Új megoldást keresnek

2024.09.12. 14:00

Kulcson súlyosbodnak a közlekedési problémák az iskolák és óvodák környékén

A kulcsi oktatási és nevelési intézmények környékén tapasztalható közlekedési problémák továbbra is megoldásért kiáltó kihívást jelentenek a helyiek számára.

Török Tímea

A Szülői Munkaközösség több zebrát szeretne látni a gyermekek védelme érdekében a településen

Fotó: Török Tímea

A reggeli iskolába, óvodába, vagy bölcsődébe jutás Kulcson a nevelési év második hetében is kaotikus. A múlt évben létesített többlet parkolóhelyek sem elegendőek a reggeli autósforgalom kezelésére, ráadásul a reggeli csúcsban az önállóan közlekedő rolleres, biciklis gyerekek miatt még kritikusabban veszélyesek az iskolai és óvodai közlekedési gócpontoknál. 

A szülők véleménye

Csiákné Varga Brigitta, az iskola szülői munkaközösségének elnöke hangsúlyozta, hogy a szülők részéről nagy az igény a közlekedésbiztonság növelésére az iskola környékén. Elsődlegesen rendőri és polgárőri jelenlétet kérnek a reggeli és délutáni órákban, illetve fekvőrendőrök elhelyezését javasolják, ami a forgalom lassítását segítené. A kijelölt gyalogátkelőhelyek telepítését is fontosnak tartják, különösen a forgalmasabb pontokon. „Az iskolai időszakokban korábban egyirányúsított forgalmi rend visszaállítását is kezdeményeztük a Kossuth Lajos utcán, mivel a gyerekek többsége gyalogosan, kerékpárral vagy rollerrel közlekedik. Az ő biztonságuk érdekében szükségesek ezek az intézkedések" – mondta Brigitta.

A gyorshajtás, a 20 km/órás sebességkorlátozás rendszeres megszegése tovább súlyosbítja a helyzetet. Az ORFK kérdőíve alapján, korábban a szülők körében végzett felmérés alapján a település közlekedésbiztonsági állapota közepes minősítést kapott, ami rávilágít arra, hogy további fejlesztések szükségesek. 

Az óvodánál megnehezíti a közlekedést a buszforgalom is
Fotó: Török Tímea

A polgármesterrel folytatott személyes egyeztetések után Csiákné Varga Brigitta azt is kiemelte, hogy minden javaslatukat, kérésüket írásban továbbítani fogják az önkormányzat felé a helyzet javítása érdekében.

Tervek és akadályok a Kossuth Lajos utcai nagy kanyarban

Deák Ibolya, az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője, elmondta, hogy a Kossuth Lajos utcai, volt orvosi rendelőnél lévő nagy kanyarba tervezett gyalogátkelőhely korábban már zöld utat kapott a testület tagjai részéről. „A gyalogátkelő ügyében egy informális egyeztetésünkön már megállapodtunk, ez nyitott kapu. A terv és a pénz azonban még hiányzik” – mondta Deák Ibolya, ezzel jelezve, hogy az anyagi források előteremtése a soron következő feladat. Az iskola előtti fekvőrendőr helyett azonban inkább a zebra előtti és utáni színes felfestéseket, vagy más figyelemfelhívó eszközöket javasolna, amelyek szintén növelhetik a biztonságot, de kevésbé zavarják a forgalom folyamatosságát, akár a mentő közlekedésre vagy a téli hókotrásra gondolva. 

Figyelmetlenségek a mindennapokban – fontos üzenet a szülőknek

Jobb Gyula polgármester kiemelte, hogy rendkívül hálás az odafigyelő szülőknek, akik igyekeznek betartani az önkormányzat és a tantestület közlekedési iránymutatásait. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az iskola felújításával és az új bölcsőde megépítésével számos új parkolót alakítottak ki. De az elmúlt időszakban történt helyszíni bejárásai során tapasztaltak alapján még az új parkolók sem elégségesek a problémák megoldására. Bár további parkolók kialakítására és a közlekedési helyzet megoldására is készített a meglévő tervek mellé koncepciót, amely azonban a választópolgárok akaratából nem került az önkormányzat berkein belül, így a szükséges forrás biztosítás is kétséges a kellő támogatások nélkül.

Arra is figyelmeztetett a polgármester, hogy a közlekedési morál még mindig számos kihívással küzd, főleg a reggeli rohanás idején. „Nagyon fontos, hogy a szülők fokozottan figyeljenek egymásra, mert így figyelnek a gyerekek biztonságára is! Erre nincsenek szabályok ” – mondta Jobb Gyula. A polgármester konkrét példát is említett: „Három üres parkoló volt, és mégsem álltak be, hogy szabad legyen az út, vagy megálltak az úton, hogy kitegyék a gyereket, miközben egy anyuka épp ki akart tolatni a parkolóból. Természetesen nem tudott.” Jobb Gyula hozzátette, a körzeti megbízott rendőrt kérte az intézmények előtti jelenlétre és a közterület-felügyelőt is a reggeli rendfenntartáshoz irányította.

Az intézményvezető véleménye

Rendné Pocsai Izabella a Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde főigazgatója szerint a reggeli csúcs sok szabálytalansággal jár. Arra kér minden közlekedőt, hogy a biztonságos közlekedés érdekében tartsa be a szabályokat és ne hajtsanak be az óvoda területére, továbbá a közlekedés segítése érdekében a helyszínen jelenlévő közterület-felügyelőt, úgy is mint hivatalos személyt és kéréseit tartsák tiszteletben. 


Kulcson tehát a közlekedési helyzet kezelése továbbra is prioritás az önkormányzat számára, ám a pénzügyi források és a lakók együttműködése kulcsfontosságú a további előrelépéshez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában