Születésnapi buli

2 órája

A Máltai Játszótér tíz éve nyitotta meg kapuit

Dunaújváros - Egy fergeteges szülinapi bulira hívták a kisgyermekes családokat szombaton. A Máltai Játszótér tíz éves fennállását ünnepelheti.

Molnár Emese

2024.09.28. Tíz éves a Máltai játszótér Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Eniukő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Ki az a gyermek, aki még nem nyert ajándékot? - na ezt a kérdést még soha nem hallottam tombolasorsoláson elhangozni, rendkívül szívmelengetően csengett a Máltai Játszóház épületében, főleg úgy, hogy már előtte is számtalan játék lelt új gazdára. Feleletként egy-két kéz emelkedett a magasba, ám hamar le is került, mert mehettek is átvenni az ajándékukat.

máltai
A Máltai Játszóházban rendszeresen szerveznek tematikus foglalkozásokat, programokat is a családok számára.  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

- Nem akartuk, hogy bárki is üres kézzel maradjon, azt szerettük volna, hogy mindenki boldogan térhessen haza az ünnepségről. Úgy gondolom, ez jellemzi is a Máltai-szellemiséget- fogalmazta lapunknak Vidáné Varga Tímea, a dunaújvárosi Máltai Játszótér és Játszóház intézményvezetője.

Máltai játszótér - tíz éve

Kerek évfordulót ünnepelhettek szombaton délután, ugyanis éppen tíz évvel ezelőtt, 2014. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit az Október 23. téren lévő közösségi színtér. A játszótér kialakítása és megépítése még a "Városháza és környezetének funkcióbővítő revitalizációja" című projektnek köszönhető, amelyre mintegy 1,8 milliárd forint támogatást nyert el az akkori városvezetés. Miután elkészült a főtérről a Duna-part felé vezető sétány vonalában ez a csodás új játszótér és játszóház, a Máltai Szeretetszolgálatot bízták meg az üzemeltetésével.

Ahogy azt a karitatív szervezet fogalmazta, az egész évben nyitva tartó játszótér kialakítása lehetővé teszi, hogy több korosztály tudjon egyszerre, zavartalanul részt venni a tér életében, és mint mindegyik „máltai játszótér”, biztonságos (EU-szabvány), modern, esztétikus és környezetbarát. Szakképzett munkatársaik várják játékkal, egyéni beszélgetésekkel, foglalkozásokkal, különféle vetélkedőkkel, rendezvényekkel a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket. Céljuk egy olyan játszótér működtetése, ahol a szociálisan terhelt lakóterületeken élő gyermekek a lakáson kívül töltött szabadidejüket oly módon tudják eltölteni, amely egészséges testi és lelki fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges. A szabadidő hatékony eltöltésén, a norma- és értékteremtő programok kínálatán túl, lehetőség nyílik a családok megismerésére, a személyes, bizalommal teli kapcsolatra.

Ha a játékban egy kicsit elfáradtak az apróságok, pihenésképpen kedvükre színezhettek is. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

Mindezek ékes bizonyítéka pedig az, hogy immáron tíz éve szolgálják a kisgyermekes családokat Dunaújvárosban. A jubileumot egy születésnapi bulival ünnepelték, amelyen kezdésként az Aba Dojo TAIKO együttes lépett fel egy japán dob bemutatóval. Számtalan ügyességi és kézműves játék, arcfestés, henna, csillámtetkó is színesítette a kínálatot, a vendégek közt egy cicalány is sündörgött, volt tombolasorsolás is, illetve születésnapi torta is. Mindez megannyi mosoly, vidámság és nevetés kíséretében. 

Arcfestés, henna, csillámtetkó, ezek ma már elmaradhatatlan programelemek egy családi bulin.  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő.

A játszóház vezetői feladatait tavaly nyáron vette át Vidáné Varga Tímea. Mint az a jubileum kapcsán kiemelte, büszkék arra, hogy idén áprilistól már egy fejlesztő pedagógus is segíti munkájukat, a különböző foglalkozásaik alkalmával ily módon is segíthetik a gyerekeket. A működés feltételeit, hátterét a Máltai Szeretetszolgálat biztosítja, illetve a sok-sok önzetlen támogató, akik felajánlásait mindig visszaforgatják újabb és újabb programok megvalósítására. Az a tapasztalat, hogy szeretik a családok a tematikus foglalkozásokat, igény van rá, most például az ősz jegyében tökös kavalkádra készülnek, de természetesen nem marad ki télapós és karácsonyi rendezvény sem a idei kínálatból sem. 

- A mi munkánk, küldetésünk, hogy örömöt szerezhessünk a gyerekeknek, számunkra ez a legfontosabb- tette hozzá az intézményvezető. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában