Árvízvédelem

2024.09.17. 14:53

Szerdán építenek gátat Ercsiben, várják az önkéntesek segítségét is

A mai nappal elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életben Fejér vármegyében is – ezzel kezdte dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke azt a sajtótájékoztatót, amelyet kedden tartottak Ercsiben, a kompkikötőnél.

Molnár Emese

Fotó: Németh Ádám

Nem véletlen a helyszínválasztás, ugyanis az elnök tájékoztatójából kiderült, a dunai árhullám miatt a vármegye két településén, Ercsiben és Kisapostagon lesz szükség fizikai beavatkozásra, vagyis homokzsákokkal történő gátépítésre. Szeptember 22-23-ra várható a Duna tetőzése térségünkben, és mint azt az elnök elmondta, a szakemberek szerint nem éri el majd a 2013-as nagy árhullám szintjét (körülbelül 24 centiméterrel marad alatta).

Fotó: Németh Ádám

Dr. Molnár Krisztián kiemelte, a várható árvíz miatt már korában megkezdték a felkészülést a védekezésre, amelyért ezúton is köszönettel szólt többek között az illetékes hatóságoknak, a Fejér Vármegyei Területi Védelmi Bizottságnak, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a katasztrófavédelem szakembereinek, a térség országgyűlési képviselőinek, és mindazon civileknek is, akik részt vettek az eddigi munkákban. Kiemelte, az összefogásban, az együttműködésben Fejér vármegye mindig is élen járt. Hangsúlyozta azt is, hogy az árvízvédelmi feladatok kapcsán jó szakemberek kezében van az irányítás. Többször tartottak egyeztetéseket is, és két olyan településünk van, ahol a személy- és vagyonbiztonság megőrzésre érdekében gátat kell építeni homokzsákokkal: Ercsiben és Kisapostagon. Utóbbi településen a sajtótájékoztatóval egyidőben már dolgoztak a védekezésen, ezért sem tudott jelen lenni Varga Gábor országgyűlési képviselő (Fejér 05), aki a helyszínen segített.

Ercsiben szerdán 12 órakor kezdik a gátépítő munkát a kompkikötőnél a hivatásos szervekkel közösen, de várják az önkéntesek segítségét is.

Tessely Zoltán, a vármegye 03-as választókerületének országgyűlési képviselője is jól emlékszik még a 2013-as nagy árvízre, amelynek során összefogással sikerült a védvonalat kialakítani. Mint mondta, most is hasonlóan magas vízszintemelkedéssel számolnak. Mivel a maguk választókerületében, Pannónia szívében nem várható árvízi esemény, ezért ők megkezdték az önkéntesek szervezését, és ott segítenek, ahol szükség van rá. Szerdán mintegy száz fős csapattal az ercsi munkálatokban vesznek részt.

Fotó: Németh Ádám

Gólics Ildikó, Ercsi alpolgármestere, illetve októberben hivatalba lépő polgármestere megköszönte mindazok segítségét, akik az elmúlt napokban részt vállaltak a védekezési előkészületekben. Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek a vízügyi és a katasztrófavédelmi igazgatóság szakembereivel a feladatokról, így a szerdai gátépítéshez is rendelkezésre állnak majd a szükséges eszközök, amellyel megvédhetik a Duna partján lévő ingatlanokat. Kiemelte, óvatosnak kell lenni és időben felkészülni a feladatokra, hogy elháríthassák a nagyobb problémákat.

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő vázolta, a mi választókerületünk (Fejér 04) települései közül Ercsi a legkritikusabb pont az árhullám tekintetében. Folyamatosan részt vesz a szükséges egyeztetéseken a szakemberekkel, hiszen mint azt kiemelte, meg kell védeni minden olyan ingatlant, amely árvízi veszélyben van. A képviselő köszönettel szólt minden eddigi segítségért is.

 

Törő Gábor, Fejér vármegye 02-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, az ő térségük sem érintett az árvízi helyzetben, de ahogy 2013-ban Kisapostagon, úgy most Ercsiben is segítenek a védelmi munkálatok során. Hozzátette, ez az összefogás is bizonyítja Fejér vármegye egységét e tekintetben is.

Dr. Tanárki Gábor főispán, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal vezetője, s egyben a Fejér Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta, valamennyi vármegye felkészült az árvízvédelemre, mindenki a helyén van: a cél a személy- és vagyonbiztonság megóvása az árhullám idején, amelyhez biztosított a szakmai iránymutatás, de ugyanúgy szükség van az országgyűlési képviselők, települési vezetők támogatására is.

Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér vármegyei igazgatója hozzátette, körülbelül 10-12 napig fog tartani ez az árhullám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában