25 éves a papírgyártó üzem

3 órája

Újabb kiemelkedően eredményes fél évet zárt a dunaföldvári Vajda-Papír – videóval

Újabb kiemelkedően eredményes fél évet zárt idén a 25 éves Vajda-Papír, Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója: nettó árbevétele kétszámjegyű emelkedéssel meghaladta a 34 milliárd forintot az egy évvel korábbi 29 milliárd forint után, 3,2 milliárd forintos, konszolidált adózás előtti nyeresége pedig csaknem a duplája az egy évvel korábbi 1,67 milliárd forintnak - közölte a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is jelen lévő társaság.

Duol.hu

Vajda Attila a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Vajda-Papír Kft.

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. alapító-ügyvezetője szerint a dinamikus bővülés a cég növekvő hatékonyságának, a folyamatos innovációknak, köztük a fenntartható termelés érdekében tett lépéseknek köszönhető, megjegyezve, hogy a külső környezet is konszolidálódott, az energiaköltségek csökkentek, az infláció lassult, a kereslet nem nőtt, de magas szinten stabilizálódott. 

Újabb kiemelkedően eredményes fél évet zárt a 25 éves Vajda-Papír
Fotó: Vajda-Papír Kft.

 

Az első fél év alapján az idén kétszámjegyű növekedésre számítanak 

az eladott termékek volumenében – tette hozzá. 2024. év első fél évében a vállalat mind a belföldi, mind az export piacokon tartotta pozícióit – hangsúlyozta, kiemelve, hogy az év egészében a pozíciók erősödésére számítanak. 2024-ben a vállalat növekvő realizált árbevétel tömeget tervez és ehhez egy magasabb EBITDA elvárás is párosul. 

Rekord nagyságú profitot ért el tavaly

Az első hat hónapban az EBITDA 4,8 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki, csaknem 3 milliárd forintról – emelte ki Vajda Attila, megjegyezve, hogy különösen kedvező a féléves teljesítmény annak függvényében, hogy már az előző évet is erősen zárta a vállalat. Emlékeztetett, hogy a Vajda-Papír Csoport 2023-ban rekord nagyságú profitot ért el, mind abszolút értékben, mind az árbevételhez viszonyítva. 

A 2022-ben beüzemelt új alappapírgyártó-gépsornak köszönhetően Európa legnagyobb higiéniai papírgyártókapacitása jött létre Dunaföldváron 
Fotó: Vajda-Papír Kft.

2024 első félévében 25 %-kal nőtt az értékesítés nettó árbevétele 2023 hasonló időszakához képest, az adózás előtti eredmény 108%-kal volt magasabb. A legkiválóbb eredményeket a közületi üzletág hozta 39 %-os növekedéssel. Az értékesített termékek átlagos bruttó értékesítési ára 2%-kal csökkent, ami megfelel a piaci átlagnak. 

A lakosság higiéniai papírtermék fogyasztása a Vajda-Papír minden fő piacán,

különösképpen a háztartási papírtörlő kategóriában magas szinten stabilizálódott.

A vállalat költségeinek közel 70%-át kitevő higiéniai alappapír átlagos beszerzési ára a világpiacon az előző évhez képest lassú növekedésnek indult. A cellulóz árak is emelkedtek az első félévében, ami kihívások elé állítja a Cégcsoportot. A költségek optimalizálását az integrált termelés tette lehetővé. 2024 második félévében a cellulóz árcsökkenésére lehet számítani, ami pozitívan hathat az eredményesség további javulására.

Fenntartható termelés erősítése

Vajda Attila elmondta, a hatékonyság növelése mellett különös gondot fordítottak a fenntartható termelés erősítésére. Emlékeztetett rá, hogy a Vajda Csoport 2023. elején kiadta - az iparágban úttörőnek számító - első ESG jelentését, és 2024. elején már a második ESG jelentés is elkészült. Ambiciózus célokat vállaltunk az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás további csökkentésére, valamint a környezettudatos termelés erősítésére – mondta Vajda Attila.

Az európai országok mellett Ázsiába, sőt a Karib-tenger térségébe is eljutnak az Ooops-márkanevű termékek a hazai gyáraikból
Fotó: Vajda-Papír Kft.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt 10 évben több mint 40 milliárd forintot fordítottak a fenntartható működés erősítésére. Kiemelte, hogy a Vajda-Papír Cégcsoport a működés során a környezetet terhelő hatások minimalizálására törekszik, célja az energiahatékonyság javítása, a megújuló energia minél nagyobb arányban történő felhasználása. 

A cég környezettudatos hozzáállása az alapanyag-beszerzési folyamatokban is megjelenik,

 majdnem 100%-ban igazoltan felelős erdőgazdálkodásból származó rostból készült papírt használnak fel a termeléshez, ezzel hozzájárulva a felelős erdőgazdálkodás folytatásához. A gyártás során keletkező hulladék újrahasznosítása szintén kiemelt prioritás, a papír alapanyag esetében keletkező hulladék teljes mennyisége újrahasznosításra kerül. Szelektív hulladék gyűjtés folyik: a hulladék 90%-át jelentő alappapír nyesedék visszaforgatásra kerül az alappapír-gyártásba. 

Negyedszázados fennállását ünnepli a cég

Vajda Attila arról is beszélt, hogy a cég idén ünnepeli negyedszázados fennállását. Elmondta, hogy a 25 évvel ezelőtt családi vállalkozásként induló Vajda-Papír mára az európai higiéniai papírtermék piacon az élmezőnybe tartozó nemzetközi cégcsoport, amely Magyarországon, Dunaföldváron, Budapesten és Székesfehérváron üzemelteti gyárait. 

Dunaföldváron Európa legnagyobb és legmodernebb higiéniai papírgyárát építették meg és üzemeltetik.

A cég sikerei az országhatárokon túlra is elérnek: Közép- és Kelet-Európában, a Baltikumban és Skandináviában is meghatározó piaci jelenléttel rendelkező vállalattá váltak, több mint 30 országba exportálják termékeiket. A Vajda-Papír csoportszinten több mint 700 munkavállalót foglalkoztat, három magyarországi és egy norvégiai telephellyel rendelkezik. A 140 ezer tonnás éves gyártási kapacitású, 100 %-os magyar családi tulajdonban lévő Vajda-Papír a hazai kereslet 55-60%-át állítja elő, a termelés 60%-át szállítja külföldre. Az európai országok mellett Ázsiába, sőt a Karib tenger térségébe is eljutnak az Ooops! márkanevű termékek a hazai gyáraikból. 

Eredményjavulást és forgalombővülést ért el a Vajda-Papír 2023-ban 
Fotó: Vajda-Papír Kft.

A Vajda-Papír Csoport az elmúlt években megerősítette pozícióit a skandináv piacon. Norvégiai gyára, a Vajda-Papír Scandinavia AS az egyetlen magyar tulajdonosi kézben üzemeltetett napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat Norvégiában, 2023-ban ünnepelte alapításának 10. évfordulóját. A skandináv piacban rejlő jó lehetőségek további kihasználása, a cég régiós jelenlétének és exporttevékenységének erősítése érdekében a Vajda-Papír további beruházásokat, fejlesztéseket és piacbővítő lépéseket fontolgat.

Igazi sikertörténet 

Vajda Attila elmondta: „Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy a Vajda-Papír vállalatcsoport nemcsak Magyarország önellátását képes biztosítani higiéniai papírtermékekből, hanem most már saját alappapír-felhasználási szükségleteit is képes kielégíteni”. A fontosabb mérföldköveket említve azt mondta, „vállalkozói álmot építtetünk, igazi sikertörténet a miénk, hiszen 25 évvel ezelőtt egy kis bérelt raktárból indultunk, 2018-ban megnyitottuk az ország legkorszerűbb papírüzemét Dunaföldváron, 2022-ben újabb gyáregységgel tudtuk azt bővíteni, amelyben a világ egyik legnagyobb, leggyorsabb és legmodernebb alappapír gyártógépe is üzemel. Felidézte azt is, 2021 májusában az első ipari termelő vállalat zöld kötvény-kibocsátását bonyolították Magyarországon, 9,9 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). 

Vajda Attila kiemelte, a negyedszázados működésük nagy büszkesége, hogy 

az egyik legzöldebb ipari vállalatként működnek az élmezőnyben Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártójaként

. Beszámolt arról is, hogy a következő években energiahatékonysági, környezetvédelmi és károsanyagkibocsátás-csökkentési intézkedéseket finanszíroz, valamint napelempark és biomassza-erőmű építését tervezik a magyar kormány Gyármentő támogatási programjában elnyert több mint 10 milliárd forintos összegéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában