Esőcseppekért Alapítvány támogatásával

3 órája

Lovas fejlesztés indul, SNI-s gyermekeknek ingyenesen

Októberben új lehetőség nyílik a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek számára Nagykarácsonyban, amikor útjára indul az Esőcsepekért Alapítvány által szervezett, ingyenes lóval asszisztált fejlesztés.

Török Tímea

Fotó: Scheier Balázs

Az alapítvány fontos célkitűzése, hogy minél több érintett gyermek számára biztosítson lehetőséget a fejlődésre, ebben az esetben egy különleges, állatokkal támogatott módszert kínálva. Az SNI-s gyerekek loval aszisztált fejlesztési programjáról Kostyák Esztert az Esőcseppekért Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdeztük. 

Kristóf,  a képen látható Loren hátán (aki szintén terápiás lóként részt vesz majd a programban) szólalt meg először Fotó: SB

-A lovas fejlesztéseket Müller Zsanett, egy nagyszerű szakember vezeti majd. Zsanett különösen elkötelezett a SNI-s gyermekek fejlesztésében, és folyamatosan képezi magát e téren. A fejlesztés során Zsanett és a lova, Bátor, közvetlenül segítenek a gyermekek egyéni szükségleteire szabott feladatok megvalósításában- mondta el a kuratórium elnöke.

Jázmin a Bátor nevű lóval dolgozik a terápia során Müller Zsanett fejlesztővel Fotó: MTF

Miben segít a lovas foglalkozás az SNI-s gyerekeknek?

- A lovak már évszázadok óta az emberek legjobb segítői közé tartoznak, amit Jókai Mór olyan frappánsan fogalmazott meg: „Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, és emberré a ló.” Persze mi nem egyszerűen „lovaglás gyerekeknek” szolgáltatásra hívjuk az érintetteket- hangsúlyozta Kostyák Eszter.

Kostyák Eszter az Esőcseppekért Alapítvány kuratóriumának elnöke legkisebb gyermekével Andrissal és a Loren nevű fejlesztő lóval Fotó: SB

- A lovak különösen hatékony terápiás állatok, mivel rendkívül érzékenyek és intuitívak. A sajátos nevelési igényű gyerekek esetében a tulajdonságok  különösen fontosak, hiszen a gyerekek még nem tudják elrejteni érzelmeiket, testbeszédük teljes összhangban van az érzelmi állapotukkal. A lovak képesek érzékelni ezeket az érzelmi jeleket, például a légzés vagy a pulzus változását, és ennek alapján reagálnak a gyerekekre. Ez az érzelmi összhang különleges kapcsolatot teremt a gyermek és a ló között, elősegítve a nyugodt és biztonságos fejlődési környezetet.

A lovak különösen hatékony terápiás állatok, mivel rendkívül érzékenyek és intuitívak, amely tulajdonságok az SNI-s gyerekek esetében különösen fontosak Fotó: SB

A lóval való munka további előnye, hogy a nagytestű állatok tiszteletet és fegyelmet követelnek. Így a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan dolgozzanak együtt a lóval, ami a fegyelmezett viselkedés kialakulásában is segít. Emellett a lovaglás során a gyermekek mozgása, egyensúlyérzéke és koordinációja is fejlődik, ami pozitív hatással van a beszédfejlődésre is. A lóval való együttmozgás így komplex fejlesztést biztosít, amely nemcsak a testi, hanem a kognitív és finommotorikai képességeket is fejleszti.

Müller Zsanett számos ügyességi feladatot végeztet a gyerekekkel, mind lovon ülve, mind a ló mellett állva. Ezek a feladatok a finommotorika mellett a logikai készségeket is fejlesztik, ami különösen fontos a SNI-s gyerekek számára- fejtette ki az Esőcseppekért Alapítvány vezetője. 

A lovas foglalkozás előnye, hogy a nagytestű állatok tiszteletet és fegyelmet követelnek, amely a fegyelmezett viselkedés kialakulásában is segít Fotó: SB

A lóháton végzett mozgásfejlesztés ára sem mellékes

-Az Esőcsepekért Alapítvány által nyújtott lovas fejlesztés teljesen ingyenes. Tehát a mozgásfejlesztés áráról nem kell beszélnünk, ám fontos feltétel, hogy csak azok a gyermekek vehetnek részt, akik rendelkeznek a szakértői bizottság által kiadott SNI kóddal. Továbbá, kizárólag az alapítványon keresztül lehet jelentkezni, amely biztosítja, hogy a leginkább rászoruló gyermekek jussanak hozzá ehhez a speciális lehetőséghez.

Az érintett gyerekeknek a lovasfejlesztés ingyenes az alapítványon keresztül Fotó: MTF

A lóval asszisztált fejlesztés Nagykarácsonyban zajlik, így helyi és környékbeli családok számára is könnyen elérhető. Mivel a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése rendszerint komplex folyamat, amelyhez több szakember bevonása szükséges, Zsani minden jelentkező esetében előzetes megbeszélést kér. Itt az eddigi szakvélemények áttekintésére kerül sor, valamint a találkozás Bátorral és Lorennel is megtörténik, amely egy fontos lépés a gyermekekkel való sikeres együttműködés kialakításához- fejtette ki Eszter.

A lóval való együttmozgás komplex fejlesztést biztosít, amely nemcsak a testi, hanem a kognitív és finommotorikai képességeket is fejleszti Fotó: SB

Milyen forrásból valósulnak meg a lóval asszisztált foglalkozások?

-Augusztus derekán jótékonysági bált szerveztünk, amely bevétele a lovasfejlesztő programunk alapfedezete, ezt havonta befolyó támogatói bevételeink egészítenek ki. Egyelőre a Rászorultakat Segítő Alapítványtól, Plattné Sütő Margittól és saját adományomból áll össze a rendszeres támogatói bázisunk. Hálás szívvel köszönünk minden eddigi adományt és támogatást, amelyek nélkülözhetetlenek a munkánkhoz. Természetesen továbbra is örömmel fogadjuk azokat, akik szeretnének hozzájárulni kezdeményezéseink sikereihez- monta el az alapítvány részéről az elnök. 

Müller Zsanett számos ügyességi feladatot végeztet a gyerekekkel, mind lovon ülve, mind a ló mellett állva. Ezek a feladatok a finommotorika mellett a logikai készségeket is fejlesztik, ami különösen fontos a SNI-s gyerekek számára Fotó: MTF

Kapcsolat és türelem

- A fejlesztéssel kapcsolatos érdeklődésekre Müller Zsanett a következő elérhetőségeken válaszol:

Ugyanakkor érdemes türelmesnek lenni, hiszen Zsanett két kisgyermek édesanyja, és időnként a családi teendők is átrendezhetik a napjait- hívta fel a figyelmet Kostyák Eszter.

Az Esőcsepekért Alapítvány vár minden érintett gyermeket és családot sok szeretettel! Ez a kezdeményezés lehetőséget nyújt a fejlődésre, mindezt egy különleges és inspiráló környezetben, ahol a gyermekek és Bátor közösen tapasztalhatják meg a lóval asszisztált fejlesztés jótékony hatásait.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában