Kerek évforduló

3 órája

Bajnokok lettek: negyvenéves Kohász-jubileum

Ünnepeltek szombaton a Kohász egykori labdarúgói. Negyven éve lettek bajnokok a területi bajnokságban, ami akkor a harmadosztálynak felelt meg, és kezdődött el egy sikersorozata a dunaújvárosi futballnak.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az összejövetel a szombati Dunaújváros FCAdony megyei első osztályú mérkőzés után volt. Hogy miért pont akkor ünnepeltek az egykori bajnokok? Erre Gróf András, a dunaújvárosiak vezetőedzője adta meg a választ: – Azért, mert így biztos, hogy ketten itt leszünk. Utalt arra, hogy egykori, negyven évvel ezelőtti csapattársa, Boldóczki Sándor az ellenfél kispadján ült. 

bajnokok
A játékoskijáróban  az egykori bajnokok
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Bajnokok találkozója
 

Azután jóval többen  jöttek el, és emlékeztek vissza az 1984-es esztendőre. Az egykori vezetőket, a Kohász Baráti Kör elnöke, Kocsa László képviselte.
Köztük volt Bódis Gábor, akinek a neve egybeforrt a dunaújvárosi labdarúgással, hiszen  1970 óta játékosként, majd később mindig valamelyen beosztásban  szolgálta a futballt a városban.
Ő így emlékezett vissza a negyven évvel ezelőtt történtekre.
– Az NB I-ből jutottunk egészen a a területi bajnokságig, pedig jó játékosaink voltak. Palicskó Tibor volt az edző, majd jött Kovács András, és összeállt egy jó társaság. Először megnyertük a területi bajnokságot, de a Veszprém ellen  az osztályozót elbuktuk. A következő évben az is elbírtuk a Szeged elleni osztályozón, hogy a párharc első meccsén súlyos sérülést szenvedett az egyik kulcsemberünk, Flórián Lajos. De így is sikerült kivívnunk a feljutást, majd meg sem álltunk az NB I-ig.

Ott volt a Dunaújváros Stadion VIP-termében  Flórián Lajos is, aki korosztályának egyik legtechnikásabb játékosa volt.
– A Videotonból kerültem  Dunaújvárosba, azzal a nemes céllal, hogy újra első osztályú csapata legyen a Kohásznak. Jó volt a csapatszellemünk, mindenkinek az volt a célja, hogy  újra régi fényében  tündököljön a dunaújvárosi futball. Sikerült feljutni az NB I-be, és méltó helyére került a Kohász.
Tatár János is meghatározó alakja volt annak a csapatnak.
– A Vasasban  játszottam, és onnan sértve eljöttem, majd Ráckevére igazoltam. Onnan kerültem Dunaújvárosba. Akkor Palicskó Tibor volt az edző, az ő fia szólt neki, hogy vigyen Dunaújvárosba, ne kallódjak el Ráckevén. Jó döntést hoztam, hiszen  hamarosan  már az NB I-ben szerepeltünk a 
Kohásszal. Öt szép évet töltöttem a városban, négy bajnoki címet szereztünk, hiszen a területit kétszer nyertük meg, csak az első feljutást az osztályozón elbuktuk. Szép emlékeim  vannak az itt eltöltött időkről.

Lehota István a Kohász talán leggólérzékenyebb játékosa volt, ő a megyei első osztályból, Akasztóról érkezett Dunaújvárosba.
– A megyei első osztályban  lőttem a gólokat, kitűntem a teljesítményemmel. Dunaújvárosban volt egy játékosmegfigyelő, ő javasolta, hogy igazoljon le a Kohász. Egyszer megjelent egy Volga a téeszben, ahol dolgoztam, és mondták, írjak alá a Kohászhoz. Ez 1983 őszén  volt. 1988-ig játszottam  itt, akkor Pécsre igazoltam, onnan  olimpiai válogatott is lettem. 
Azt ki kell emelnem, hogy pályafutásom legjobb edzője Kovács András volt. Szép éveket töltöttem Dunaújvárosban

Az a Kovács András, aki közel nyolcvan évesen, nagyon fitten érkezett az eseményre.
–  Palicskó Tibor mellett voltam pályaedző. Amikor Palicskó távozott, Szabó József, a  Dunaújvárosi Kohász akkori elnöke engem kért fel, hogy vegyem  át a csapat irányítását. Nagyon meglepett ez a döntése, hiszen mindössze kétéves pályaedzői múlt állt mögöttem, de éreztem magamban az erőt ahhoz, hogy felépítsek egy új csapatot. A szervezettségre, a mentális felkészítésre helyeztem a legnagyobb hangsúlyt. Az idősektől megváltunk, átformáltuk a keretet. Az első évben nem sikerült fölkerülnünk az NB II-be, a Veszprém jobbnak bizonyult. A következő évben a feljutás nagy mérföldkő volt. A játékosok hozzáállása, és a vasművel való remek együttműködés elengedhetetlen volt a sikerhez. Most Hévízen  élek, a sport továbbra is a minden napjaim része, napi két-három órát mozgok. Meghatározó része az éltemnek az az időszak, amit ezzel a társasággal töltöttem. Váratlan vol számomra a meghívás, de nagy örömmel jöttem.

Végül Kovács András „nyitotta” meg az összejövetelt.
– Hallgassunk meg néhány  szót, majd kezdjünk el fogyasztani.
A megjelentek így is tettek, elfogyott néhány pohár ital, és meghallgathattunk jó néhány érdekes, vidám  történetet.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában