Dunaújváros

3 órája

Minőségét megőrzi mottóval fesztivál az Intercisa Múzeumban

Minőségét megőrzi! mottóval 2024. szeptember 30. és november 10. között rendezik meg a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot, amelyhez idén is csatlakozott a dunaújvárosi Intercisa Múzeum Minőségét megőrzi mottóval.

Körmendi Erzsébet

 A fesztiválsorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. 

Minőségét megőrzi
Minőségét megőrzi, ezzel a mottóval

A dunaújvárosi

Intercisa Múzeum az előző évekhez képest sokkal több, színes programmal várja a nagyközönséget.

 Az idei évben kiemelt tematika a Falatnyi múzeum, ennek keretében új időszakos kiállítással, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással és előadásokkal várják az érdeklődőket. A részletekről sajtóanyagban tájékoztatta az Intercisa Múzeum szerkesztőségünket. 

2024. október 18-án, pénteken 17 órakor nyílik meg „A koszideri lepénysütőtől az Arany Csillag teraszáig” című időszakos kiállítás. A kiállításban a bronzkortól napjainkig mutatják be a város történeti korszakainak jellegzetes, evés-iváshoz köthető tárgyait, az étkezési, gasztronómiai szokásokat, ezek mellett helyet kapnak az élelemtárolásra és tartósítára szolgáló különböző edények és eszközök is. A régészeti korszakok mellett bemutatásra kerülnek az egykori mezőváros, Dunapentele, valamit az új város, Sztálinváros, a mai Dunaújváros jellegzetes, a témához kapcsolódó emlékei is. A tárgyakat gazdag képi anyag, írott források, receptek egészítik ki. A kiállításhoz kapcsolódóan

 múzeumpedagógiai foglalkozásra várják az iskolai osztályokat, csoportokat, gyerekeket és felnőtteket. 

A foglalkozás során – előzetes bejelentkezés után – egy szabadulószoba szisztémája szerint járhatják végig a kiállítást és ismerhetik meg az érdeklődők évezredek gasztronómiáját. 

2024. október 3-án „

A nagy zabálás. Mit ettek őskori elődeink?”

 dr. Keszi Tamás régész, 2024. október 10-én „Ab ovo usque ad mala. Étkezési szokások, gasztronómia a római korban” Buza Andrea régész, 2024. október 17-én „Aratástól disznótorig - Betekintés a pentelei táplálkozási kultúrába” Kronászt Margit történész, 2024. november 7-én „A Késdobálótól az Arany Csillagig, vendéglátás az 50-es években” címmel Hodik Mónika történész tart előadást. Minden előadás 17 órakor kezdődik, a részvétel ingyenes. 

A korábbi években megszokott programok sem hiányoznak az Intercisa idei kínálatából. A „Séta vezetéssel a Régészeti emlékek tanútján,” a „Séta vezetéssel a Dunaújvárosi Építészeti Emlékek Szocreál Tanösvényén” valamint az „Ismerjük meg Dunapentelét!” című tematikus sétákon több időpontra – melyek a múzeum honlapján és facebook oldalán megtekinthetők – várják a jelentkezőket. Minden sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

„A pincétől padlásig – Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban” 

című programon kulisszatitkok felfedezésére idén is várják a kedves érdeklődőket. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, 2024. október 1. – november 8. között minden héten keddtől – péntekig 10-16 óra között választott időpontban indulnak csoportok. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges. 

A „Múzeumi kulisszatitkok” tematika keretében még egy programot kínál a múzeum látogatóinknak. 2024. október 29-én, kedden 17 órakor „Betekintés a múzeumi restaurátorok munkájába” címmel Léhi Krisztina restaurátor tart előadást. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében külön programot kínálnak a városi és városkörnyéki pedagógusoknak.

 2024. október 8-án 15 órára teadélutánra várják az érdeklődőket, ahol a pedagógusok tájékoztatást kaphatnak arról, hogy a 2024/2025. tanévben milyen múzeumpedagógiai programokra várják az óvodásokat, általános- és középiskolásokat. Kötetlen beszélgetés keretében várják az ötleteket, javaslatokat arra, hogy milyen, a múzeum gyűjteményeihez kapcsolódó, az óvodai foglakozásokat valamint a tananyagot kiegészítő foglalkozást szeretnének még a pedagógusok, milyen igények vannak a múzeumban illetve, ha kérik, az oktatási intézményekben megtartandó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kapcsolatban. 

Az idei programsorozat zárásaként 2024. november 9-én, szombaton 14-18 óra között tarják meg Őszbúcsúztató családi délutánt. A családi délután során a kézműves foglalkozások mellett – ahol lehetőség lesz a Szent Márton napjához, illetve az őszhöz köthető díszek, tárgyak elkészítésére – a gyerekek játékos múzeumpedagógiai foglalkozás keretében megismerkedhetnek a pentelei táplálkozási kultúrával is. Várják az érdeklődőket kiállításaink megtekintésére, kiemelten „A koszideri lepénysütőtől az Arany Csillag teraszáig” című időszakos kiállításra. Az időszakos kiállításon lehetőség lesz kisebb csoportokban a hozzá kapcsolódó szabadulószoba jellegű múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételre is. 

A fenti programok mellett a délután folyamán két alkalommal - 14.30 és 16.30 órától - az érdeklődők részt vehetnek a „Pincétől a padlásig – múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban” programunkon, melyen bejárhatják a múzeum látogatók előtt elzárt tereit.

Még több hír a múzeummal kapcsolatban

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában