Szeptemberi közgyűlés

5 órája

Újabb egymilliárd forint önkormányzati médiára

Harminchárom napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülés keretében a képviselők a szeptemberi közgyűlésen.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ez volt az utolsó közgyűlés a jelenlegi felállásban, ahogy Pintér Tamás polgármester is elmondta az ülés elején, ugyanis októbertől alakulnak meg az új testületek, amelynek tagjai a júniusi helyhatósági választáson nyertek mandátumot az elkövetkezendő öt évre.

Ehhez kapcsolódott az egyik napirend is, amellyel több ponton is módosították a közgyűlés szervezeti és működési szabályáról szóló (SZMSZ) rendeletet. Mint azt az előterjesztésben írták, az újonnan megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása október 1-jével veszi kezdetét, mert ettől a naptól válik jogerőssé a választás eredménye. Innentől számítva 15 napon belül kell az új vezetőknek megtartaniuk az alakuló ülésüket. Városunk esetében eddig az volt a jellemző, hogy már ezen az alakuló ülésen megválasztották az alpolgármestereket, a bizottságok tagjait. A törvény lehetőséget ad arra, hogy ezekről a tisztségekről az alakuló ülést követő közgyűlésen döntsenek a képviselők- többek közt ezt belefoglalva módosították a rendeletet.

Egymilliárd forint önkormányzati médiára

Négy évvel ezelőtt is gyakorta hivatkozott nehéz gazdasági helyzetre a városvezetés, de egymilliárd forint azért jutott "házi médiára", a DS Média Kft-vel. Az interneten fellelhető a vállalkozási szerződés, a dokumentumot 2020. augusztus 3-án írták alá a felek. Innentől számítják a 48 hónapos megbízási időt, ez alapján 2024. augusztus 4-től már szerződés nélkül roboghat az önkormányzati médiagépezet. A júniusi közgyűlésen bízták meg a képviselők a Bákonyi Ügyvédi Irodát azzal, hogy bonyolítsa le a médiarendszer üzemeltetésére vonatkozó új közbeszerzési eljárást. Csak erre a feladatra 22,8 millió forintot szavaztak meg! Augusztus 7-én jelent meg a pályázati felhívás, amelyre szeptember 12-ig "várták" a pályázatokat. Várható volt, hogy a csütörtöki ülésre sürgősségivel behozzák a témát, és így is lett. A napirendben foglaltak szerint két pályázó volt. Az egyik a Hungaroplakát Reklám Kft., amely Komló egykori szocialista polgármesterének a fia, Páva Zoltán érdekeltségébe tartozik. Nem okoz meglepetést, hogy a két induló közül ez a cég adta a magasabb árajánlatot, a másik pályázó ugyanis a városvezetés "házi médiája", a DS Média Kft. volt. Viszont most kapaszkodjanak meg: ez a cég eddig havonta 16,5 millió forintért (+Áfa) szolgálta ki a városvezetés kommunikációs igényeit, innentől kezdve pedig már havi 23,5 millió forint (+Áfa) ellenében. Ráadásul 36 hónapra szól a megbízatás, vagyis újabb 1,07 milliárd forintot kaszálhat a város pénzéből a cég, ám ezúttal mindössze 3 év alatt.

Kevesebb jutalom

Még egy 2017-ben megalkotott önkormányzati rendelet értelmében a közgyűlés eredményességi jutalomban részesíti az olimpiai részvételi jogot szerzett dunaújvárosi sportolókat és edzőiket. Az ülés elején kiosztottak egy módosított verziót a napirendhez, amely kevesebb támogatást jelent (eredetileg 3,39 millió forint lett volna az össztámogatás, ezt csökkentették 2,55 millió forintra).

A képviselők úgy határoztak, hogy az olimpiai hatodik helyet szerző kenusunk, Hajdu Jonatán 200 ezer forint, míg az ötödik helyen végző női vízilabda válogatott dunaújvárosi játékosai, Garda Krisztina, Geraldine Mahieu, Kurucz-Gurisatti Gréta és Horváth Brigitta 300-300 ezer forint pénzjutalomban részesül. Jonatán edzői, Molnár Gergely és Németh Szabolcs 200-200 ezer forint; a vízilabda válogatott felkészítője, Mihók Attila 450 ezer forint; a két tornász kiválóságunk (Kovács Zsófi és Czifra Bettina Lili) edzője, Trenka János 300 ezer forint jutalmat kap.

Támogatások

Legutóbb a júliusi ülésen nyújtott úgynevezett örökségvédelmi támogatást a közgyűlés, akkor az Esze Tamás utca 8-12. társasház tetőfelújításához. A közös képviselő, Kissné Rend Éva igényelte az önkormányzati segítséget, mivel az épület egyes részei helyi védelem alatt állnak. Most a közös képviselő újabb kérelmét tárgyalták, amelyben a Bocskai 2-2F társasház belső homlokzatának felújításához igényelt támogatást. A képviselők 500 ezer forintot szavaztak meg hozzá.

A képviselők 1,3 millió forintot biztosítanak a DVG-nek arra, hogy felújítsák a Római körút 7-9/d közötti betonalapú járdaburkolatot.

Harmadjára

Még 2023 márciusában döntött a városvezetés arról a hitelfelvételi dömpingről, amelynek egyik 99 millió forintos tétele a közvilágítás fejlesztését jelentette. A korszerűsítéssel és 100 napelemes lámpa telepítésével a DVG Zrt-t bízták meg. Még azóta sem valósult meg ez a fejlesztés, ugyanis a napirendben leírtak szerint kétszer is módosították a szerződést (a határidő és az érintett helyszínek vonatkozásában). Most harmadszor is módosítani kellett, ugyanis a DVG jelezte, az általa lefolytatott közbeszerzési eljárás ajánlattevői nem tartották fenn az akkor adott árajánlatot, így mintegy 8 millió forinttal meg kellene emelni a beruházás keretét. A képviselők elfogadták a 101,9 millió forintra nőtt vállalkozási díjat. Érdekességként: a 100 millió forintot meghaladó hitelfelvétel esetén szükség van a kormány jóváhagyására. Tavaly összesen 594 millió forint fejlesztési célú hitelfelvételről döntött a városvezetés, de úgy, hogy mindegyik tételét 99 millió forintban jelölték meg, vagyis így nem kellett engedélyt kérni. Ezek fix kamatozású hitelek, amelyek kezdő törlesztése jövő márciusban lesz esedékes, és 2033-ban járnak le (vagyis a következő ötéves ciklus után).

Már 13 millió forinttal emelték a keretet

Tavaly decemberben kötöttek szolgáltatási keretszerződést a Dunanett nonprofit Kft-vel konténerek és zsákok biztosításáról, 15 millió forintot biztosítva hozzá erre az évre. Idén júliusban már 4 millió forinttal megemelték ezt az összeget, de most újabb 9 millió forinttal növelik a keretet (vagyis már 28 millió forintnál tart). Mint azt a napirendben írták, a többletet az illegális hulladék mennyisége, illetve a Mondbach kúria előtti terület építési-bontási törmelékeinek elszállíttatása tette szükségessé.

A Bartók színházzal 2015 októberében megkötött fenntartói megállapodást is módosították. Ennek oka, hogy év végén lejárna a szerződés, a mostani ülésen pedig úgy határoztak, hogy 2026. december 31-ig meghosszabbítják, változatlan tartalommal.

A távhőről gázfűtésre vált a mozi

A dunaújvárosi mozi üzemeltetője, az Apolló Mozgókép Kft. szeretne felújítást végezni az épületben, amelyhez a tulajdonos önkormányzat jóváhagyását kérte. A képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy a cég a távhővel történő fűtést gázfűtésre cserélje a moziban, hogy korszerűsítse az előcsarnok világítását, valamint hogy a homlokzati ablakok elé tematikus dekorációs elemeket tartalmazó szerkezetet helyezzen ki.

Zárt ajtók mögött döntöttek arról, hogy a beérkezett javaslatok közül ki kapja meg idén a Dunaújvárosért díjat. Ezt az elismerést az október 23-i ünnepség alkalmával szokták átadni a díjazottnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában