Színház mindenkinek

5 órája

Garabonciások klasszikusokkal bűvölték el a kisdiákokat

A Lázár Ervin Program jóvoltából három iskola alsós diákjai különleges kulturális élménnyel gazdagodhattak térségünkben. A Magyar Versmondók Egyesülete Garabonciás című előadásával varázsolták el a diákokat a Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola Kisapostagi Telephelyén, a Jankovich Miklós Általános Iskolában Rácalmáson és a Kulcsi Fekete István Általános Iskolában.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A múlt csütörtöki rendhagyó zenei utazás során a kisdiákok klasszikus zene élményeiben részesülhettek: az előadóművészek olyan híres komponisták műveit elevenítették meg, mint Vivaldi, Verdi, Mozart és Beethoven. A zenei részeket verses betétek tarkították, egyszerre elvarázsolták és szórakoztatták a gyerekeket. 

garabonciások
A múlt csütörtöki rendhagyó zenei utazás során a kisdiákok klasszikus zene élményeiben részesülhettek: a Garabonciások előadáson olyan híres komponisták műveit elevenítették meg, mint Vivaldi, Verdi, Mozart és Beethoven Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

A jól ismert dallamokat hallva a tanulók sokszor felismerték azokat a reklámokból vagy kedvenc filmjeikből, és örömmel fedezték fel, hogy a klasszikus zene közelebb áll hozzájuk, mint elsőre gondolták volna. A Magyar Versmondók Egyesületének előadói az élménybeszámolók során kiemelték, mennyire nyitottak voltak a gyerekek az előadások iránt. „Mindenhol nagyon jó fogadtatásban részesültünk, a kicsik nagyon szeretik az interaktív előadásokat” – mesélték a művészeket. „Különösen az alsósok lelkesek, szívesen jelentkeznek, reagálnak.” A turné állomásai közül minden állomáson különleges hangulat uralkodott. 

 A Magyar Versmondók Egyesületének előadói a zenei részeket verses betétek tarkították Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

Kisapostagon például mikrofon nélkül egy szűkebb térben, hangosítás nélkül játszhattak, amivel sokkal könnyebbé vált a gyerekek bevonása az előadásba. „Olyan volt, mintha a garabonciás meséje életre kelt volna, és egy vándorló diák járja a vidéket, zenél és történeteket mesél, a falusiaknak” – osztotta meg az egy előadó. „Ez a közvetlenség nagyon különleges élményt adott mind nekünk, mind a gyerekeknek. A nagyobb csarnokokban rendezett előadások ugyan más hangulatot sugároztak, de a művészek itt is megtalálták a módját, hogy a közönséget bevonják. „Rácalmáson például végigtapsolták az előadást, Kulcson sokat énekeltek és a Kiskece lányom című dalt mindenki ismerte, ami külön öröm volt” – mesélték. Bár a nagyobb tér egy kicsit elvesz az intimitásból, a gyerekek lelkesedése minden helyszínen érezhető volt. A program során a művészek nemcsak a klasszikus zenét és verseket hozták közelebb a fiatalokhoz, hanem az új perspektívákat is nyitottak nekik. „A célunk az volt, hogy olyan élményeket nyújtunk, amelyek talán még sokáig megmaradnak a gyerekek emlékezetében” – foglalták össze a művészek. 

"Kulcson sokat énekeltek és a Kiskece lányom című dalt mindenki ismerte" Fotó: Szabóne Zsedrovits Enikő

A Lázár Ervin Programnak köszönhetően a zene által a diákok egy varázslatos és irodalmi kaland részesei lehettek, amely talán később is inspirációt ad majd nekik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában