Dunaújváros

3 órája

Covid – Érkezik az ingyenes védőoltás

Covid újra? Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján hazánkban az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet általában januárban éri el – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ehhez igazodva az országos tisztifőorvos szeptember végétől elrendelte a légúti figyelőszolgálat működését (az eddigi gyakorlatnak megfelelően). Ez tulajdonképpen egy klinikai és virológiai adatgyűjtés, amelyben háziorvosok és házi gyermekorvosok segítenek adatokkal szolgálni arról, hogy adott héten hány beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ebben a covid is benne van.

Molnár Emese

Covid variánsok által okozott fertőzések,  az influenzavírust, az akut légúti fertőzéseket is nyomon követik, amelyben százötven háziorvos légúti minták küldésével is hozzájárul.

Covid - ismét támad a vírus
Covid – ősszel ismét számolnunk kell a vírus fertőzésének felerősödésével

Már meg is jött a szezon első jelentése, eszerint szeptember 30. és október 6. között az országban 228.000 betegnél mutatkoztak akut légúti fertőzés tünetei, orvoshoz 18 600 páciens fordult influenzaszerű megbetegedéssel.

Ha az adatok elérik a járványügyi szintet, akkor látogatási tilalmat rendelnek el a kórházak fekvőbeteg osztályain (az érintett térségekben), de egyelőre nem tartunk itt, a Szent Pantaleon Kórház sem adott ki erre vonatkozó tájékoztatót. 

Akut légúti fertőzés döntően a 14 év alatti gyermekeknél jelentkezett (a betegek 42,8 százaléka), ami a tanévkezdések alkalmával már mondhatni megszokott jelenség. Az influenzaszerű megbetegedés jellemzően a 60 év alatti korosztályokat érintette. A beküldött mintavételek alapján kimutatták azt is, hogy egyes megbetegedésnél a covid állt a háttérben.

Covid – világszerete jelen van

A covid kapcsán kiemelték, hogy bár a vírus variánsai továbbra is világszerte jelen vannak, azonban a kórházi kezelést igénylő betegek, továbbá a halálozások száma jelentősen kevesebb, mint a pandémia idején, ami részben annak köszönhető, hogy gyakorlatilag már alig van olyan ember, aki ne találkozott volna a vírussal, és így már a Föld lakossága rendelkezik egy alapimmunitással a SARS-CoV-2 vírus ellen. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója alapján ebben a szezonban is ingyenesen biztosítanak influenza elleni védőoltást. A mintegy 949 ezer adag oltóanyag kiszállítása már megkezdődött a járási hivatalokon keresztül, és október végétől az ország egész területén rendelkezésre áll majd a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. Mivel a tapasztalatok szerint az influenzavírus általában januárban éri el a járványos szintet, ezért a szakemberek javaslata alapján ezeket a védőoltásokat még a járvány kialakulása előtt, novemberben és decemberben érdemes beadatni, különös tekintettel a 60 év felettiek, a krónikus betegek, az egészségügyi és szociális dolgozók, a várandósok számára. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ elindította a covid-19 oltóanyag beszerzését is, miután megjelent a WHO ajánlása a vakcina összetételére vonatkozóan. Ezek hazai elérhetőségéről is lesz majd tájékoztató.

Az akut légúti fertőzések elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, ebben az időszakban fokozottan tartsuk be az általános személyi és higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés, a rutinszerűen megérintett felületek gyakori tisztítása, illetve a köhögési etikett betartása. Ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe, hanem forduljunk háziorvoshoz.

Tart az influenzától vagy a covid megbetegedéstől?

Babos Márk: – A pandémia idején jómagam is elkaptam a covid-vírust. Mit ne mondjak, nem volt egyszerű teljesen kigyógyulni belőle, de nem is tartok attól, hogy megint olyan nagy járvány lenne belőle. Úgy szoktam vigyázni az egészségemre az influenzaszezonban, hogy vitaminokat szedek, és betartom az alapvető higiéniai ajánlásokat, szerintem ezzel sokat lehet tenni megelőzésként.

Feltóti Ruben: – Nem jellemző, de az őszi-téli hónapokban előfordul, hogy influenzás leszek. Ilyenkor általában egy hét kell ahhoz, hogy teljesen meggyógyuljak. Tudtommal nem voltam még covidos, bár azt szokták mondani, hogy a légúti megbetegedéseket vissza lehet rá vezetni. A megelőzés érdekében a vitaminokra esküszöm, de a fokhagymát is nagyon sokféle megbetegedésre ajánlják.

Baráth Péter: – Egy hónappal ezelőtt covid-beteg lettem. Borzasztó időszakon vagyok túl. Ágynak döntött a vírus, de olyan szinten, hogy naponta 16 órát aludtam, magas volt a pulzusom, és 38,7 körüli lázat mutatott a hőmérő. Egy hétig nyomott a láz, utána száraz, kínzó köhögés kezdődött. Most már szerencsére jobban vagyok. Vigyázzon mindenki az egészségére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában