Egészségmegőrzés, támogatás, segítség

2 órája

EFI: Szilvia a sötét oldalról jött

EFI- az Egészségfejlesztési Iroda segít a testi és a lelki egészség megőrzésében. Bemutatjuk az EFI-t.

Fekete Györgyi

Közel tízezer embernek nyújtott már segítséget, lehetőséget az EFI, azaz az Egészségfejlesztési Iroda a Rendelőintézet oldalában. 

EFI Egészségfejlesztési Iroda
EFI - Egészségfejlesztési Iroda Gáspár Szilvia a kezdetektől koordinálja az Egészségfejlesztési Iroda munkáját.

Ennyien mindenképpen tudják, hogy mit is jelent a segítség és a lehetőség, ha a rövidített nevét, az EFI-t ejtjük ki. Itt pár perc alatt rendelkezésre álló, ingyenes szűrésen vehetünk részt. Információt kaphatunk a testzsírunkról, az izomtömegünkről, a vércukor szintünkről. Nem csupán adatokat, még csak nem is csak tanácsokat az eredmények ismeretében arra, mit együnk, mit tegyünk, hanem lehetőségeket, hogy amin szeretnénk, azon változtatni is tudjunk. Az egyetlenről és a legdrágábbról beszélgettünk az Gáspár Szilviával,az iroda koordinátorával. 

EFI - koordinátor

Gáspár Szilvia vagyok, az Egészségfejlesztési Iroda koordinátora. Dunaújvárosban élek két gyermek édesanyja vagyok. 1993-ban végeztem a Lorántffy Zsuzsanna Szakközép iskolában, azóta a Szent Pantaleon Kórházban dolgozom. Belgyógyászaton mint felnőtt szakápoló, majd 2004-ben elvégeztem az intenzív szakápolói szakot, és 2013-ig az Intenzív osztályon dolgoztam. Az iroda megnyitása óta itt dolgozom, részt vettem a tervezésben és az iroda kialakításában. Fontosnak tartom a megelőzést és célom, hogy erre a lakosság figyelmét felhívjam. Hiszem és vallom, hogy az egészségünk fontos kincs, vigyázzunk rá!

A  mozgásprogramok nagyon hangsúlyosak az Egészségfejlesztési Iroda programjai között.

- Milyen megelőző szolgáltatásokat tud nyújtani az Egészségfejlesztési Iroda?

- Vannak tanácsadásaink, klubjaink és tréningjeink, mozgásprogramjaink, foglalkozunk mentális egészségfejlesztéssel és szűrésekkel. Csak néhány a tevékenységeink közül a teljesség igénye nélkül. Rendkívül népszerű a diétás tanácsadásunk, amely lehet egyrészt az egészséges életmóddal kapcsolatos, illetve lehet betegségspecifikus diéta is. A mozgásprogramjaink közül kiemelném a nordic walking-ot, azaz északi gyaloglást, de nagyon sokan keresik fel a gerinctornánkat, a gerincjógát, illetve medencefenék izomtornát is. A testünk karbantartása mellett fontos feladatunknak tartjuk a mentális egészségfejlesztést is. Ebben segítséget nyújt egyéni pszichológusunk és mentálhigiénés szakemberünk is, de dolgozunk egészségpszichológussal, illetve számíthatunk kineziológusunk szakértelmére is, ő havi egyszer vezet egy életmódklubot. Ezen kívül gyásztanácsadó segítségével egy gyásztanácsadói csoportot is újraindítottunk a közelmúltban. Érdemes a www.pantaleon.hu/efi oldalon tájékozódni rendezvényeinkről, programjainkról.

- Kik lehetnek a klienseitek?

- Szívesen várunk mindenkit Dunaújvárosból és persze a környékbeli településekről. Ahogy látszik a programjainkból korosztályi megkötés sincs. Nagyon sok a klienseink között a gyermek is, akiknek akár a cukorbetegsége vagy kardiológiai problémája miatt szükség van szakembereink támogatására.

 

- Hogy lehet a programokon, tanácsadásokon részt venni?

- Az érdeklődők akár személyesen is jelentkezhetnek, itt a rendelőintézet mellékbejáratánál levő irodánkban. De lehet időpontot egyeztetni telefonon, az 550/164-es telefonszámon, illetve akár e-mailen is be lehet jelentkezni az [email protected] mail címen. De nem csupán magánszemélyeknek segítünk, rendszeresen végzünk vizsgálatokat sportolóknak, így a vízilabdás lányoknak is a testösszetételt mérő berendezésünkkel. Az testösszetétel mérő készülékünk csúcstechnológiát képvisel, hiszen klinikai pontossággal elemzi a test összetételét. Azonnali képet ad:

  •  a testet felépítő vázizmok,
  • a testzsír, 
  • testvíz és csontok ásványi anyag tartalmáról, valamint ezek arányáról. Segítséget nyújt az állapotfelmérésben és a nyomon követésben egyaránt.  Nem véletlen, hogy az élsportolók állapotfelmérésében jelentős szerepe van. Összességében 150-200 fő, aki havonta megkeres bennünket.
A felvilágosítás és a megelőzés is nagyon fontos feladatuk. Fotó: Barkovics Veronika

- Az EFI-ben vannak visszatérő ügyfeleitek?

- Igen, igen, egyértelműen. Egyrészt a diétás programunknak van egy kontroll- programja, illetve pszichológushoz, vagy mentálhigiénés szakemberhez is visszajárhatnak a kliensek, nekik krízisintervenciós tanácsadással tudunk segíteni. 

Tanfolyamok, előadások a testi és lelki egészségünkért.

- Kiknek javasolják a krízisintervenciót?

- A krízisintervenciót olyan élethelyzetben szoktuk javasolni, amely úgy megviseli az egyént, hogy nem tud egyszerűen túllépni rajta. Ez lehet egy gyászreakció, akár elhúzódó gyász, lehet egy válás, a munkahely elvesztése, munkahelyi gond, lehet egy betegség, vagy akár egy gyermekekkel való probléma. Tehát vannak olyan élethelyzeteink, amelyekhez jól jön egy szakember segítsége, hogy átlendüljünk, vagy megoldási stratégiánk legyen rá.

- Honnan jönnek az ügyfelek, honnan tudnak az Egészségfejlesztési Irodáról?

- Nagyon sok közösséggel van együttműködési megállapodásunk, például az Útkeresés Segítő szolgálattal, és háziorvosok is tudnak rólunk, ők is küldenek klienseket, illetve különböző civil szervezetekkel is kapcsolatban vagyunk.

- A kezdetektől itt dolgozol az irodában, ezek szerint szereted ezt a munkát?

- Nagyon. Szoktam mondani, hogy amikor valaki nem érti, hogy miért ennyire fontos nekem az egészségfejlesztési irodában folyó munka, hogy én intenzív osztályon dolgoztam régen, így a „sötét oldalról” jöttem. Én láttam az oda nem figyelésnek következményét, hiszem és vallom, hogyha csak egy embernek is segíteni tudunk, hogy elkerülje azt hogy életéért kelljen küzdenie, és egészségben élje végig az életét, már megérte.

- Te odafigyelsz magadra?

- Én mindig egészségtudatos voltam, tehát már az intenzív osztályon is felfedeztem, hogy a stresszt például mozgással tudom kezelni. Igyekeztem akkor is már így egészségtudatosabban élni, de amióta itt dolgozom, különösen odafigyelek a testi és lelki egészségemre. Tehát nem csak képviselem az egészséges életmódot, hanem saját magam is így élek.

- Mekkora csapattal dolgoztok?

- Alapvetően hárman vagyunk főállásban a pszichológus és a dietetikus kolléganőmmel. EFI vezetőnk Fehér Magdolna. Részmunkaidőben dolgozik a gyermekpszichológusunk, a mentálhigiénésünk. Az egészségpszichológusunk önkéntes munkát végez nálunk. A többi szakember a heti, a havi és az időszakos programjainkban vesz részt.

Sólyomvári Ági és Gábor heti négyszer tart nordic walkingot. A gyógytornászunk, dr. Szabóné Hermann Anita keddenként jön medencefenék izom és gerinctornát tartani a gerincjógát a Kerpely Antal Kollégium nagyobb termében tartjuk Staudinger Edit gerincjóga oktatóval. Igyekszünk az egészségfejlesztés minden területén jelen lenni és segíteni. Ami a legfontosabb, hogy a programjaink a fenntartóinknak köszönhetően ingyenesek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában