Piaci körkép

3 órája

Húsleves, a drága vasárnapi húsleves

Piaci tapasztalás. Régen néztünk körül a piacon annak tükrében, hogy a magyar családoknál a hétvégi, de mondjuk a vasárnapi ebéd ne húsleves legyen.

Agárdy Csaba

Most így vizslattunk a piacon, szigorúan csak a zöldség alapanyagokat tekintve. Kezdjük a sárga- és a fehérrépával! Az előbbit 350-től 600 forintig vásárolhattunk – persze kilóját. A fehér „testvér” 950 forintnál kezdődik, de vannak, aki közel 2000 forintot kérnek el egy kilogrammért. Egy jófajta húsleves  alapjaihoz tatozik a vöröshagyma, a zeller és a petrezselyem sem. 

húsleves
A dunaújvárosi piacon gazdag volt a kínálat. A húsleves zöldségeit is megtalálhattuk
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Húsleves: kötényt fel, irány a konyha!

A vöröshagymát 390 és 550 forint közötti árakon vásárolhattuk meg, a petrezselyem csokorja 150 Ft. A zeller nem olcsó mulatság darabja 600 forint. Ételünkbe nem árt beletenni burgonyát (290–490 Ft), kelkáposztát (990 Ft), karalábét (490 Ft/db), karfiolt (1200 Ft). Sokan  tesznek a levesbe gombát is, de a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon tegnap nem  lehett kapni.
Ha már bevásároltunk, akkor nincs más hátra, mint felvenni a kötényt, és neki állni egy kiváló húslevesnek.

Íme egy igen egyszerű és olcsó recept. 

Hozzávalók: 1,5 kg csirkeaprólék, 2 db közepes sárgarépa, 2 db közepes fehérrépa, 1 db közepes zeller, 1 db közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyem, két kelkáposzta levél, 1 db burgonya, 1 db közepes karalábé, 3 db csiperke gomba, só, bors. 

Elkészítés: A húsokat megtisztítjuk, majd egy nagyobb lábas vízben (még jobb, ha van  szárnyas alaplénk) feltesszük főni lassú tűzön (ha csirkemájat is szeretnénk a levesbe tenni, azt ráérünk a leves elkészülése előtt negyed órával beletenni).

Ha már gyöngyözik a levesünk, beledobjuk a megpucolt zöldségeket, egészben a zellert és a vöröshagymát, fűszertojásban az egész borsot, a sót, a fokhagymát és a petrezselymet (belefér a fűszertojásba) majd lefedjük. Időnként ránézünk, és a felszínen keletkezett habot egy kanál segítségével eltávolítjuk. Ha már gyöngyözik a leves, levesszük a fedőt, mert alaptétel, hogy a húslevest fedő nélkül kell főzni, hogy redukálódjon, és jó erős legyen. A leves akkor van kész, ha puhák a zöldségek. Ekkor a húsokat és a zöldségeket kivesszük, külön tálaljuk. Csigatésztával, vagy eperlevéllel „gazdagítjuk”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában