Baracs

2 órája

1956-os megemlékezés Farkas István sírjánál – képgalériával

Baracson Farkas István sírjánál emlékeztek a szabadságharcról és forradalomról. Ma már nyíltan és őszintén beszélhetünk az 1956-os eseményeiről.

Horváth László

Farkas István sírjánál emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről

Fotó: Horváth László

A magyar nép szabadságvágyát, az elnyomás elleni harcát jelenti az évről évre visszatérő 1956-os megemlékezés – hallottuk Várai Róbert Baracs polgármesterétől az ünnepi beszéd után. 

1956-os
1956-os megemlékezés: Várai Róbert polgármester mondott ünnepi beszédet
Fotó: Horváth László

1956-os megemlékezés 

Baracs Templomos temetőben Farkas István sírjánál róják le tiszteletüket már hagyomány szerint a baracsiak. Az idén is a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött az ünnepség. A diákok játéka hűen tükrözte a szabadságért lázadó és önfeláldozó ifjúság tetteit. Felkészítő tanáruk Tóth Péterné volt. A folytatásban Várai Róbert polgármester mondott beszédet, melyben nem csak az egykori történéseket elevenítette fel szemelvények segítségével, de a mai kor társadalmi és politikai élete elé is tükröt tartott. Kiemelve említette az erőltetett iparosítás máig tartó hatásait, utalva a Dunai Vasmű, (ma Liberty Dunaújváros) helyzetére. Baracson is voltak események, túlkapások 1956-ban, ahogy a környező településeken is. Sajnos a hazugság minden nap jelen van életünkben és egyre nehezebb felismerni, amihez jól kell ismerni a történelmet. Ma már nyíltan és őszintén beszélhetünk az 1956-os eseményekről és látnunk kell azt, hogy ma is forradalmi időket élünk – hallottuk többek között a beszédben.

Az ünnepség zárásaként Baracs önkormányzatának képviselői, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit Farkas István sírjánál, aki a szabadságharc idejében teljesített szolgálatot és halt hősi halált a székesfehérvári laktanyában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában