Fűtési szezon

2 órája

Vigyázat, csalók a tűzifapiacon!

A téli fűtési szezon közeledtével egyre több háztartás kezdi meg a tűzifa beszerzését. Vigyázat, érdemes elővigyázatosnak lenni a tűzifapiacon.

Török Tímea

Fotó: LI

Fotó: LI

A NÉBIH szakemberei szerint az online térben, főként a közösségi oldalakon egyre több csaló próbálja meg kihasználni a vásárlók bizalmát. Vigyázat, mert az elmúlt évek tapasztalatai szerint számos esetben fordult elő, hogy az alacsony árakat ígérő hirdetések mögött eltűnő kereskedők álltak, akik a pénz átvétele után nem szállították le az árut.

vigyázat
Vigyázat, csalók a tűzifapiacon: ezért érdemes a tűzifát is okosan, tudatosan vásárolni Fotó: LI

Vigyázat, csalók a tűzifapiacon!  

Ellenőrzött forrásból vásároljunk!

A szakértők hangsúlyozzák, hogy tűzifa vásárlásakor csak olyan kereskedőtől érdemes rendelni, aki leinformálható, telehellyel rendelkezik, számlát ad, és elérhetőségei nem korlátozzák egyetlen mobiltelefonszámra. A NÉBIH a „Tűzifát okosan” nevű weboldalon és alkalmazáson is segíti a vásárlókat az ellenőrzött kereskedők megtalálásában. A hatóság az online piactéren összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a tudatos tűzifavásárlásról. Az oldalon elérhető telephely-keresővel könnyen megtalálhatjuk a megbízható erdőgazdálkodókat és kereskedőket, elkerülve a csalók által generált káoszt.

Szigorú ellenőrzések és bírságok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya és a NÉBIH közös ellenőrzések során próbálják lebuktatni egy közösségi médiában hirdető tüzelőanyag-kereskedőket. Egy konkrét esetben a hatóságok szabálytalanságokat találtak: a kereskedő a 2 köbméter helyett csak 1,6 köbméter tűzifát szállított, és nem adott számlát. A bírságok összege akár milliós nagyságrendű is lehetnek a NAV információi alapján.

Helyi tapasztalatok Mezőfalváról

Márok Csaba Mezőfalva polgármestere megosztotta olvasóinkkal a tapasztalatait: 

– Mindig hangsúlyozzuk a lakosságnak, hogy ne vásároljanak illetéktelenektől, vagy mondva csinált kereskedőktől. Volt ebből helyi lakost érintő komolya becsapás is. Ezért ebben az időszakban fokozott figyelemmel van jelen a rendőrség is a településen. A hatóság ellenőrzi a szállítást. Ebben a településen működő polgárőröknek is nagy szerep jut. Tehát mindent megteszünk azért, hogy ne csapják be az embereket az esetleges csalók, hiszen Mezőfalván elég sokan fűtenek fával. Ráadásul elérhető közelségben van erdészet, de van helyben legális tűzifa szállító is. Tehát sok lehetőségük van a mezőfalviaknak, hogy biztonságban vásárolhassanak- tájékoztatott Márok Csaba.

Megkönnyítik a fűtésszezon terheit Kisapostagon

Márkli Jánost Kisapostag alpolgármestereként kérdeztük, aki arról számolt be, hogy a közterületen sérült, öreg, elkorhadt fákat a községben kivágják és a fűtési szezon anyagi terheit megkönnyítve rászorulókhoz juttatják el. Így próbálják elejét venni annak, hogy csalók a rászorulókat gyanúsan alacsony árú tűzifa reményében becsapják. Természetesen tudatosan gazdálkodik a település és nem csökkentik a kisapostagi zöldterületet, mert a kivágott fák helyére ujjakat telepítenek. Sőt kifejezetten zöldterület pártiak és ahogy az elmúlt év során is platánfákat telepítettek a Duna-parti erős szakaszra, így erre törekednek lehetőségeik szerint idén is. 

A kályhás tanácsai a tűzifa vásárláshoz

Megkérdeztük egy cserépkályha építőt is. Lévai László hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben a felhasználó oldaláról van tapasztalata. Így saját gyakorlatát mesélve kiemelte, hogy ő minden évben ugyanattól a kereskedéstől vásárol, ugyanaz a sofőr szállítja hozzá. Így biztosan tudja már, hogy megbízható. 

A szakember szerint tavasszal érdemes megrendelni a tüzelőt, mert száraz tűzifa minden állítással ellentétben ilyenkor már általában sehol sem kapható. Cserépkályhába az ideális a 2 éves száraz fa, amelynek a nedvesség tartalma 10-12 százalék. A tavaszi vágásból származó fákat a kereskedők ilyenkor kezdik kiszállítani, amely a kályhában nem fog rendesen égni, inkább csak füstölni, és kormolni. Ezen még az sem fog segíteni ha felhasználás előtt egy-két nappal beviszik a kályha mellé a tüzelőt, mert legalább fél, egy év kell a jó minőségű tüzelő kiszárításához. 

A „TŰZIFÁT CSAK OKOSAN!” 10 PONTJA

  1. Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját!
  2. Ha van rá lehetősége, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
  3. A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  4. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  5. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  6. Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
  7. Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  8. Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
  9. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  10. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a Nébih-nek.
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában