Figyeljünk egymásra és önmagunkra!

2 órája

Figyelemfelhívás szívből Dunaújvárosért a mellrák elleni küzdelemben - videóval és galériával

Október 12-én a „Jót szívből Dunaújvárosért” elkötelezett civil szervezet egy különleges eseményt szervezett Dunaújvárosban, hogy felhívja a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. A Városháza C szárnyában megtartott ingyenes program során számos előadás, interaktív beszélgetés és egészségügyi szűrés várta az érdeklődőket, amelyek mind a megelőzés és a tudatosság növelésére irányultak.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az eseményt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere nyitotta meg, majd dr. Molnár Szilárd, Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal vezető mondott köszöntőt. Ezt követően a rendezvény fővédnöke dr. Szilágyi Örs, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, személyes hangvételű beszédében arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet önmagukra és egymásra.

A fővédnök üzenete: közösségi összefogás és tudatosság

Dr. Szilágyi Örs megnyitójában hangsúlyozta, hogy a mellrák elleni küzdelem mindannyiunk közös felelőssége. „Öröm számomra látni, hogy ennyi érdeklődő gyűlt össze, hiszen ez az esemény az odafigyelésről szól, nemcsak önmagunkra, hanem a családtagjainkra, barátainkra is. A kórházunk igyekszik minden lehetséges módon támogatni a mellrák elleni küzdelemben a helyi lakosokat, és a szűrési lehetőségeinket is bővíteni” – fogalmazott a főigazgató.

A szűrések fontossága: dr. Krisztián Erika vármegyei tisztifőorvos

Dr. Krisztián Erika, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője, a rendezvény egyik legmeghatározóbb előadását tartotta. A tisztifőorvos rámutatott, hogy a szűrővizsgálatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a daganatos betegségek korai felismerésében, különösen az emlőrák esetében. „Magyarországon a daganatos megbetegedések aránya a legmagasabb az Európai Unióban, és ebben az emlőrák is jelentős szerepet játszik. A korai felismerés esélyt ad a teljes gyógyulásra, és ehhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok” – hangsúlyozta.

Előadásában kiemelte, hogy a szűrővizsgálatok lényege, hogy tünetmentes állapotban, időben történjenek meg, így nagyobb esély van a daganatos elváltozások korai észlelésére. „A szűrővizsgálatokkal időelőnyhöz juthatunk, ami életet menthet. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki éljen az önvizsgálat és a szervezett szűrések lehetőségével” – tette hozzá.

Közösségi programok és interaktív beszélgetések

A program további részében különféle szakmai előadások és interaktív beszélgetés zajlott, amely során a résztvevők közvetlenül is feltehették kérdéseiket a szakértőknek. A CT/MR szakasszisztens Szabó Attiláné, a szülész-nőgyógyász dr. Tollas Tímea, valamint Kleinné Németh Judit pszichopedagógus, Ludányi Adrienn dermokonzulens és dr. Jancsó Máté plasztikai sebész is megosztották tapasztalataikat a megelőzésről és a kezelés lehetőségeiről.

A rendezvény során kiemelt hangsúlyt kapott a szűrővizsgálatok fontossága, ezért a program teljes ideje alatt lehetőség nyílt különböző szűréseken rész venni. Az esemény kulturális programokkal is színesítette a résztvevők napját. A Medusa Dance Crew Dunaújváros táncbemutatója és Kollányi Zsuzsi énekes fellépése a főtéren további közösségi élményt nyújtottak, majd az eseményt motoros felvonulással egybekötött séta zárta a Vasmű úton.

Összefogás a jövőért

A „Jót szívből Dunaújvárosért” szervezésében megvalósult figyelemfelhívó esemény hatásos példája annak, hogyan tud egy közösség összeállni egy közös ügy érdekében. A résztvevők és az előadók egyaránt arra ösztönözték a jelenlévőket, hogy vegyék komolyan a szűrések fontosságát, és segítsenek abban, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: az időben felfedezett betegség jelentős eséllyel kezelhető. Az esemény üzenete egyértelmű: figyeljünk egymásra és önmagunkra, mert ez a kulcsa a jövő egészségének.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában