Pályaválasztás

2 órája

Szakmát tanulni nem B-opció

Közel 2000 általános iskolás részvételével mutatkozott be a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban tanulható 40 szakma ma a Dunaújvárosi Szakképzés Napján. Az izgalmas és érdekes kiállításon bebiztonyították, hogy szakmát tanulni nem B-opció.

Fekete Györgyi

2024.10.18. DUnaújvárosi Szakképzési Centrum Szakmák napja Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Zsúfolásig megtelt a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola Aranyvölgyi úti épülete. Immár hagyományosan ez az épület ad helyet a Dunaújvárosi Szakképzés napjának, egy olyan rendezvénynek, ahol bemutatkoznak a Centrum intézményei, ahol szakmát tanulhatnak a diákok és persze azok a vállalkozások is, amelyek vállalják, hogy a diákok náluk szerezzék meg a szakmai tapasztalatukat. Izgalmas, és vibráló kavalkád, a kiállító középiskolások és az érdeklődő általános iskolások és szüleik számára.

szakmát
 A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban tanulható 40 szakmát mutatták be
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Magyar András főigazgató köszöntötte a részt vevőket, akik között ott volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere is. 

A főigazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta, a Dunaújvárosi Szakképzés Napja rendezvényének legfőbb törekvése mindig is az volt, hogy segítsük a pályaválasztás előtt állókat a döntésben, és testközelből mutassuk meg: szakmát tanulni nem „B” verzió, hanem egy becsületes életcél. Ha megtaláljuk a hivatásunkat, boldogabb emberek leszünk. És lássuk be: a boldog munkaerő a jó munkaerő. 

Dr. Mészáros Lajos hangsúlyozta, hogy nagy örömmel vesz részt a rendezvényen, hiszen az egész nemzetgazdaságunknak fontos, hogy minél több jó szakember kerüljön ki az iskolapadokból. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak ez a 7. ilyen rendezvénye, amely igazolja azt is, hogy fontos és szükséges ez a teljes képzési struktúrát bemutató rendezvény. 

Pintér Tamás polgármester kiemelte:- Büszke vagyok arra, hogy városunk ilyen széles képzési struktúrával rendelkezik. Azok az általános iskolások, akik a mai rendezvényen részt vesznek, nem dönthetnek rosszul, bármelyik szakmát is válasszák. A diplomások állást találhatnak maguknak, a jó szakembereket azonban megkeresik a foglalkoztatók.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Magyar András büszkén kísérte végig a látványos és számtalan szakmát bemutató, szórakoztató kiállításon a vendégeket

- Főigazgató úr, miért volt fontos a dunaújvárosi szakképzés napja a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak?

- Ez a dunaújvárosi szakképzés legnagyobb ünnepe és legjobban várt eseménye. Ilyenkor megtudja az összes iskola megmutatni magát. 19 ágazatban, 44 szakmát képviselünk. Elsősorban a hetedikes, nyolcadikos gyerekeknek szervezzük elsősorban ezt a rendezvényt, de természetesen a szülőket is várjuk, nemcsak mint a gyerekek szüleit, hanem mint leendő felnőttoktatásban tanuló tanulóinkat.

- Tehát akkor kettő az egyben?

- Kettő az egyben, pontosan.

- Mik az újdonságok a mai rendezvényen?

- Vannak természetesen újdonságok, sok új partnerrel jelentünk meg, és itt a duális partnereink is megmutathatják magukat, akik első hívó szóra jöttek, hogy megmutassák, hogy milyen munkahelyük is lehet a szakmát végző diákoknak. A szakképzés 4.0-nak ez egy nagyon fontos törekvése, hogy céges környezetben is szerezzenek tapasztalatot tanulóink.

- Mindig ügyelnek arra, hogy ez a rendezvény ne csak informatív legyen, hanem szórakoztató is...

- Nagyon sok játékos feladattal készültünk, mindent ki lehet próbálni természetesen, be lehet öltözni, meg lehet fogni, oda lehet állni

- Néhány hónapja főigazgató, melyek a tapasztalatai?

- Nagyon munkás, mozgalmas hónapokon vagyunk túl, rengeteg feladattal, egyébként érdekes, nehéz és érdekes feladatokkal. Ami viszont nagy könnyebbség, hogy mind itt a centrumban a kollégák úgy látom, hogy nagyon jól együtt tudunk dolgozni. Nyilván a kancellár asszonyt emelném ki elsősorban, de az igazgató kollégák is azt látom, hogy támogatnak és támogatják a törekvéseimet.

A dunaújvárosi és környékbeli diákok és szüleik végigsétáltak a különböző iskolák közötti standokon. Kipróbálták a sütemény diszítéstől a programozáson át mindazt, amivel a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum középiskolái készültek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában