Megalakult a képviselő-testület

2 órája

Rácalmáson új fejezet kezdődik a megszokott városvezetéssel

Október 9-én Schrick István polgármester és a helyi választási bizottság elnöke, Holdampf Sándorné ismertette a választás részleteit. Szerda délután Rácalmáson is megtartották az újra megválasztott képviselő-testület alakuló ülését.

Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Rácalmáson, a város önkormányzatának alakuló ülésén, a helyi választási bizottság elnöke, Holdampf Sándorné felidézte a rendhagyó választást, amelyet 2024. június 9-én, az európai parlamenti választásokkal együtt tartottak. A választáson 4018 regisztrált választóból 2402-en vettek részt, ami 59,78 százalékos részvételi arányt jelent.

Rácalmáson
Holdampf Sándorné a Rácalmáson dolgozó választási bizottság elnökeként felidézte a rendhagyó választást, amelyet június 9-én, az európai parlamenti választásokkal együtt tartottak Fotó: SzZsE

1994 óta városvédő Rácalmáson a városvezetés

A polgármesteri pozícióért egyedül Schrick István indult, aki a megjelent szavazók 93,59 százalékának támogatását élvezte. A képviselő-testület hat új (de régi is egyben, hiszen ugyanazok a testület tagjai mint az előző ciklusban) tagja is bemutatkozott, akik az önkormányzati választás során elnyerték a rácalmási lakosok bizalmát: Németh Miklósné, Pálinkás Tiborné, Miss István, Vizi István, Nagyné Berzai Márta, Erős István.

Rácalmáson a polgármesteri pozícióért egyedül Schrick István indult, aki a megjelent szavazók 93,59 százalékának támogatását élvezte Fotó: SzZsE

Az alpolgármester személye is maradt Rácalmáson

Az ülés következő pontjában a képviselők és a polgármester letették a helyi választási bizottság elnöke előtt esküjüket, majd a testület létrehozta a szavazatszámláló bizottságot, és egyhangúlag megválasztotta a polgármester javaslata alapján az alpolgármestert: aki Németh Miklósné lett. Az alpolgármester esküt tett a polgármester előtt, majd megválasztották a bizottságok tagjait. 

Rácalmáson hamarosan öt bizottságban fog dolgozni a városvezetés Fotó: SzZsE

Öt bizottság fog dolgozni Rácalmáson

A rácalmási önkormányzat pénzügyi, ügyrendi és jogi bizottságának tagjai Miss István, Pálinkás Tiborné és Jacsó Rudolf. A kisváros kulturális, oktatási, sport és idegenforgalmi bizottságában Pálinkás Tiborné,Vízi István, Nagyné Berzai Márta, Erős Istvés Garda István, Steiner Lajos, Pálvölgyi Brigitta fog dolgozni. A szociális bizottságban Nagyné Berzsai Márta elnöklése mellett, Vizi István és dr. Tóth Pálné tevékenykedik majd, míg a közrend és közbiztonság kérdéseivel Vizi István, Nagyné Berzai Márta, Erős István, Miss István, valamint Kukucska Gyula és Bogáth Jenő fog foglalkozni. 

A képviselőtestület támogatta a polgármester azon javaslatát, hogy a soron következő ülésen módosítani fogják a szervezeti és működési szabályzatot, azzal a céllal, hogy létrejöhessen egy új bizottság sport bizottság megnevezéssel .  Ezt követően majd a jelenlegi bizottság elnevezése módosul: kulturális, oktatási és idegenforgalmi bizottságra. Támogatta továbbá a képviselőtesület a polgármester azt a javaslatát is, amely szerint a közbiztonsággal foglalkozó bizottság  létszáma 6 főről  7 főre módosuljon.

Rácalmáson a képviselő- Németh Miklósné lett ismét az alpolgármester Rácalmáson Fotó: SzZsE

Schrick István polgármester tervei és kihívások

Schrick István az eskütételt következően ismertette programját, amely a város előtt álló kihívásokat és célokat tartalmazza. Kiemelte, hogy az elkövetkező öt évben a város éltének és vonzerejének növelése érdekében tovább kell dolgozni. Tervei között szerepelnek infrastrukturális fejlesztések, mint például a Kulcs-Rácalmást összekötő kerékpárút megépítése és az alsó Duna-parti út teljes befejezése, amely 2025 végéig kívánnak megvalósítani.

A polgármester külön kitért az öregek otthonának kérdésére is, amely nagy anyagi ráfordítást igényel, de hosszú távon elengedhetetlennek tartja a megvalósítást. A városközpont útjainak megújítása és a történelmi jelentőségű tájház, az utolsó nádtetős épület megmentése szintén a program része, amelyet Schrick István a város kulturális örökségének megőrzése szempontjából különösen fontosnak tart.

Schrick István az elmúlt ciklusban az önkormányzat munkáját segítőknek díszoklevelet adományozott Fotó: SzZsE

A pénzügyi lehetőségek fontos feltételei a rácalmási fejlődésnek

A program végrehajtása számos pénzügyi kihívással jár. Schrick István azonban reményt lát abban, hogy a település számára kedvezően alakulnak a bevételi források, amelyek alapokat biztosít a fejlesztési tervek megvalósításához.

Az alakuló ülés végén a polgármester, a képviselők és a bizottságok tagjai elkötelezettségüket fejezték ki Rácalmás fejlődése mellett, és a helyi közösség érdekeit szolgálva kívánják folytatni munkájukat. Az új testület célja, hogy a város élhetőségét növeljék, és biztosítsák a helyi lakosok jólétét a következő években is.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában