Dunaújváros

3 órája

Véradást szervez a Vöröskereszt a Dózsa-iskolában

Körmendi Erzsébet

Fotó: Török István/MW-illusztráció

A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete ismét véradást szervez a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskolában.

November 26-án, kedden 14.30-16.30 között az iskola ebédlőjében várják az önkénteseket! - tette közzé az intézmény a közösségi oldalán. 

A zökkenőmentes ügyintézés miatt kérik, hogy aki részt kíván venni a programon, vigye magával a TAJ kártyáját és valamelyik fényképes igazolványát! Támogatásukra, segítő szándékú véradásukra ezúttal is számítanak, hiszen a vér életeket ment!

Fotó: Zsedrovits Enikő/MW-illusztráció

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz - munkanapokra lebontva - napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Fotó: Karnok Csaba/MW

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában