Police Café

2 órája

Rendőrkávéházat nyitottak Dunaújvárosban

Egy különleges rendezvényt szervezett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság október 10-én. A Police Café, vagyis a rendőrkávéház fő témája a közlekedésbiztonság volt.

Molnár Emese

Először is tisztázni kell, hogy mit is takar a Police Café. Ez egy kerekasztal beszélgetésen alapuló gyakorlatot jelent, amely a World Café módszertanából indult ki. Lényegében olyan találkozásokra ad lehetőséget, ahol adott témákban megoszthatják véleményüket, tapasztalataikat, javaslataikat a résztvevők a rendőrséggel, és persze egymással is. Magyarországi honosítása dr. Molnár Katalinnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensének köszönhető. A hölgy egyik ismerőse a belga rendőrség reformját tanulmányozta, s általa ismerte meg a Police Café-t még 2007-ben. Bár ő azonnal meglátta az ebben rejlő lehetőségeket, sokáig egyedül maradt a kezdeményezéssel. Hét évvel később aztán partnerre talált dr. Gaál Gyula rendőr ezredes személyében, akivel 2014. június 2-án rendezték meg az első hazai Police Café-t Pécsett, a Zsolnay Negyedben. A café szó egy jelképes elnevezés, azt a gondolatiságot tükrözni, hogy milyen jó egy kávé mellett elbeszélgetni a másikkal mindenféle témáról (és ebből jött aztán a rendőrkávéházi fordítás is). 

rendőrkávéház
Dr. Molnár Katalinnak köszönhető, hogy hazánkban is elindult a Police Café, vagyis a rendőrkávéház, az első rendezvény 2014.június 2-án volt Pécsett.  A kép forrása: Police Café 

 

Rendőrkávéház

A rendezvény létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tengerentúlon is a kávézás gondolata mentén született meg egy hasonló kezdeményezés. Amerikában a Coffee with a Cop néven fut a program. 2011-ben a kaliforniai Hawhorne rendőrség indított el azzal a céllal, hogy közelebb hozza a rendfenntartókat és a közösség tagjait. Első rendezvényüket egy Mekiben hirdették meg, ahol hatalmas volt az érdeklődés a lakosság részéről. 

A Police Café alapvetően abban különbözik az amerikai változattól, hogy ez nem a lakosságnak szól közvetlenül, hanem a lakosság érdekeit szolgálja. A rendőrség kiválaszt egy-egy témakört, és az alapján olyan személyeket hív meg a rendezvényre a civil szférából, akik egyrészt a munkájuk, szakértelmük miatt kompetensek benne, másrészt pedig kapcsolatban állnak kisebb-nagyobb közösségekkel. A cél az, hogy kötetlenebb keretek között a felvetett kérdésekről, megosztó problémakörökről mindenki elmondhassa a maga és a környezetében élők álláspontját, véleményét, ezáltal pedig a rendőrség ily módon is visszajelzéseket kap a lakosságtól. Tulajdonképpen egy közösségi tapasztalatcseréről van szó. 

Szeptember 22-én a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya szervezett egy ilyen rendezvényt Székesfehérváron (a vármegyénkben ez volt az első), amelynek fókuszában az áldozatvédelem állt, és az áldozatvédelmi szakterület képviselőivel, az együttműködő partnereikkel arról értekeztek, miként lehet csökkenteni az ismételt áldozattá válás kockázatát. 

rendőrkávéház
Tavaly novemberben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon rendezte meg a vármegyei főkapitányság a Roma Police Café országos programsorozat területi találkozóját. Fotó: police.hu

Van már egyébként Roma Police Café is. Ilyen találkozót tavaly novemberben szerveztek a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon, ahol olyan témakörökben keresték a megoldási javaslatokat, ötleteket, mint például a romák és a rendőrök együttműködése, a munka világa, a jövőkép megalkotása, kriminológiai jelenségek a térségben.

Első alkalommal Dunaújvárosban

A Police Café első dunaújvárosi (és egyben a második vármegyei) rendezvényét október 10-én tartották a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermében. Mint azt Németh Miklós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, a program témakörei a biztonságos közlekedésre irányultak. Fontos szempont volt számukra, hogy meghívott vendégeik minél szélesebb körben képviselhessék a társadalom szemléletét, hiszen így több szemszögből is megismerhetik, miként éli meg a lakosság az adott kérdésköröket, miként viszonyulnak-reagálnak rá az emberek a mindennapokban. 

Szó volt például az ittas vezetésről, városi közlekedési szituációkról, vagy épp az elektromos rollerek használatáról. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő
  • Többek között óvodapedagógus, tanár, gépjárművezető-oktató, közterület-felügyelő, sportszervező, nagyvállalati képviselő, közútkezelő szakember, szülői munkaközösség-vezető is érkezett a találkozóra (és természetesen a rendőrség szakemberei is jelen voltak). A meghívottakat több kisebb asztaltársaságra osztották. Mindegyiknél volt egy-egy témavezető, akik adott kérdésekkel elindították a beszélgetéseket, majd bizonyos időközönként cseréltek, s átültek egy másik csapathoz. Szó volt például az ittas vezetésről, a bukósisak használatáról, városi közlekedési helyzetekről, csomópontokról, vagy éppen az elektromos rollerek használatáról. 

A rendezvényen:

  • a vendégek megosztották egymással tapasztalataikat; 
  • véleményt formáltak arról, hogy mivel értenek egyet,
  •  vagy min kellene változtatni; 
  • mi az, ami problémákat, bizonytalanságot generál, stb. 

A program végén összegezték az elhangzottakat, a megoldási ötleteket, s levonták a konklúziókat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában