Bosszankodás helyett

2 órája

Palack kupak hack, hogy csak magába és ne magára öntse - videóval

Sokat bosszankodunk rajta, hogy az üdítő kupakok nem távolíthatók el teljesen, hogy csökkentsék a műanyag szemetelést. Bár a változás környezetvédelmi előnyökkel jár, sokan jártunk már úgy, hogy a frissítő nedű az ölünkben landolt. A TikTok -on nagyszerű ötletet találtunk, amelyet ki is próbáltunk.

Török Tímea

Fotó: TT

Az elmúlt években egyre több fogyasztó találkozhatott a palackokon lévő rögzített kupakokkal, amelyeket nem lehet teljesen letekerni, mivel egy műanyag gyűrű rögzíti őket a palackhoz. Ez a változás az Európai Unió környezetvédelmi irányelveinek részeként jelent meg, és a 2019-ben elfogadott SUP (single-use plastics) szabályozásnak köszönhető, amely 2024. júliusától kötelező minden gyártó számára.

Az okos ötlet nélkül a biztonságos töltéshez folyamatosan fogni kell a palack kupakját Fotó: TT

Az irányelv célja egyszerű: kevesebb eldobott műanyag a környezetben. Az új rendszerrel csökkenteni kívánják a természetbe kerülő, elszórt kupakok számát, hiszen így a csomagolás egésze egyben marad, megkönnyítve az újrahasznosítást. A kezdeményezés támogatóinak érvei közé tartozik a higiénia javítása is: a kupakot nem kell külön kézben tartani, így elkerülhető, hogy koszos felületekkel érintkezzen.

A hack segítségével kényelmesen tölthetünk a palackból Fotó: TT

De vajon mindenki örömmel fogadta a változást? Nos, kicsit sem túlzó ha azt állítjuk, hogy egyáltalán nem. Számos fogyasztó panaszkodik, hogy az új kupakok megnehezítik a palackok használatát. A szorosan rögzített kupakok akadályozhatják a kényelmes fogyasztást, ami bosszantó lehet. Pont úgy mint mikor az öntés során a kupakba sikerül önteni a pohár helyett. 

Hogyan kezelhetjük az új helyzetet?

Ügyes fordítás: Ha közvetlenül a palackból iszik, próbálja meg finoman elfordítani a kupakot, hogy az ne akadjon zavaróan az ajkába.

Biztos fogás: Öntéskor óvatosan tartsa a kupakot úgy, hogy az ne érje az öntőrészt, így a folyadék szabadon távozhat a palackból.

Türelemjáték: Bár szokatlan lehet, néhány alkalom után a rögzített kupak használata is rutinná válhat. Idővel könnyebben megbirkózunk vele.

TikTok hack: Óvatosan húzzuk át a kupakot a palack szája felett, így rögzíthetjük a kupakot és biztonságosan tudunk önteni- videót is készítettünk hozzá. 

A rögzített kupakok újítása kétségtelenül hasznos a környezet számára, még ha némi kényelmetlenséget is okoz. A környezettudatos megoldások hosszú távú céljai mindannyiunk érdekét szolgálják, még ha ehhez egy kis alkalmazkodásra is van szükség.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában