Teendők a kiskertben

4 órája

Vakondok és meztelencsigák

Végérvényesen itt az ősz. A kiskertekben ebben a hónapban is sok a teendő. Arról se feledkezzünk el, hogy csapadékos, árvizes időszakon jutottunk túl. Nézzük, milyen feladatok várnak ránk a kiskertben.

Agárdy Csaba

Fotó: Rákóczy Ádám

A fűnyírás szezonja jellemzően áprilistól októberig tart, de a nyári hónapokban, főként amilyen aszályos az idei volt, ritkábban került elő a sufniból a fűnyíró. Ősszel azonban újra érdemes heti-kétheti rendszerességgel végigmenni a gyepen. A rendszeres nyírással ugyanis egyrészt sokkal szebb lesz a fű, másrészt egységesebb lesz a felület, illetve a gyomosodást is megelőzi, a rendszeres nyírás. A fű ugyanis bírja nyírást, a legtöbb gyom viszont kevésbé tűri - tudhatjuk meg az agrarszektor.hu összeállításából.

Ha már szóba került a fűnyírás, akkor nem kerülhetjük ki a vakondhelyzetet. (Nálunk már feltúrták a legszebb füves részeinket.) A vakond védett állat, ha megjelenik a kertben, bajosan lehet elüldözni, ellene semmilyen mérget vagy irtószert nem vethetünk be. Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezetője szerint ezért is érdemes még a gyep telepítése előtt, a vetett fű vagy a gyepszőnyeg alá vakondhálót tenni. Rendkívül hasznos lehet, hiszen a háló miatt a vakond nem tud feljönni, máshol, a kertünkön kívül keres magának ásni valót, ráadásul nem is drága. Az elektromos vakondriasztókat már kevésbé tartja hathatós megoldásnak a szakember, amelyik ugyanis csendes, az a tapasztalatok szerint nem működik, amelyik pedig hangosabb, azoknak a zaja bennünket, embereket és a háziállatokat is zavarhatja. (Szép dolog, hogy a vakond védett állat, de a kérdésem, mivel rengeteg bosszúságot okoznak a vakondok, az ember nem védett ezen a bolygón?)

A mostani csapadékos időszak után az első és legfontosabb teendők a kiskertben a fűnyírás mellett a gazolás. Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel szintén kicsit felfrissíthetjük a talajt. A kapálás sem csupán a gyomok eltüntetése miatt fontos, hanem a talaj csapadékelvezetésében is sokat segít. 

A kapálás egyik fontos célja ugyanis a talaj nedvességének megőrzése, illetve alkalmassá tesszük vele a talajt a nedvesség befogadására.

Ahogy az ősz beköszönt, egyre több falevél, ág hever az udvarokon, kertekben. Érdemes a lehullott növény részeket rendszeresen eltakarítani, összegyűjteni, hiszen hasznára válhat kertünknek. Legtöbben még mindig szemétként tekintenek a lehullott levelekre, pedig számos módon hasznosítható.

Hiába szeptember, ültetni most is lehet! Ma már sok olyan szeptemberben vethető növény kapható a boltokban, amelyek hidegtűrésükről ismertek. Az egyik legismertebbek például az úgynevezett téli saláta, a mohácsi áttelelő kelkáposzta, valamint a csokros újhagyma is, de például a póréhagyma és a petrezselyem is ültethető, nem beszélve a fokhagymáról. 

Szintén ebben az időszakban elvethetjük már továbbá az úgynevezett téli borsót, a spenótot, vagy a korai sóskát,

 de vannak emberek, akik ősszel vetik már el a burgonyát is, a föld alatt ugyanis enyhe tél esetén a burgonya gumói nem fagynak el, és nem mennek tönkre.

A vakond mellett ilyenkor a leggyakoribb kártevőnk a meztelencsiga. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy fontos ellenük a védekezés, de nem mindegy, hogyan tesszük!

Turóci Ágnes makológus (az állattan puhatestűekkel foglalkozó ága) szerint a legjobb, ha az ember összeszedi őket, és valamilyen fizikai módszerrel elpusztítja: az állatnak a legkevesebb szenvedést az okozza, ha 100 Celsius-fokos vízbe dobják őket, ekkor ugyanis szinte azonnal elpusztulnak. A vegyszeres megoldások között a higroszkópos, vízelvonó, szárító hatású anyagok kiszórása segíthet: ez

lehet például sózás, hamu, mészpor kihelyezése. A szakember a sózást viszont nem ajánlja, ugyanis az a környezetre káros módszer, tönkreteszi a talajt. A hamu és egyéb vízelvonó hatású anyagok szükségtelen szenvedést okoznak az állatoknak, mert nagyon elnyújtják a haldoklást.

Az ősz a legmegfelelőbb évszak a fák és bokrok kiválasztására.

 Az őszi telepítés kedvez a gyökerek megfelelő fejlődésének, és lehetővé teszi a növény megtelepedését tavaszra. Ha száraz idő van, öntözzük a növényt, amíg a talaj meg nem fagy. A gyümölcsfák metszéseit is lassan elkezdhetjük, de erről legközelebb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában