Piac

2 órája

Nem kell Erdélybe utazni egy kis székely ételért

Az e heti piaci körképünkön igazi érdekességgel találkozhattunk. A zakuszkához való rókagombát a saját kezükkel szedik az ősi földünkön a Láng család tagjai

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az „akció” fedőneve Székely ízek. Aki járt már Erdélyben az tudja, mit jelent a székely íz. Ezeket az ízeket hozta el a dunaújvárosi piacra a Láng család. Ők lassan  negyven éve települtek át Erdélyből Magyarországra, és ezzel majdnem  egy időben  kezdtek el „kofáskodni” a dunaújvárosi piacon.  Vagyis hosszú évek óta árulják a zöldséget és a gyümölcsöt a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. (Egyéni tapasztalat: náluk kapható az egyik legjobb dinnye.) Szóval a Láng család: Zoltán az egyik fiú – hárman  testvérek – meséli, hogy korábban havonta egyszer a barátoknak készítettek erdélyi ételeket a piacon, azután azt vették észre, hogy egyre nagyobb az igény az ételük iránt. Ezért először is kellett egy állandó helyet szerezniük, ami télen, nyáron működőképes, ez lett a büfékocsi.
Állandó ételeket tartanak, de szeretnék fokozatosan  növelni a kínálatot. Van házi zakuszkájuk,  négy féle sült paprikából, rókagombából. A rókagombáról talán elég csak annyit megjegyezni, hogy havonta egyszer hazajárnak Erdélybe, és saját maguk szedik a gombát a hegyekben.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a zakuszkát, a padlizsánkrémet és a miccset is saját sütésű kovászos kenyérrel kínálják.
Mottójuk, hogy nem kell azért Erdélybe utazni, hogy székely ételt együnk. Azt is vallják, hogy olyan  ételeket kínálnak, amiket ők maguk is szívesen megesznek, sőt az árak megállapításában is arra törekedtek, hogy hasonlók legyenek, mint az erdélyiek.
Végül álljon itt egy klasszikus erdélyi zakuszka recept, vagyis inkább az, mire van  szükségünk az elkészítéséhez.
4 kilogramm pritamin paprika (paradicsompaprika), 3 kilogramm padlizsán, 2 kilogramm hagyma, 1 liter paradicsomlé, 1 liter tarka bab, só, bors, babérlevél, 1,5 liter olaj (az eltevéshez még körülbelül egy fél liter).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában