Őszi látogatás

2 órája

Piacolás után jöhet a pörköltkrémünk

Pénteki piaci látogatásunkkor azt állapíthattuk meg, hogy a vásárlók időnként egymásba értek, míg a standok közül több is üres volt.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Olyanok sem tették ki ezúttal a portékájukat, akik nélkül szinte nincs piac Dunaújvárosban. Kellemes őszi időben töltöttük a délelőtt egy részét a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Az áruk nagy része is az őszt jellemezte. Dinnye már alig volt, az is Szekszárdról, kilója viszont nem volt sok, 390 forintot kértek érte. Az őszibarack is visszafogottan volt jelen a piacon, 800 és 1500 forint között kértek el egy kilogrammért. Viszont a klasszikus őszi gyümölcsök közül szőlőből (800–1500 forint) és szilvából (500–800 forint) bőséggel válogathattunk. Ugyanez volt a helyzet a paprikával és a paradicsommal is.

Fotó: Laczkó Izabella

A paradicsom árában is nagy volt a szórás,  kaphattunk egy kilót 490 forintért és 1200-ért is. A paprika ára a fajtájától függött (ezúttal az erős paprikák, a csilik mustrálásától eltekintettünk). A tv-paprika 590 és 690 forint között mozgott, a kápia kilójáért 590 forintot kértek el a gazdák, míg a pritaminért 750 forintot. A paprika és a paradicsom kínálatot, és a még mindig alacsony árakat látva, az juthat az eszünkbe, hogy nincs még vége a lecsó szezonjának. Egy kellemes őszi estén még bográcsban is készíthetünk egy remek ételt. 

Azonban  most nem ragadnánk le a lecsó főzésénél, hanem más vizekre evezünk. 

Mivel ilyenek az árak,  felötölhet bennünk, hogy készítsünk egy különleges pörköltkrémet. Ehhez a  hozzávalók: 2 kg kápia paprika, 1 kg paradicsom, de helyettesíthetjük két nagy doboz Aranyfácán sűrítménnyel, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 20 dkg só, őrölt kömény, őrölt fekete bors. Az alapanyagokat egy edénybe tesszük, egy órán át főzzük, sűrítjük. Ezután botmixerrel pürésítjük. Ha túl sós lenne a krémünk, nem  kel megijedni, többféle ételhez adhatjuk (pörkölt, paprikás krumpli, lecsó, gulyás), csak oda kell  figyelni a sózásnál. Viszont a só nagyszerűen tartósítja a kisebb üvegekbe rakott krémet. 

A lecsónk történetéről 

Amerika felfedezése (1492), majd a paprika és a paradicsom óvilági megjelenése előtt a lecsóról nem beszélhettünk. Az étel megjelenésére az ezt követő évszázadokban sem számíthatunk, mivel a zöldpaprika ás a 19. század elejéig mérgezőnek tartott paradicsom, csak  később váltak a konyháink alapanyagaivá. (foodandvine.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában