2024.11.09. 07:00
Márton-nap: libás dömping a belvárosban
Évente egyszer az éttermek ételkínálata a libáról szól. Ez pedig a Márton-nap.
Lázár Chef Márton-napi libacombja
Fotó: Lázár Chef
Márton-napkor szokás, hogy az éttermek libásnapokat tartanak, vagyis az étlapjukra felvesznek libából készült egész menüsorokat.
Márton-nap a belvárosi éttermekben
A belvárosi éttermek közül a Corner Hotel és Kávéház Márton-nap alkalmából különleges séfajánlattal várja a vendégeit, méghozzá egész héten, november 11-ig.
Az ételkínálat: Márton-napi libaleves, sült libacomb, hagymás burgonyával, párolt káposztával, Márton-napi rétes.
A borajánló: Gere Attila Rosé 2024, Pannonhalmi St. Martinus Cuvée 2024, Ruppert Borház Bolond kalapos 2024.
A Corso Étteremben péntek estétől hétfő estig tartanak a Libás Napok. Az ínyencek náluk házi libamájpástétomot zöldségekkel, ropogós libacombot, kemencében sült libamellet, aszaltszilvás mártással, és meggyes rétest vanília sodóval fogyaszthatnak.
A Kiskohász Vendéglőben is november 8. és 11. között tart a libás "mulatság". A Kiskohászban nem bíztak semmit a véletlenre, tízféle libából készült ételt, és desszertnek egy Lúdláb szeletet kínálnak. Az ételek között megtalálhatjuk a Pentelei libamájat lecsóval és kaláccsal, a libahúslevest liba májgombóccal, a libamáj szeleteket akácmézes almával, vajas burgonyapürével, vagy éppenséggel a
vaslapon sült libamellet meggyraguval, mandulás burgonyafánkkal.
A Vigadó étterem szombaton, vasárnap és hétfőn várja a vendégeit libás ételekkel.
Választhatunk savanykás, birsalmás libalevesből, többféle módon elkészített libacombból, mellből és májból is.
Mindegyik étterem felhívja a figyelmet arra, hogy a Márton-napokban a biztonság kedvéért nem árt asztalt foglalni.
Végezetül egy recepttel kedveskedünk az olvasóinknak, amit nem más ajánl, mint az ország egyik legjobb és legismertebb séfje, Kovács Lázár. Ő így készíti el a vörösboros libacombokat erdei gombával.
Hozzávalók: 6 darab libacomb, 15 dkg szeletelt vadgomba, 10 dkg vaj, fél liter vörösbor, 5 evőkanál étolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál majoránna, 1 evőkanál kakukkfű, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál só.
Elkészítés: A libacombokat kívülről bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával és kakukkfűlevelekkel. Sütőtepsibe helyezzük, majd 200°C-on 10 percig sütjük. Ezután aláöntjük a vörösbort, és letakarjuk alufóliával. Visszatesszük a sütőbe, és 170°C-on 55 percig tovább sütjük. Közben a vöröshagymát finomra vágjuk, megpirítjuk az étolajon, majd hozzáadjuk a szeletelt gombákat, sózzuk, borsozzuk, és tovább pirítjuk. Miután a gombák már szépen megpirultak félrehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a vajat. A megpuhult libacombokról eltávolítjuk az alufóliát. A vörösboros pecsenyelevet evőkanál segítségével zsírtalanítjuk, majd a vörösboros párolólevet a pirított gombákra öntjük. A libacombokat visszatesszük a sütőbe, és 200°C-on szép pirosra sütjük - körülbelül 5 perc alatt. A pirított gombákat a vajjal és a vörösboros párolólével összeforraljuk, majd a libacombokra öntve forrón tálaljuk.