Segítség szülőknek

3 órája

Mitől szorong a gyermekünk?

A szorongásos gyermekek szüleinek nyújt segítséget Rosenberg-Nagy Ágota. Vele beszélgettünk arról, hogyan lehet megküzdeni az életet nehézzé tevő stresszel.

Fekete Györgyi

Stresszkezelő workshop

Fotó: Rosenberg-Nagy Agota

Rosenberg-Nagy Ágota vagyok, szorongás-coach. A hivatásom és a szenvedélyem, hogy támogassam a szorongással küzdő gyerekek szüleit azáltal, hogy megtanítom nekik mindazt, amit a szorongó gyerekekről és kamaszokról tudok, és segítek nekik rájönni, hogyan szabadíthatják ki családjukat a gyermekkori szorongás csapdájából.

Rosenberg Nagy Ágota ingyenes tanácsadáson is segít a szorongó gyermekek szüleinek

Rosenberg-Nagy Ágotát személyes tapasztalata kisfia problémája vezette arra, hogy a szorongással foglalkozzon, hogy segítsen a többi szülőnek abban, hogy észrevegyék, hogy gyermekük bajban van, s tudjanak is neki segíteni.

Hogyan és miből látjuk, hogy szorong egy gyermek?
– Mindannyian aggódunk néha. Az a fajta szorongás, amiről itt szó van, több mint a „Jól tanultam-e erre a dolgozatra?” típusú hétköznapi aggodalom. A mindennapi aggodalmak ugyanis jönnek-mennek, és javulnak, amikor a dolgok változnak, például amikor kiderül, hogy „jól tanultam”. Ezzel szemben a szorongás megmarad, és nagy hatással lehet az életünkre és boldogságunkra.

Vannak gyakori jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy egy gyerek szorongást él át. Ilyen például a sok aggódás, ami nem múlik el idővel, vagy a bizonyos helyzetek elkerülése vagy olyan dolgok kerülése, amelyeket korábban élvezett a gyermek. 

Az is egy jel, ha romlanak a jegyei, koncentrációs nehézségei vannak, szétszórtnak tűnik. 

Az aggódás megzavarhatja a gyerekek alvását. Ilyenkor a gyerekek nehezen tudnak elaludni a gondolataik miatt vagy gyakran felébrednek. 

Van, hogy egy szorongó gyerek időnként dühkitörésben tör ki vagy agresszíven viselkedik, amikor túlterhelt a kellemetlen érzésektől. 

Van olyan gyerek, aki túlzottan ragaszkodik a szüleihez, gondozóihoz, neki nehezen megy az elválás. 

Egyes szorongó gyerekek sokat aggódnak a kudarc miatt vagy attól, hogy mások előtt rosszul szerepelnek. Az ilyen gyerekek nagyon keményen bánhatnak magukkal, és gyakran önkritikusak.

Végül figyeljünk a fizikai tünetekre. A gyakori fejfájás, gyomorfájás, izzadás és szapora szívverés mind a szorongás jelei lehetnek.

– Sokan úgy gondolják, hogy egy szorongó ember meg tud „gyógyulni”. Sajnos egy szorongó agy, mindig is szorongó agy marad. Viszont meg lehet tanulni ezeket a negatív gondolatokat kezelni. Ebben segítek én.

Miről szól a szorongás coaching?
– Ahhoz, hogy megértsük, miért is van szükség szorongás coachingra, tudatosítani kell a stressz negatív hatásait. Sajnos a stressz gyakran alulértékelt probléma az embereknél, több okból is, hiszen a modern társadalmakban a stressz gyakran a mindennapi élet részeként van kezelve. A gyors tempójú munkahelyek, a teljesítményre való nyomás és a folyamatos elvárások miatt sokan már megszokták a magas stressz-szintet, és úgy érzik, hogy ez a „normális”. Gyakran hozzászoknak egy bizonyos stressz-szinthez, és azt már nem is érzékelik különösebben problémának. Így az alacsony fokú, krónikus stressz évek alatt „normálissá” válhat, ami megakadályozza az embert abban, hogy felismerje a stressz hatását az életére.

A szorongások, a stressz kezelésében segítségül hívatjuk a különböző illatokat
Fotó: Rosenberg-Nagy Agota

Ráadásképp a stressznek nincsenek mindig azonnal látható következményei. Bár egy akut stresszes helyzet nyilvánvaló lehet, a krónikus stressz hatásai hosszabb távon jelentkeznek, mint például magas vérnyomás, alvászavarok vagy emésztési problémák. Emiatt sokan nem érzékelik azonnal a stressz káros hatásait, és hajlamosak alábecsülni annak hosszú távú következményeit.

Vannak, akik nem is ismerik fel a stressz fizikai és mentális következményeit. Ezt gyakran csak érzelmi problémaként kezelik, miközben a stressz komoly fizikai hatásokkal is járhat, például az immunrendszer gyengülésével, szívproblémákkal vagy akár krónikus fájdalmakkal. 

Elég sokan tisztában vannak azzal, hogy hogyan kezeljék hatékonyan a stresszt, hiszen vannak különböző technikák (mint például a meditáció, a sport, vagy a relaxációs gyakorlatok), a legtöbb embernek viszont vagy nincs ideje vagy lehetősége arra, hogy rendszeresen alkalmazza őket. 

Az állandó stressz hosszú távon könnyen vezethet szorongáshoz. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a test és az elme kimerülhet, és ez azt okozza, hogy egyre nehezebben lesz képes kezelni a további stresszt.

Hogyan lehet ezen segíteni?

– Többféle módon is tudok segíteni, a 90 perces coaching üléseken együtt dolgozunk a célok elérése érdekében. Személyre szabott módszerekkel és egyéni tempóban segítek felismerni, kezelni és csökkenteni a szorongást, hogy javuljon az egyén életminősége és visszanyerje a mindennapjai fölötti kontrollt. Nem csak szorongó gyermekek szüleinek szeretnék támogatást nyújtani, hanem bárkinek, aki beleragadt ebbe az állapotba.

A Stresszkezelő workshopomon pedig nagyon izgalmas módszerekkel ismertetem meg az érdeklődőket, amit egy érzelmet támogató illatalkotó workshoppal zárunk. 

Mi kell ahhoz, hogy el merjen kezdeni az ember másoknak segíteni?

– 2018-ban végeztem el a Parent Mentor (szülő mentor) tanfolyamot San Franciscoban. Itt azoknak a szülőknek nyújtottunk segítséget, akiknek kihívást jelentett sérült gyermekeikkel való kapcsolatuk, érzelmeik feldolgozása. 2019-ben végeztem el az Certified Aroma Freedom Practitioner (Aroma Freedom Gyakorlatvezetői tanfolyam) tanfolyamot, dr. Benjamin Perkusnál, a technika atyjánál. Az ő segítségével és hozzájárulásával lehettem az Aroma Freedom Technika hivatalos magyar képviselője és oktatója. A technika segítségével nagyon jól fel tudjuk gyorsítani a feldolgozási folyamatokat. Negatív érzelmek, emlékek, gondolatok feloldását és elengedését érjük el az illóolajok és a tudatos felismerés segítségével. 2022-ben végeztem el Life Coaching Certificate és a Cognitive Behavioural Therapy (CBT) Practitioner képzést, aminek segítségével kiegészítettem a segítői tudásomat pszichológia alapú coaching megközelítéssel. Tökéletes kombinációt alkot az Aroma Freedom technikákkal. 2024-ben végeztem el a Stress Management Coach Certificate képzést a Get Results Coach Academy szervezésében. Kiegészítve eddigi eszközeimet a S-T-R-E-S-S-U Storm és a F-R-E-E-D-O-M technikával, még hatékonyabban tudom segíteni a stresszel és szorongással küzdő szülőket, és ügyfeleimet.

Számos eszközt és technikát alkalmazok annak érdekében, hogy segítsem az ügyfeleimet a szorongás felismerésében, megértésében és kezelésében.

Ezek az eszközök személyre szabottak, az adott ügyfél igényeihez, problémáihoz és személyiségéhez igazodnak. Ezért is része a Stresszkezelő workshopomnak az izgalmas, személyes érzelmet támogató, illatalkotó műhelymunka, ahol első körben a stresszről és annak kezelési módszereiről beszélgetünk, majd mindenki elkészítheti a saját támogató illatát, amelyet egy 60 másodperces stresszoldó technika segítségével bármikor és bárhol alkalmazhat. A workshopot minden hónap utolsó szombatján tartom az Esze Tamás utcában. Részletek a weboldalon.

Jelen pillanatban pedig ingyenes előadásokat tartok a szorongó gyermekek szüleinek októberben minden szombat 10 órakor a Maarsk Cafe-ban. Itt hasznos tanácsokat osztok meg, eszközöket mutatok be, amiket a gyerekek nagyon szeretnek és rendszeresen használnak a szorongásuk kezelésére. Szívesen várom az érintett és érdeklődő szülőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában