TOP 150 termelő

2 órája

Galambhús Dunaföldvárról

A termőföldről az asztalig, TOP150 címmel jelent meg a Magyar Konyha gasztronómiai magazin kiadványa a közelmúltban. A dunaföldvári galambhús is szóba került.

Agárdy Csaba

Bálint Csaba a postagalambok után étrt át a húsgalambok tenyésztésére

Fotó: Bálint Húsgalamb/Facebook

A kiadványban a legjobb hazai alapanyagokat gyűjtötték össze a szerkesztők - köztük a galambhúst is. Többek között sajtok, tészták, olajok, húsok, fűszerek egzotikus alapanyagok, mézek közül válogathatunk, de megtudhatjuk azt is, hogy az ország legjobb termelői piacait hol találhatjuk meg. 

galambhús
 A galambhús Dunaföldváron "születik".
Fotó: Bálint Húsgalamb/Facebook

Galambhúsok szigorú módszerekkel

Az összeállításban  szerepel a dunaföldvári Bálint Húsgalamb is. A cég a legjobb magyar éttermeket szolgálja ki galambbal. Bálint Csaba korábban  postagalambokkal  foglalkozott. Most a galambokat 25-30 napos korukban vágja le, ekkor nagyjából fél kilogrammot nyomnak. Szigorú módszerekkel kopasztja, készíti elő a galambjait - olvasható a Magyar Konyha kiadványában. A Bálint Húsgalambtól - például telefonos egyeztetés után - bárki rendelhet húst

A galambhús fogyasztása nálunk nem divatos, pedig nagyon remek levest, vagy pörköltet lehet belőle készíteni (ez saját tapasztalás). A galambhús alacsony zsírtartalmú, magas fehérje-, és vas tartalommal rendelkezik. Ennek ellenére Magyarországon a galambhúsból az egy főre jutó fogyasztás a tíz dekát sem éri el, pedig nem  is olyan nagyon régen rengetegen foglalkoztak galambtenyésztéssel, ezáltal a fogyasztása is jóval nagyobb volt. Persze az is igaz, valamire való galambhoz nehezebb hozzájutni, mint szinte bármilyen vadhúshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában