjárda a főúton csak a volt Hungária presszóig tartott, onnan a 6-os útig eddig nem volt kiépítve. Régi tervet valósítottunk meg azzal, hogy a járdát meghosszabbítottuk. Nevezhetnénk ezt adósságnak is, hiszen tartoztunk ennyivel a gyalogosan közlekedőknek, hogy biztonsággal tudjanak eljutni a falu egyik részéről a másik felé. Most egészen a 6-os úti külső buszmegállóig tart az akadálymentes járda, így a kerekesszékkel, vagy babakocsival közlekedők is örömmel tudnak használni. 

Fotó: Körmendi Erzsébet

A közlekedésbiztonságot növeli, hogy a főutcán két gyalogátkelőhelyet is telepítettünk a gyalogjárdához kapcsolódóan. Az egyik a Petőfi és Kossuth utcai kereszteződésnél, ismertebb nevén a Teca boltjánál, a másik pedig az első buszmegállónál, hogy a felújított buszöblöt biztonsággal lehessen megközelíteni. 

Fotó: Körmendi Erzsébet

A gyalogátkelőhelyeknél új köztéri lámpákat is telepítettünk, hogy este is biztonságos legyen a közlekedés. Ez a beruházás egy összetett projektnek az egyik eleme volt, amelyet az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatott az Élhető települések című pályázatban. Ennek részeként a Széchenyi utcában megoldódik a csapadékvízelvezetés, ami egy óriási probléma volt, de szárazságtűrő növényekkel telepített parkokat is létesítettünk. 

A fejlődés ugyan kívánatos, de az azzal járó felfordulás már nem annyira. A lakosság nem elégedetlenkedett?

– 2024. március 20-án ünnepélyes keretek között raktuk le a projekt alapkövét, azon a héten elindultak a munkálatok és bár már látjuk a végét, a lakosság részéről kértük és most is kérjük a türelmet. Szerencsére elmondható, hogy a kisapostagiak nagyon pozitívan álltak a beruházáshoz, látták, tudták, hogy jó dolog készül. Ezért elvétve találkoztunk csak kritikus mondatokkal. A projektben érintett ingatlanok tulajdonosai is türelmesek voltak. Pár reklamációt kaptunk csak a kivitelezéssel kapcsolatban, amelyet a kivitelező cég orvosolt is. 

Fotó: Kállai Félix

Mikor veheti birtokba a lakosság az elkészült utcákat, tereket?

– Ami a Petőfi utcát érinti, mondhatjuk, hogy apróbb munkálatok vannak még hátra. A Széchenyi utcát tekintve még pár hétig várnunk kell a befejezésig. Szerencsére az iskolások és az óvodások már aszfalt úton közlekedve juthatnak el az intézményekig. Hamarosan az aszfalt kopóréteg is terítésre kerül és a járdaként funkcionáló stabilizált padka is elkészül. Az utcán egyirányú forgalom kerül kialakításra a Petőfi utca felől a Kossuth utca felé. Így lesz teljes az utca közlekedésbiztonsága. A Petőfi utcán kerékpáros sávokat alakítottunk ki, hiszen a gyönyörű Duna-partunkra szívesen jönnek kerékpárral is. 2019 szeptemberében adtuk át a Dunaújvárost Kisapostaggal összekötő kerékpárút-szakasz kisapostagi részét. Így a városból, vagy a Duna másik oldaláról szívesen tekernek el hozzánk, mi pedig szívesen látjuk őket. Reméljük, hogy a Szüreti felvonulásunkat is sokan megnézik, amely szeptember 21-én lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában