2 órája
Erdélyi eredeti mics a piacon - diszkózenére
A dunaújvárosi piacon jártunk. Újdonsággal találkoztunk, erdélyi étel készült diszkózenére.
Láng Zoltán a rögtönzött sütödéjében
Fotó: Agárdy Csaba
Az Erdélyből származó Láng család évtizedek óta rendelkezik standdal a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Ezalatt sok újdonsággal szolgáltak a piacra járóknak. Most erdélyi ételt készítettek.
Erdélyi étel frissen és tradicionálisan
Szombaton például diszkózenére sütötték a tradicionális erdélyi miccset, amihez forralt bor és meleg tea dukált. (A mics - románul mititei - a román konyha jellegzetes étele, de Erdélyben is specialitás a magyarság körében. Marha-, sertés- és birkahús keverékéből fokhagymával és fekete borssal fűszerezett, körülbelül 10 centiméter hosszú rudakat készítenek, amelyet grillen sütnek meg. Általában mustárral és muzsdéjjal (fokhagymamártás) fogyasztják.
Láng Zoltántól megtudtuk, hogy Erdélyben készítik el a húsrudakat, a piacon csak megsütik. Ők mustárral és kovászos házi kenyérrel kínálják az ételt. Úgy tervezik, hogy havonta egyszer lesz diszkós sütögetés (a zenét dj. Derek és Tóth Gábor biztosítja), legközelebb december 23-án.
Hogyan is néz ki Lángék, pontosabban Láng Magdi mics receptje? Lássuk! Hozzávalók: 1 kg marhanyak, 1 kg sertéstartja, 1 kg birkahús, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1.5 liter húsalaplé, 2 fej közepes fokhagyma, borsikafű, só, bors.
Elkészítés: A húsokat kétszer ledaráljuk, majd jól összedolgozzuk a fűszerekkel. Ezután hűtőben nyolc órát állni hagyjuk a keveréket. Ezt követően kolbásznyomón kinyomjuk, olajos kézzel kis, tíz centiméter hosszú rudacskákat gyúrunk a húsunkból. Végezetül megsütjük, akár faszénen, akár otthon a tűzhelyen egy tepsiben.