Honnan lenne a felújításokra pénz?

2024.09.06. 20:00

Lepusztult épületek, omladozó házfalak nyomában 2.

Városunkban egyre nagyobb gond, hogy napról napra egyre több az elöregedett és felújításra szoruló épület. Mi lehet a megoldás? Erre kerestük a választ.

Fekete Györgyi

Leomló házfalak nyomában 2. -Honnan lenne a felújításokra pénz

Városunk néhány évtized alatt épült fel, és sajnos ebből következik, hogy hasonló ütemben pusztulnak le a házak is. Néhány éve látjuk, hogy az idő vasfoga nem kedvez a közintézményeinknek lakóházainknak. Omladozó falak, toldott-foldott épület homlokzatok, omlásveszély feliratok vagy akár a behálózott polgármesteri hivatal épülete is azt mutatja, hogy semmi nem tart örökké.

Előző számunkban beszámoltunk arról, hogy rendelkezések szólnak arról, hogy a kormányhivatal balesetveszélyes helyzetekben kötelezheti az ingatlanok tulajdonosát a helyre állításra. A leomlott állapotú üzletek, boltok, irodák, vagy irodaházakra az önkormányzat írhat elő jókarbantartási kötelezettséget. Ám azt is megtudtuk, hogy eleddig ezzel a jogukkal, még nem éltek. 

Az épületek egy része vállalkozóké, vállalkozásoké, de vannak hasonlóan rossz helyzetben lévő társasházak is. Amelyeknek a házak érték- és állagmegóvása szinte alig megoldható feladat.

Súlyos milliók kellenének

Illyés Tibor építési vállalkozó. Rengeteget dolgozik Dunaújvárosban társasházaknak, lakásszövetkezeteknek:

Fotó: GABOR HAVEL PHOTO

- Többnyire tetőszerkezetek felújítását rendelik meg tőlünk, de emellett elöregedtek a homlokzatok is, potyognak le a vakolatok, homlokzati díszek darabjai, és az erkélyek többsége is veszélyes állapotban van. védelem alatt álló épületeket gyakorlatilag nem lehet szigetelni. Elengedhetetlen ezek helyreállítása, mert roppant balesetveszélyesek. Ráadásul a védelem alatt álló épületek felújítása sokkal drágább, hiszen nem akármivel dolgozhatunk, vissza kell nyúlnunk az építésük idején használt speciális anyagokhoz is.

- Egy ilyen felújítás mennyire jön ki?

- Nagyságrendileg egy egy erkélynek a felújítása, ha még járólapozunk is, körülbelül darabonként 140 és 160 ezer forintba kerülnek munkadíjjal együtt.

- A homlokzatok?

- A homlokzatok általában ilyen 5-6 ezer forintra jön ki négyzetméterenként. Drágítja a felújítást, hogy régebben nem sajnálták az anyagot, és valahol 3-4-5 centis vakolatot képeztek, és akkor gyakorlatilag az épület egységes kinézete miatt ehhez kell nekünk is igazodni.

- De hogy jól értem, itt csak javításokat kérnek elsősorban...

- Elsősorban javításokat igen, és kevesen kérnek teljes épület felújítását. 

- Az 50-60-as éveken épült nem csak az erkélyek és a homlokzat potyog, hanem megrepedtek a vakolatok is. Miért veszélyes az, ha a vakolat hiányos, s gyakorlatilag már a téglák látszanak?

- Egyrészt a lehulló darabok is balesetveszélyesek. A másik legnagyobb probléma az, hogy a vakolattal meg a kőporral védtük a házaink falában a téglákat, hogy ne fagyjanak szét. Ha ez megszűnik, onnantól kezdve a téglák közötti fugarészek is elkezdenek kiszóródni, és a beázástól kezdve a lakásokon belüli a penészig minden megjelenhet.

- A házaknak egy ilyen szigetelése vagy az új vakolat az milyen nagyságrendeket érint?

- Ezek az árak roppant mód változók. Egy közepes árfekvést figyelembe véve anyag és munkadíjjal együtt, ez nagyságrendileg 22-24 ezer forint jön ki négyzetméterenként.

- Hol dolgoztak legutoljára?

- A Kossuth Lajos utcában dolgoztunk, a Szórád Márton úton, kint a Római városrészen vagyunk, ott is az erkélyeknek a felújítását végezzük, ráadásul panel épületekét. A Szórád Márton úton erkélyeket, és a homlokzati fríz részek felújítását csináltuk. Közvetlen alatta van a gyalogos járda, így meglehetősen nagy balesetveszélyt jelentett az egész.

Súlyos milliókba kerül a házak karbantartása

Amikor a közös képviselő is elviszi a pénzt...

Honnan van a társasházaknak pénzük? 

Mert azért itt nem egy-két millióról van szó. Amelyik társasház előrelátóan gondolkodott, és megfelelő közös képviselővel rendelkezik, annak van megtakarítása. De azért a nagyobb felújítások több tízmilló forintba kerülnek, amire kell a lakáskassza hitele is a megtakarítások mellett. Így előregondolkodás ide, spórolás oda, mélyen bele kell nyúlni a lakóknak a zsebükbe. 

A kulcsa mindenképpen az, hogy a közös képviselő személyét nagyon jól meg kell választani.

Van olyan ismerősöm, akinek a társasházában egymás után két közös képviselő is lelépett a lakók megtakarításaival. Így most futhatnak a pénzük után. 

Tanulsága ezeknek a rémtörténeteknek, hogy még mindig nagyon sok társasházi lakó-tulajdonos nem él a jogával, s nem ellenőrzi a befizetett pénze felhasználását. Nem gondolkoznak valós stratégián, és tüzet oltanak csak vagy hagyják, hogy koncepció nélkül folyjon el a megtakarított pénz. A tulajdonosi szemlélet nem mindenkiben van meg, sokan úgy vélik, hogy a lakásuk csak az ajtójuk küszöbén belül kezdődik, de sajnos előbb-utóbb kénytelenek szembenézni azzal, hogy nem a lakás az ő tulajdonuk, hanem a ház minden nyűgje, baja is az ő pénzükön és döntésükön múlik.

 

A legtöbb előregondolkodó ház és a közös képviselőjük már évekkel ezelőtt el kezdtek fizetni a lakástakarék pénztár számlájukba, és nem sajnáltak pénzt tenni a felújítási alapba is. De a terhelhetőségnek is van határa, most 13-15 ezer forint egy átlagos lakásra a közös költség, 30-40 ezer forintos havi közös költséget a legtöbben nem tudnának már felvállalni. 

Így marad az, hogy néhány helyen betapasztják foltokban kívülről a falat, jobb esetben megcsinálják az erkélyeket, belül kifestik a lépcsőházat, kicserélik a pinceablakot, vagy mozgásérzékelős világítást szereltetnek fel a hosszú évek alatti megtakarításaikból, és apránként elfolyik az az összeg, amiért hosszú éveket takarékoskodtak. 

A lényeget érintő és már középtávon is fontosabb felújításokban nem tudnak és nem is mernek gondolkozni. Majd csak akkor és abban,ami már nagyon muszáj.

- Én úgy gondolom- folytatja Kelemenné Horváth Mária, aki hosszú évekig volt közös képviselő - nem mindegy, hogy mekkora hitelt kell egy-egy közösségnek felvenni. Nekünk, a mi kis Vasmű úti társasházunkban most a tetőfelújítása 100 millió forintba kerülne, ez olyan nagyságrendű összeg, amely akkora terhet róna minden egyes lakóra, amelynek fizetése már sokaknak megoldhatatlan problémát jelentene. Ráadásul pillanatok alatt csődbe juttatna egy-egy társasházat, akinél már pár lakó sem lenne hajlandó fizetni a ráeső részt. Nem beszélve arról, hogy a társasház hitelét, nem fizetés esetén a fizető lakók ingatlanára terhelheti rá a hitelező pénzintézet. Így már elég körültekintőnek kell lenni mindenkinek egy-egy nagyobb összegű hitel felvételekor.

Egy régi megoldás, amely lehetne új köntösben

Eddig ott tartunk,hogy felújítani kell, sőt… elengedhetetlen, de nem lehet tudni, hogy miből.

Kelemenné Horváth Mária: A Sziget Alapítvány sok háznak segített

Kelemenné Horváth Mária közös képviselő volt sok éven keresztül,de ugyanakkor a Sziget Alapítvány titkára székét is betöltötte hosszú éveken keresztül.

Hogy miért érdekes ez utóbbi?

A Sziget Alapítvány a 2000-es évek végéig az épületek hőfizikai jellemzőinek javítását tűzte ki célul, s a logikája az volt, hogy az önkormányzat és DVCSH közös alapítványán keresztül azokat a társasházakat, amelyeknek megoldhatatlan terhet jelentett volna egy-egy ilyen beruházás.

– A pályázat lényege, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtottunk a lakóközösségeknek, ám ehhez igazoltan rendelkezniük kell a beruházáshoz szükséges pénz 70 százalékával, azaz egy elkülönített számlán ennek már a pályázat idején rendelkezésre kell állnia.

Egy előpályázaton mérték fel az igényeket, melyik közösség milyen beruházást szeretne elvégezni. Ezzel együtt írtak ki minősítőpályázatot a vállalkozóknak is:

– Nagyon fontos, hogy  nem csupán támogatást adott az alapítványunk, de igyekeztünk a legjobb áron elvégeztetni a munkát, s azáltal, hogy az összes megbízást az a vállalkozó kapta meg, amelyik a legkedvezőbb feltételekkel vállalta a munkát. Ezt önállóan egyetlen társasház sem tudta megcsinálni, hiszen nem tudnak mennyiséget felmutatni – magyarázza  Kelemenné Horváth Mária. – A beszállítókat minősítjük, az alapítvány külön bizottsága vizsgálta meg a beadott anyagaikat. Éppen ezért kérünk tőlük olyan igazolásokat, amelyek birtokában nem csupán az árról dönthetünk, hanem arról is, hogy képesek-e megbízható minőségben és határidőben elvégezni a beruházásokat. A nyertes köteles volt megfinanszírozni a munkálatokat, s csupán annak elvégzése és átvétele után kapta meg járandóságát. Sőt, ha a határidőből kicsúszott kötbért is köteles volt fizetni.

Nem csupán vissza nem térítendő támogatással, a vállalkozók körültekintő kiválasztásával támogatta az alapítvány a lakóközösségeket, hanem az építkezések alatt  műszaki ellenőrt is biztosít, hogy valóban úgy készüljenek el a munkák, ahogy vállalták. Sőt az alapítvány a közös képviselővel együtt rendelkezett a kifizetésekről. Egy-egy esztendőben 15 millió forint volt átlagosan a felosztható, ami ma már szinte semmire nem lenne elég.

De példának nem rossz.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában