Értéket teremtettek

2 órája

Kulcsi óvoda: "Közösségi összefogás a szebbért"

A 2013-ban indult Hankook Értékteremtő Önkéntes Programban közel 1000 dolgozó 25 000 órányi munkájával 300 projekt valósult meg 130 millió forint támogatással. A kulcsi óvoda a szülők közreműködésével évente sikeresen pályázik, például a játszóudvar fejlesztésére. Ezek a projektek szépítik az intézményt és erősítik a helyi közösséget.

Török Tímea

Fotó: RPI

A 2013 nyarán elindított Hankook Értékteremtő Önkéntes Program keretében az elmúlt évek során 300 projekt valósult meg országos szinten, amelyekben csaknem 1000 dolgozó vállalt összességében mintegy 25 000 órányi munkát. A munkálatok megvalósításához a Hankook immár mintegy 130 millió forint értékben járult hozzá. A kulcsi óvoda ismét szebb lett a nagyvállalat támogatásával.

kulcsi
A kulcsi óvoda babaházat kapott az udvarára Fotó: RPI

Kulcsi óvoda: "Közösségi összefogás a szebbért"

A Hankook Tire Magyarország Kft. ezzel a programmal lehetőséget teremt arra, hogy a cég által nyújtott anyagi támogatások irányáról és felhasználásáról a cég dolgozói döntsenek. Ezáltal olyan intézmények és szervezetek juthatnak támogatásokhoz, amelyekhez a nagyvállat kollégáinak személyes kötődése van.

A program alapelve, hogy a dolgozók és a támogatott szervezetek képviselői csoportosan végezzenek önkéntes munkát saját lakóhelyük közösségei érdekében. Ehhez a munkához a cég anyagi támogatást biztosít, amelynek feltétele, hogy az egyes önkéntes projektekben résztvevő kollégák a vállalt projekt teljesítését és az önkéntes munkát maguk szervezzék meg és végezzék el a megadott határidőn belül.

A "KÖSZ HANKOOK" program alapelve, hogy a dolgozók és a támogatott szervezetek képviselői csoportosan végezzenek önkéntes munkát saját lakóhelyük közösségei érdekében Fotó: RPI

A kulcsi óvoda kapcsolódása a programhoz:

2016 óta a Kulcsi Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde szinte minden évben (a Covid miatti időszakot kivéve) adtak be pályázatot a Hankooknál dolgozó szülők segítségével. Amikor a cég kiírja a pályázatot, a szülők felhívják az óvoda figyelmét rá, és hozták a szükséges kitöltendő dokumentációt. Azokat megírták, kitölttötték, a fenntartó önkormányzattól bekérték a szükséges adatokat hozzá ( hiszen a fenntartó közreműködése nélkül nem indulhatnánk a pályázatokon ) majd visszaküldték a Hankook megadott címére. A pályázatban bemutatták az intézményt és azt a projektet, amire kérték a támogatást. Árajánlatokat kértek be és csatolták a dokumentáció mellé. Majd várták a bírálatot. Eddig még minden beadott pályázatuk pozitív elbírálásban részesült. Évente körülbelül 5 -600.000.- forint értékben járult hozzá a Hankook és az ott dolgozó szülők a kulcsi óvoda szebbé teléhez.

A kültéri babaház kivitelezésében a kulcsi óvoda egész közösség résztvett és az önkormányzat is támogatta Fotó: RPI

Néhány példa a sikeres pályázatokra :

Így cseréték ki az elkopott laminált burkolatot egyik évben a Tigris csoportban, a másik évben a Füles csoportban, így lett az óvoda hosszú folyosója beborítva mosható falburkolattal, így sikerült új asztalokat és székeket beszerezni és összeszerelni a Nyuszi csoportba. Az idei évben pedig a játszóudvar fejlesztéseként megpályáztak és megnyertek egy kerti babaházat. A babaház egy elöregedett és balesetveszélyessé vált mászóka helyére épült fel. A régi mászóka elbontását , a tereprendezést, a kisház helyének alapozását , a házikó felépítését és lefestését is a szülők végezték.

kulcsi
Összességében minden szereplő nyer ezeken a projekteken, de legtöbbet a kulcsi óvodába járó gyerekek Fotó: RPI

Ezek a projektek a kulcsi óvoda számára nagy jelentőséggel bírnak, hiszen ezek által az intézmény szépül, úgy hogy a szülői közösség is formálódik. Nem utolsó sorban az intézményi közösség felelős és takarékos gondolkodásáról is szól, hiszen ezek a fenntartó önkormányzat terheit is csökkennek. Mindazonáltal szinte minden évben szükség volt a pályázaton nyert pénz pótlására is a fenntartó részéről, amiben mindig partnerek is voltak.

Összességében minden szereplő nyer ezeken a projekteken, de legtöbbet a kulcsi óvodába járó gyerekek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában