Megelőzés

2 órája

A mellrák megelőzhető lenne, de csak kevesen vesznek részt a szűrővizsgálaton

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Rendszeresen látjuk a rendelőintézet előtt a mammográfiai szűrőkamiont. A benne dolgozók tapasztalatára voltunk kíváncsiak. Tényekre a tévhitekkel ellentétben, hiszen a pár perces vizsgálat életet, életeket menthet.

Fekete Györgyi

Szűrőkamion

Fotó: Laczkó Izabella

Gabi már tíz éve tünetmentes. Nagyon nehéz időszakon van túl. Két évig sugárzást, kemoterápiát, vizsgálatok és ellenőrzések garmadát kellett túl élnie. Mellrákja volt. Egy rutinszűrés derítette ki, hogy nagy a baj. Majd két éve ment rá a gyógykezelésre. De él. Életben maradt. Részese gyerekei, unokái életének. Tud kirándulni, örülni, van lehetősége tervezni…. Él.... Gabi barátnőmnek szerencséje volt. Nem, nem is jó kifejezés, hogy szerencséje. Odafigyelt magára, ellenőrizte a testét, s végigcsinálta a szükséges kezeléseket, mert élni akart. Meg akart gyógyulni.

Gabi barátnőm története jutott eszembe, ahogy a rendelőintézet előtt gyakorta álló szűrőkamion egyik munkatársával, Németh Krisztinával beszélgettem. Krisztina röntgenasszisztens, hét éve dolgozik a Life Egészségcentrum szűrőkamionján.

A mellrák elleni küzdelemben fontos, hogy elmenjünk a szűrővizsgálatokra. Németh Krisztina és kollégái a szűrőkamionnal "házhoz jönnek". 

A mellrák szűrése helybe jön

- Mennyivel másabb egy szűrőkamionban dolgozni, mint mondjuk bent egy kórházban vagy egy rendelőben?

- A kamionon nincs orvos, mi asszisztensek végezzük mind a fizikális vizsgálatot, és mi készítjük el a felvételeket is. A felvételeket nem helyben, hanem az egészségcentrumban elemzik ki.  Magunk részéről annyi ami más, hogy változik a munkánk helyszíne, hiszen sok településre ellátogatunk.

- A hölgyek értesítést kapnak, hogy mikorra van a szűrésre időpontjuk. Hány százalékuk veszi igénybe a szolgáltatást?

- Ez szinte kiszámíthatatlan. Van olyan nap, amikor a meghívottak 30-40 százaléka eljön, és ez egy jó megjelenési aránynak számít. Aztán mondjuk következő nap vagy rá két napra 20-an vagy 30-an jövünk össze, ez egyenlő egy 10-15 százalékos megjelenéssel. A részvétel sajnos nagyon változó.

- 100 százalék nincs?

- Az soha sincs.

- Miért nincs?

- Hát ez valóban egy jó kérdés. Általában azt tapasztalom, azt tapasztaljuk, hogy sajnos az emberek már csak azután kapnak a fejükhöz, miután már baj van.

Rémhírek és megtévesztés

- Pedig kampányban nincs hiány, hiszen itt a mellrákellenes hónap és a sok- sok kampány,ami  mind arról szól, hogy az időben felismert daganat gyógyítható… Még sincs hatása? 

-Ez így van. Viszont  sajnos számos rémhír is kering a vizsgálatokról. Bizony, sajnos valakinek egy kicsit fájdalmasabb a vizsgálat. Van olyan mellszerkezet,amely tömöttebb,így a mellnek kellemetlenebb az a nyomás, amit a gép produkál. És sajnos az interneten is nagyon sok rémhír terjeng a vizsgálatról. Ezek nem fedik a valóságot, de arra azonban jók, hogy sokakat elriasszanak attól, hogy megjelenjenek, és saját tapasztalatuk alapján győződjenek meg arról, hogy nem is annyira fájdalmas a vizsgálat, és nem tud  a berendezés olyan károkat okozni, mint amit leírtak róla.

- Mi a vizsgálat menete? 

- Az ÁNTSZ elküldi nekünk a listát azokról a hölgyekről, akik jogosultak a vizsgálatra. Viszont a meghívókat mi küldjük ki a lista alapján. A 45 és 65 éves kor közötti hölgyeket hívjuk el, azokat, akik az elmúlt két évben nem jártak a mammográfián, és az állandó lakcím szerint az adott településen laknak. Ha nem jó a meghívóban jelölt időpont, akkor egy telefonszám is van a meghívón, amin lehet egyeztetni velünk egy másik időpontot. Ha megjönnek a hölgyek a vizsgálatra, akkor egy fizikális vizsgálattal indítunk, mindkét emlőt áttapintjuk, majd pedig azután a géppel négy felvételt készítünk.

- Akkor jó, ha nem kapok semmilyen értesítést, igaz?

- Akkor mindenképpen jó az eredmény, ha 3-4 héten belül nem nem kapnak semmilyen értesítést a vizsgálat eredményéről. De az sem jelent feltétlen rosszat, ha olyan értesítést kapnak, hogy további vizsgálat szükséges. Ugyanis, ha előtte nálunk voltak, akkor mi összehasonlítjuk az előző felvételekkel is a leleteket, s ha valami változást észlelünk, annak megpróbálunk utána járni. Tehát nem kell egyértelműen megijedni akkor, ha jelentkezünk, hogy további vizsgálatok szükségesek.

- Hogyha mégis baj van, akkor mi történik?

- Ebben az esetben a LIFE Egészségcentrumban megtörténnek a kiegészítő felvételek, illetve az ultrahangvizsgálat. Szükség szerint vékony tűs mintavételt tudunk nálunk végezni, ami egy sejtmintavétel. Azt tovább kell küldenünk mikroszkópos értékelésre,s ha rosszindulatú elváltozást találnak, akkor az onkológiára irányítjuk tovább a hölgyeket.

- Találkoztak olyan esettel, amikor önök mentették meg valakinek az életét? Kaptak erről visszajelzést?

- Igen, vannak ilyen rendszeresen visszajáró hölgyek, ők rendszerint valami kis aprósággal kedveskednek nekünk. Sőt, vannak, akik meg is említik, hogy mi mentettük meg az életüket.

- Ön még fiatal hölgy, de ön is meg szokta vizsgáltatni magát?

- Így van. Én pont az idén estem túl az első mammográfiámon, sajnos van családi érintettségem, és ebben az esetben az új protokoll szerint ez már 30 éves kortól javasolt.

- Minden rendben volt ezek szerint...

- Igen, igen, szerencsére.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mellrák korai felismerése életet menthet, ezért Magyarországon 2001 óta személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő, 45-65 év közötti hölgyek. A vizsgálatra 550 ezer nő kap meghívót, és ha mindenki részt venne a szűrésen, akkor 2800-zal több kezdeti stádiumban lévő emlődaganatot lehetne kiszűrni és évente 2000 nő életét menthetnénk meg. Azt is hangsúlyozta, hogy aki megkapta a meghívólevelet, az éljen a szűrés lehetőségével.

 

Hétvégén a mellrák korai felismerésért rendeznek városunkban figyelemfelkeltést célzó programot.

https://www.duol.hu/helyi-kozelet/2024/09/dunaujvarosban-allomasozik-a-szurokamion

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában