Kajak-kenu

2 órája

ORV: Bebők Lara kétszeres bajnok, Blényesi Réka és Poszpischil Luca is dobogón

A Szegeden zajló kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar válogatottban a DKSE és a Rácalmás SE képviselői már négy érmet lapátoltak össze szombatig, több döntős hely mellett.

Gallai Péter

Bebők Lara két aranyéremnél tart

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A versenynek 2020 után ismét Szeged a házigazdája, az ORV több sportágban is a visegrádi országok között fennálló, nagy hagyományokra visszatekintő kölcsönös együttműködés eredménye, kajak-kenuban évről évre az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi utánpótlásversenynek számít.

Bebők Lara ünnepli győzelmét
Fotó: MKKSZ

Idén több mint 40 országból érkeztek fiatal sportolók, hogy U15, U16 és U17-es korosztályokban megmérkőzzenek egymással. Legtöbbjüknek ráadásul ez lesz az első nemzetközi versenye, tehát tapasztalatszerzés céljából is kiváló lehetőség a jövő olimpiai reménységeinek.

A Dunaújvárosi KSE-t öten képviselik, míg a Rácalmás SE-t egy versenyző.

A DKSE részéről a pénteki döntők során két kajakos lányért szoríthattunk, akik végül egy aranyérmet és egy ezüstöt szereztek. 

Bebők Lara K-1 U15 1000 méteren tudott nyerni, miután hatalmas csatában maga mögé utasította német és a belga riválisát, az első 300 méter után végig tartotta előnyét, végül óriási küzdelemben ezt meg is tudta tartani.

Ezzel megnyerte első nemzetközi versenyét!

Blényesi Réka a K-4 U17 1000 méteren indult kvartett tagja volt. A fiatal egységben rajta kívül Németh Helka (Győr), Lengyel Lili (KKNKKA), Bertalan Katalin (KSI) ült, akik a döntőben a nagyon jól sikerült rajt után elszakadtak a mezőnytől a németekkel együtt. Az utolsó métereken végül utóbbiak nagy hajrával, de becsúsztak a mieink elé, de ez az eredmény a menedzselt négyesnek nagyszerű eredmény.

Blényesi Réka (balról a második), ezüstöt nyert a négyes tagjaként
Fotó: MKKSZ

Pénteken érdekelt volt a Rácalmás SE kiválósága, Poszpischil Luca is, aki végül nyolcadik lett U15 C-1 1000 méteren.

Szombaton aztán ismét volt miért és kiért izgulni, hiszen Bebők Lara K-1 U15 500 méteren is bejutott a fináléba. A DKSE versenyzője féltávnál még második volt a német Lange mögött, a végén azonban ő örülhetett újabb aranyérmének.

- Alapból az ezer métert szeretem jobban, de most valahogy jobban esett az ötszáz. 

Mindig a versenyek közepén szoktam robbantani, általában az ellenfelek ott maradnak le, most az utolsó kétszázon fokozóval mentem. Nagyon jó itt lenni, főleg, hogy a családom is velem van az egész verseny alatt, remek a hangulat

 - idézte Bebőköt a szövetség honlapja. 

Fotó: MKKSZ

Dohárszki Ábel és Györkő Huba is vízre szállt a C-2 U16 500 méter döntőjében, ahol végül a hatodik helyen értek célba.

Zárásként, a nap utolsó A-döntőjében C-2 500  méteren is született egy magyar ezüst. Ahol kezdett a Poszpischil Luca Panna, Vágovics Eszter kettes, féltávnál az első helyen haladtak. A hajrában megérkezett rájuk a brazil páros, olyannyira, hogy Lucáéknak már nem maradt elég erejük ezt lereagálni, ettől függetlenül a második helyezésre is büszkék lehetnek a lányok.

 

Fotó: MKKSZ

Vasárnap Bebők Larára az 500-as négyes döntő, 200 négyesben is remélhetőleg lesz döntő, és a Csernák Attila is rajthoz áll a mix negyessel kenuban

Az Olimpiai Reménységek Versenyének utolsó napja előtt Magyarország utcahosszal vezeti az éremtáblázatot 13 arany, 12 ezüst és 9 bronz elosztásban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában