2024.11.09. 15:30
A Késdobálótól az Arany Csillagig
1950-ben kezdték el Sztálinvárost építeni. A munkásoknak enni-inni kellett, létre jöttek a büfék, az italboltok, köztük a Késdobáló is.
Fotó: Agárdy Csaba
A Késdobálótól az Arany Csillagig, vendéglátás az ötvenes években címmel tartott előadást az Intercisa Múzeumban Hodik Mónika történész csütörtökön. A téma igen érdekes, nem véletlen, hogy sokan voltak kíváncsiak az előadásra.
A Kinizsi Büfé, mint a Késdobáló
- 1950-ben kezdődött Sztálinváros építése, először Mohácsról érkeztek munkások az építkezésre, ekkor csak a malom udvarában található Jantski-féle vendéglő üzemelt - kezdte előadását Hodik Mónika.
Megtudhattuk, hogy eleinte lovaskocsikkal szállították az ételt az építkezésekre, majd az üzemi étkeztetést a Mozgókonyha Vállalat, míg a kereskedelmit a Budapesti Büfé Vállalat biztosította. Ekkor büfékocsik és italboltok is működtek.
- Az építkezésen dolgozó munkások jól kerestek, és kocsmázott mindenki.
Az első étterem a Felszabadulás volt Pentelén, amit csak "Dulásnak" neveztek, és 1951-ben április 4-én adták át, a felszabadulás ünnepére készült el. Ugyancsak 1951. április 4-re készült el a mai uszoda területén a Kinizsi Büfé, amely később Késdobálóként, illetve Köpködőként híresült el. Szinte a szomszédságában volt a Dózsa étterem, a Lepra - ismertette a történész.
Megtudhattuk azt is, hogy ugyancsak 1951-ben, de augusztus 20-án nyitott meg a Béke étterem. Eredetileg bútorboltnak szánták, de végül az első elegáns étterem lett a településen.
A Békében elvárták a tisztességes öltözetet és viselkedést,
mert abban az időben mindenki munkásruhában járt a vendéglátóegységekbe, és rengeteg volt a balhé.
Az Arany Csillag Szállodát 1954. november 2-án adták át kilencvenhat szobával. Ez már nemzetközi szintű hotel volt, cukrászdával, étteremmel, terasszal. Érdekességként, akkor egy vacsora a Csillagban hat forintba került.
A vendéglátás színvonaláról sokat elmond, hogy tizennyolc pincér került Sztálinvárosba, abból tizenhat Gundel tanítvány volt.
Időközben sorra jöttek létre a különböző városrészekben az italboltok, amelyek számozva voltak. Egymásután nyitottak meg a néha még ma is fölemlegetett egységek, például a Sport büfé, amit csak Kék Egérként ismertek. Azután a ma is működő Dunagyöngye Halászcsárda 1956 augusztusában, a Vigadó 1959-ben. Később jött az Otthon, az Irodaház és az önkiszolgáló rendszer, de ez már a hatvanas éveket idézi.