Kézilabda

3 órája

Üstökös Kupa: ezer gyerek részvételével

Dunaújvárosban, Rácalmáson és Sárbogárdon öt helyszínen, ezer gyerek részvételével rendezik meg hétfőn és kedden a XX. Üstökös Kupa utánpótlás-kézilabdatornát. Ez az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

Gallai Péter

Egy közös csoportkép a tavalyi verseny díjátadóján

A Covid utáni időszak legnagyobb létszámú kupáját rendezi meg a Fejér Vármegyei Kézilabda Szövetség, amelynek elnöke, Németh Miklós viszonyításképpen elmondta, korábban az U7-től U15-ig érkeztek csapatok, most viszont csak U12–U15-ösök lesznek ott az Üstökös Kupa küzdelmein Azaz kevesebb korosztályból jött össze ez a hatalmas létszám. A lányok mezőnyében lesz érdekelt a DKKA és a Dunaújvárosi AC csapata. Érdekesség, hogy még határon túlról, Dunaszerdahelyről is érkezett nevezés. 

Üstökös Kupa
Az Üstökös Kupa tavalyi díjátadón a DKKA játékosai közül Szalai Babett is részt vett. 
Fotó: Üstökös Kupa

– Igen, mondhatjuk, hogy az egyik legnagyobb utánpótlástorna az országban a miénk, amit hagyományosan az őszi szünetben tartunk. 

A résztvevők magas száma miatt a szokásos Dunaújváros és Rácalmás két fő helyszín kibővült, az új sárbogárdi sportcsarnokban is lesznek meccsek.

- Szerettük volna, hogy a helyiek, akiknek kiváló utánpótlás-nevelése van, hazai pályán tudjanak játszani. Dunaújvárosban az egyetem, a sportcsarnok, a Dunaferr-iskola villamos tagozata lesz helyszín. 

Amellett, hogy a kézilabdázásról szól a két nap, próbálunk programokat is szolgáltatni.

- Így történelmi fegyverbemutató lesz hétfőn Sárbogárdon, kedden az egyetem aulájában. Szintén utóbbi napon az újvárosi sportcsarnok kistermébe élményparkot telepítünk. Lesz például reakció­idő-mérés, memóriajáték, kapura dobás és egyéb aktivitások – magyarázta érdeklődésünkre Németh Miklós. 

Egy ilyen nagyságú eseményt hónapokba telik megszervezni, ezért ahogy az előző bajnoki szezon véget ért, el is kezdődött a munka. Ezt egy szokásos csapat végzi Csőregi László vezetésével, rajta kívül Butty Andrea, Varga Kornélia és az elnök alkotja a szervezőbizottságot.

Ők intézték többek között az étkezést, a szállást azoknak, akik erre igényt tartottak, amire a DSZC kollégiumai rendelkezésre állnak. 

Ami az anyagi hátteret illeti, teljes egészében a FVKSZ finanszírozza, de Németh Miklós hozzátette, segítséget kapnak Dunaújváros, Rácalmás és Sárbogárd önkormányzatától. Szeretné kiemelni a Dunaújvárosi Egyetemet is mint fontos partnert, a szakképzési centrumot, illetve a Dunaújvárosi Kohász klubját is, akik a sportcsarnok üzemeltetői. 

A versenyprogramot korosztályonként és nemenként a nevezett csapatok létszáma alakította, hogy egy vagy két napig tartanak a küzdelmek. Az viszont fontos, hogy a szervezők célja az, minél több találkozót játsszanak a gyerekek. 

Az Üstökös Kupa sportszerű szurkolást hozzon

– Ezzel megmutathassák magukat. Egyébként mindig is fesztiválhangulat jellemezte az Üstökös Kupát, ahol bizony nem egy későbbi válogatott is pattogtatta a labdát. A tornára a szülőket is várjuk, remélem, sportszerűen buzdítják a pályán lévőket. Ezt azért emelem ki ismét, mert sajnos vannak rossz tapasztalatok minden évben. 

Akadnak, akik olimpiai döntőnek fogják fel a meccseket, és olykor minősíthetetlen stílusban nyilvánulnak meg.

- Szidja a bírót, az edzőt, hogy miért nem cseréli be a gyerekét, vagy azt a játékost ócsárolja, aki nem passzol neki. A végén aztán a sajátjával üvölt, mert nem dobta be a labdát. Éppen ezért csináltattunk figyelemfelhívó plakátokat, amiket minden helyszínen jól látható helyre kifüggesztünk. Ezeken az áll: mindig jusson eszedbe: a játékosok gyerekek; ez csak egy játék; az edzők és a játékvezetők is emberek; ez nem a világbajnokság. - 

- Mindezeket azért tartottam fontosnak elmondani, mert volt, hogy 

az egyik szülő meg is dobta műanyag palackkal a játékvezetőt! Egy U12-es meccsen!

- Bár ők nem tehettek róla, de azt a csapatot kizártuk a magáról megfeledkezett ember miatt. Az is rendszeres, hogy ki kell küldetni a versenybírónak valakit, mert nem bír magával – hangsúlyozta Németh Miklós. 

A mérkőzések befejeztével hétfőn és kedden rendezik meg a díjkiosztókat, a központi esemény 18.15-kor lesz a dunaújvárosi sportcsarnokban. 

Átadóknak jelenlegi és korábbi válogatott játékosokat kértek fel a szervezők, remélik, közülük minél többen el is tudnak jönni.

Továbbá Németh Miklós itt fogja megköszönni az első tíz év szervezőinek munkáját, majd azokét is, akik az utóbbi egy évtizedben dolgoztak az Üstökös Kupa sikeréért. 

Helyszínek és korosztályok

  • Dunaferr iskola villamos tagozat: lány U15, fiú U14 helyosztók az 5-12. helyért
  • Dunaújvárosi sportcsarnok: lány U12, fiú U14 1-4. helyért rendezett mérkőzések, lány U12 1-4. helyért rendezett mérkőzések, lány U14 1-4. helyért
  • Dunaújvárosi Egyetem: fiú U14 csoportmeccsek, fiú U15, lány U12 5-16. helyosztói
  • Rácalmási sportcsarnok: lány U14 csoportmeccsek és 5-15. helyosztók
  • Sárbogárd: fiú U12

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában