Perevenciós előadássorozat

2 órája

Ha csak egy nőt meg tudunk menteni, már nyert ügyünk van

A mellrák elleni küzdelem fontosságára, annak megelőzésére és a szűrővizsgálatok nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet a Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoport eseménye október 12-én szombaton. A „Figyelj Rá(n)k!” elnevezésű szakmai előadássorozat a városban és a vonzáskörzetben élők számára igyekszik segítséget nyújtani, ráadásul a téma fontosságára tekintettel hagyományteremtő szándékkal 10:30–13:45 óra között a Polgármesteri hivatal C szárnyának házasságkötő termében. Erről tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt.

Balla Tibor

A tájékoztatón részt vett Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának humán ügyekért felelős alpolgármestere, Barta Endre, az esemény fővédnöke: dr. Szilágyi Örs, a Dunaújvárosi Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, az esemény műsorvezetője, Kollányi Zsuzsi énekes és dalszerző, az esemény egyik előadója, Kleinné Németh Judit pszichopedagógus, az esemény főszervezője Petrás Gábor, a Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoport vezetője valamint az esemény házigazdája és kezdeményezője, Csapó Nóra – érintett édesanya.

2024.10.01. Figyelj Rá(n)k Dunaújváros! sajtótájékoztató Dunaújváros Fotón: Szirmai György, Dr Kővágó Örs a Szent Pantaleon Kórház igazgatója, Csapó Nóra főszervező, Barta Endre alpolgármester, Kollányi Zsuzsi dalszerző, előadó, Petrás főszervező, Kleinné Németh Judit terapeuta
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Elsőként Bartha Endre alpolgármester szólt a megjelentekhez. Felhívta a figyelmet egy olyan dologra, amiről kevés szó esik. Arról, hogy ezt a betegséget egyféleképpen lehet legyőzni, mégpedig hittel. Ez a hit nem feltétlen a szakrális hitre értendő, hanem arra, hogy hiszünk abban, hogy a gyógyulás megvalósulhat, ráadásul ennek a hitnek a hozzátartozókban is meg kell lennie, hogy támogatni tudják a küzdelmében. Az önkormányzat nevében megköszönte a szervezők fáradozását és sikert kívánt a megvalósításhoz.

Az október 12-i program műsorvezetője Kollányi Zsuzsi lesz, énekes, dalszerző, aki fellépőként is részt vesz a programban és egy dalt is ír erre az alkalomra, amit egy flashmob keretében elő is szeretnének adni a rácalmási Medusa Dance Crew táncosaival. „A legfontosabb feladatomnak azt érzem ezen a rendezvényen, hogy képviseljem a hitrendszeremet, amely szerint minden betegség megelőzhető, vagy gyorsan gyógyítható, ha az ember megkapja hozzá a megfelelő mentális eszközöket. Első sorban a mentális eszközöket és csak másodsorban a fizikai eszközöket. Nagy mértékben hiszek a prevencióban, illetve a hit erejében. Azt gondolom, hogy a szervezetünk egy nagyon jó jelzőrendszer. Ha bármilyen jellegű mentális problémával küzdünk és már nem figyelünk oda rá megfelelőképpen, akkor kinagyítja ezeket. Hiszek abban, hogy ezek a betegségek megelőzhetőek ha az ember egy önmagának megfelelő hiteles életet él, és figyeli a a lelke és a teste visszajelzéseit. Remélem, hogy fogok tudni segíteni abban, hogy ez megfelelő figyelmet kapjon és hiszek a közösség erejében, abban, hogy jó emberek együtt nagyon jó dolgokra képesek.”

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő 

Dr. Szilágyi Örs főigazgató megerősítette ezeket a gondolatokat. „Zsuzsi gondolatait csak továbbvinni, megerősíteni, támogatni tudom. Mi is ezt látjuk a kórház berkein belül. Igyekszünk minél többet megtenni a betegekért, de egy betegséget, ha már kialakult, ha elindult egy kóros folyamat, már sokkal nehezebb megállítani, jó irányba terelni a folyamatokat. Ezért kell felhívnunk mindenkinek a figyelmét a közösségnek a támogató erejére, de az öngondoskodásra is. Mint klinikus, intenzív terápiás és aneszteziológus nagyon sok emlősebészeti műtétnél voltam jelen. Ott az ember látja, hogy ez is egy olyan betegség, ami nem válogat, fiatalokat, időseket egyaránt érinthet. Az ember szíve összeszorul, amikor azt látja, hogy már nehéz segítséget nyújtani, mert későn jutottak el oda. Számomra ez egy személyes küldetés is, hogy minél inkább felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy el kell menni az orvoshoz el kell menni a szűrésre.”

2024.10.01. Figyelj Rá(n)k Dunaújváros! sajtótájékoztató Dunaújváros Fotón: Szirmai György, Dr Kővágó Örs a Szent Pantaleon Kórház igazgatója, Csapó Nóra főszervező, Barta Endre alpolgármester, Kollányi Zsuzsi dalszerző, előadó, Petrás főszervező, Kleinné Németh Judit terapeuta
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Csapó Nóra érintettként szólalt meg. „Azért tudtam ezt az egész rendezvényt megálmodni, mert a legrosszabb része elkerült a betegségnek, így maradt erőm, hogy mások figyelmét felhívjam arra, hogy időben felfedezzék magukban az elváltozást. Nekem most már a második emlődaganatom volt,  az első nyolc évvel ezelőtt. Minden évben eljártam a szűrővizsgálatokra. Idén januárban újra tünet nélkül daganatot találtak bennem. Próbáltak megnyugtatni, hogy jóindulatú, de a nyolc évvel ezelőtt megélt pillanatok hatványozták a kétségbeesést és a félelmet. Úgyhogy én egy percet sem vártam a műtéttel, amelynek során a mirigyállomány nagy részét az én kérésemre eltávolították, hogy minél kevesebb lehetősége legyen a betegség kialakulásának a későbbiekben. A következő gondolatom pedig Petrás Gábor és a Jót,- Szívből Dunaújvárosért! csapat volt, hogy ennek mindenféleképpen hangot szeretnék adni, hogy ezzel meg lehet küzdeni, hogyha időben észrevesszük. Mert ebből bármi is lehetett volna évek múlva. Ha egyetlen egy nőt is meg tudunk menteni, vagy segíteni tudjuk, akkor már nyert ügyünk van.”

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő 

Kleinné Németh Judit pszichopedagógus az egyik szakmai előadója lesz a rendezvénynek. Mint mondta, már harmadik alkalommal ad elő ilyen rendezvényen és a legnagyobb dilemmát az okozza számára, hogy mire fókuszáljon. Hogy hogyan lehet ennyi idő alatt olyan információkat átadni a hallgatóknak, amivel nem kelt félelmet, hanem az erőforrásokra fókuszál elsősorban. Olyan gondolatokat szeretne elindítani, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy megálljunk egy pillanatra, készítsünk leltárt, hol tartunk az életünkben. Az önvizsgálat egy mellrák ellenes rendezvényen rendkívül fontos téma, mert a test és a lélek nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. „Én a klienseimnél azt tapasztalom, hogy lelkileg nincsnek jól. Amikor hozzám eljönnek, olyan nagy szenvedésnyomás van már bennük, olyan nagy a feszültség bennük, hogy nem tudják egyedül megoldani. Amikor megkérdezem, hogy mire van szükségük, akkor nem tudnak rá válaszolni. Pedig az alap, hogy magamnak meg kell tudnom fogalmazni, hogy mire van szükségem és utána cselekednem is kell. Az emberek ma vagy alulteljesítenek, vagy túlteljesítenek. Azt gondolom, hogy az arany középút az, ami az egészséges,ami a kiegyensúlyozott élethez kell. Ez azt jelenti, hogy figyelek arra, hogy mit bír el az idegrendszerem, mit bír el a testem, mit bír el a lelkem. Négy lány anyukája vagyok és van három és fél kislány unokám, a negyedik most érkezik. Magam is nagyon motivált vagyok, hiszen ez egy nagyon fontos kérdés. Az idegrendszerünk pont olyan, mint 100 évvel ezelőtt, de az ingermennyiség, amit naponta kapunk, az hatványozódott. Nem bírja el az idegrendszerünk és a testünk ezt. Muszáj lassítanunk, fókuszálnunk saját magunkra, mert ezt helyettünk más nem tudja megtenni.”

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Petrás Gábor bízik abban, hogy október 12-én teltházas programot fognak tartani. Mint mondta, nagyon jó érzés, hogy a program mellé ilyen sok embert tudtak állítani. Ismertette a résztvevő előadókat, majd a Városháza térre tervezett programokat, ahol fellép Kollányi Zsuzsi egy 120 fős tánckarral. A műsor után egy látványos vonulást terveznek a lezárt Vasmű úton, ahol a 200 főnyi résztvevőhöz csatlakozik még vagy 120 motoros is a V2 Motorock cukrászda szervezésében. Háláját fejezte ki minden támogatónak, a Jót,- Szívből Dunaújvárosért!  csapat vezetőinek, szervezőinek, hogy éjt nappal végzik ezt a munkát. Hozzátette, hogy mindenki, aki elmegy, egy kis ajándékkal is meglepik,  ugyanis a Jószolgálati Otthon 200 darab kis ajándékot biztosít a rendezvényre.

Tervezett program:
• 10:30 Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője
• 10:35  Dr. Molnár Szilárd, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala hivatalvezetőjének köszöntője
• 10:40 Fővédnöki megnyitóbeszéd: Dr. Szilágyi Örs, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója
• 10:45 Dr. Krisztián Erika, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályvezető megyei tisztifőorvosának előadása
• 11:05 szakmai előadások (Szabó Attiláné - CT/MR szakasszisztens, dr. Tollas Tímea - szülész-nőgyógyász szakorvos)
• 11:30 Medusa Dance Crew fellépése
• 11:45 szakmai előadások (Kleinné Németh Judit pszichopedagógus, dr. Jancsó Máté plasztikai sebész, Ludányi Adrienn dermokonzulens)
• 12:45 12:45 Szakmai interaktív kerekasztal beszélgetés szakemberekkel, moderátorokkal, a nézők bevonásával
• 13:15 Záróbeszéd (Kollányi Zsuzsi és Csapó Nóri)
• 13:20 Medusa Dance Crew Dunaújváros fellépése a főtéren
• 13:30 Ének a Főtéren - Kollányi Zsuzsi és a Medusa Dance Crew Dunaújváros fellépése
• 13:45 Séta a mellrák ellen motoros felvonulással egybekötve a Vasmű úton – útlezárással

Az esemény helyszínén ingyenes egészségügyi programok, szűrések lesznek
• Szűrőbusz mérésekkel, tanácsadással az Országos Kórházi Főigazgatóság támogatásával
• Véradás a Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete Dunaújvárosi területi szervezetének szervezésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában