Közélet

1 órája

Tüke László: új polgármester Pusztaszabolcson

Pusztaszabolcson új polgármester és részben új testület kezdi meg a munkát október kilencedikétől. Tüke Lászlóval beszélgettünk.

Horváth László

Szeptemberben új bölcsődével gazdagodott a település, aminek a befejező költsége részben áthúzódik az új ciklus költségvetésébe

Fotó: Horváth László

Tüke László megválasztott polgármestert kérdeztük a munka megkezdésének előzményeiről és a folytatásról. 

Tüke László
Tüke László
Fotó: Horváth László

– A nyár vége felé már megkerestem a megválasztott képviselőket egy kötetlen beszélgetéssel, hogy kinek, milyen elképzelése van önkormányzati képviselőként. A cél a szerepvállalás felmérése volt a későbbi feladatok tükrében. Bizottsági tagság, elnökség, alpolgármesterség és egyéb funkciók vállalása. Ezek a beszélgetések augusztus végén, szeptember elején megtörténtek, mivel majd új SZMSZ-t kell elfogadni. Természetesen az alakuló ülésen nem csak az előbb említett szabályzatot szükséges áttekinteni, illetve előterjeszteni, hanem az új tisztségviselőket is meg kell választani. A képviselők nagy többsége partner volt és hajlandó feladatot vállalni. Egyetlen személy volt az, aki visszautasította a kezdeményezést és csak akkor hajlandó velem beszélni, ha az azonnal jegyzőkönyvbe kerül.

Mennyi a régi és az új tag a testületben?
– Vannak visszatérők, például akik ebben a ciklusban nem voltak, de az előzőben igen és most újra bekerültek. Vannak olyanok, akik az előző ciklusban is tagok voltak és most is tagjai lesznek a testületnek. Összesen négy fő, akik a korábbi ciklusok valamelyikében képviselők voltak és az önkormányzati munkával, egy bizottsági, vagy testületi ülés ügymenetével tisztában lehetnek. 

Tervben van további összerázó, vagy csapatépítő program a megalakulás után?
– Önmagában már megtettem azt a lépést, hogy mindenki felé nyitottam. Ez a klasszikus csapatépítő a későbbiek folyamán lehetséges. Úgy gondolom, ez utóbbi mindenképpen fontos lehet, hiszen elősegíti a közös gondolkodást, a munkára való ráhangolódást. 

Egy önkormányzati munkában több áthúzódó feladat is megoldásra várhat. Mi az, ami a legfontosabb a felálló testület előtt?
– A legfontosabb, hogy az átadás-átvétel és az alakuló ülés után lássuk, milyen pénzügyi kondíciókkal rendelkezik per pillanat az önkormányzat. Azt látom, hogy a februárban elfogadott költségvetéshez képest jelentős módosítások zajlottak az év folyamán. Tehát az eredeti már rég nem úgy néz ki. Ezen kívül már vannak a következő évre olyan pénzügyi kötelezettségek, ami nagy mértékben meg fogják terhelni a 2025-ös költségvetést. Ilyen például a bölcsődéhez kapcsolódó beruházások. Kb. 40 millió forintról beszélünk, ami a következő évi költségvetést terheli. 

Tüke László: A településről fogjuk kivinni a vizet Cikolára

Fejlesztési tervek?
– Vannak beragadt pályázatok, amiket majd meg szeretnénk valósítani. Illetve nagy feladat lesz, hogy Cikolán is lehet ivóvíz. Erre kormányzati forrásból kapott Pusztaszabolcs 255 millió forintot. A településről fogjuk kivinni a vizet Cikolára. Ezt az összeget a most lezárult ciklusban nyerte az önkormányzat, de a megvalósítás áthúzódik a következőre. 

Végezetül szeretném kihangsúlyozni, 

nagy feladat lesz, hogy az együttműködést újraépítsük a belső és külső partnerekkel

Legyen az civil szervezet, intézmény, amely eddig kívül esett az önkormányzat hatókörén, vagy legyen az vállalkozó, vállalkozások. Tehát olyan partneri viszonyt kell kialakítanunk, amelyek belsőleg elősegítik Pusztaszabolcs előrelépését és a külső partnerekkel is meg kell találni végre azt a közös hangot, ami lehetővé teszi, hogy Pusztaszabolcs a méretéhez és a térségben elfoglalt helyéhez méltóan tudjon fejlődni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában