2 órája
Sport szelet, amit már nem ehetünk
A Sport szelet a magyarok egyik kedvenc édessége. Az ötvenes években a 25 grammos, „diszkoszvetős” rumos kakaós szelettel kezdődött a sport szelet története.
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Azóta se szeri, se száma a különböző Sport szeletnek, de a klasszikus, a 25 grammos már nem kapható, augusztusban vonták ki a forgalomból. A gyártó, a Mondelez nevű vállalat azzal indokolta a változást, hogy az alufólia-papír csomagolás nem környezetbarát. Valószínűleg arról is szó van, hogy a hagyományos csomagolás drágább is. Maga az alumínium sem olcsó, és a gépeknek kétszer kell felöltöztetniük a kis csokit, hiszen még papír is kell rá. Ez meg is látszott az árán: a legtöbbször a kicsi csoki ugyanannyiba került, mint a nagyobb.
Sport szelet és a dolgozók pártja
Ennyit a kezdetekről! Most pedig egy kicsit nosztalgiázzunk!
A Sport szelet – vagy akkori nevén MKH Sport szelet − márka 1953-ban született meg, a Népstadion megnyitásakor, augusztus 20-án robbant be a köztudatba. Az MKH a névben onnan származott, hogy az 50-es években az országot irányító Magyar Dolgozók Pártja elindította a „Munkára, harcra kész!” kampányát, amelynek célja a tömegjellegű testedzés meghonosítása volt.
Ebben a sportközpontú időszakban indult útjára és vált sikeressé a Sport szelet, ami mozgásnépszerűsítő promóciós szerepet is betöltött.
A legelső csoki 25 grammos volt, rumos, kakaós, étbevonattal készült szelet, amit kezdetben impregnált alufóliába tekertek, és zöld papírba csavartak. Egyes vélemények szerint a zöld színt a Fradi támogatása miatt választotta az akkori gyártó, a Csemege Édesipari Vállalat, de ez inkább amolyan városi legenda. Már csak azért is, mert a Ferencváros az 50-es években nem kívánatos egyesület volt a politika szemében, ezért évekig ÉDOSZ SE (Élelmiszeripari Dolgozók Országos Szakszervezete Sport Egyesület) majd Budapesti Kinizsi néven, piros-fehérben játszott. Csak az 1956-os forradalom után kapta vissza nevét és színét.
Kézműves jelleggel
A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A gyártásához tejszín fondant használtak, vagyis többféle tejzsiradékkal tették selymesebbé az alapfondant kemény, törős, roppanós jellegét. A csokoládés massza nem kakaóporból, hanem kakaópogácsából – a kakaóbab pörkölt, hántolt magbelsejével, magasabb kakaóvaj tartalommal – készült, ízét a rumaroma határozta meg.
A rendszerváltást követő privatizáció során, 1992-ben először a Stollwerck lett az addig állami tulajdonban lévő Csemege Édesipari Vállalatot tulajdonosa
, majd 1993-ban megvásárolta a Kraft Jacobs Suchard Kft. Ekkor változtatták meg az édesség arculatát: bár a zöld és sárga szín maradt, a diszkoszvetőt száműzték a csomagolásról.
A 90-es évektől a rajongók nagy örömére megjelent a Sport szelet XL, 2002-től pedig a Sport szelet XXL is, ami kétszer akkora mint az eredeti volt, és rendelkezett tejcsokis és fehércsokis változattal is. Később újabb változatok is megjelentek karamellel, mogyoróval, kókusszal, sőt, 2005-ben a szelet jégkrémváltozata is forgalomba került.
Sport szelet házilag
Mivel a klasszikus 25 grammos, diszkoszvetős Sport szeletet többet már nem vásárolhatunk, azért nem kell teljesen lemondani róla. Házilag is elkészíthetjük, amely szinte teljesen megegyezik a bolti ízével.
Nézzük először, a termék csomagolásán mit olvashatunk.
- Étcsokoládéval mártott (17%) rumos ízű kakaós szelet
- Összetevők: cukor, kakaómassza, növényi zsírok (pálma, shea), glükózszirup, zsírszegény kakaópor (a töltelékben 6,5%), sovány tejpor, tejsavópor, emulgeálószerek (E476, szójalecitin), napraforgó lecitin), nedvesítőszer (szorbit), kakaóvaj, tejzsír, stabilizátor (invertáz), aromák, tartósítószer (szorbinsav).
No, ezt csak tájékoztató jelleggel közöltük, de most már térjünk át arra, otthon miként tudunk az eredeti Sport szelethez megszólalásig hasonlót készíteni.
Az eredeti receptben az alapanyagokat a szója és a napraforgó lecitin tartja össze. Ezeket nehéz beszerezni, mert elég drágák, és csak nagyobb kiszerelésben kapható, miközben a csokinkhoz egy kevésre lenni szükség. Ezért a lecitineket darált keksszel helyettesítjük.
A keksszel azonban nagyon vigyázni kell,
mivel, ha sokat használunk belőle nagyon keksz ízű lesz a csoki. A másik: a bolti darált kekszet egy kávédarálóban még meg kell egy kicsit „pörgetni”, hogy teljesen por állagú legyen.
Lássuk az alapanyagokat! 30 dkg darált keksz, 20 dkg vaj (helyettesíthetjük margarinnal), 18 dkg cukor, 4 evőkanál holland kakaópor, 2 dl tej, 30 milliliter Szilas jamaikai rumaroma.
Csokimázhoz: 15 dkg étcsokoládé, kevés étolaj.
Az elkészítés első lépése, hogy a tejet felforraljuk,
majd az edényt levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat, a cukrot, a kakaóport, végül a rumaromát. Miután összekevertük a hozzávalókat, ráöntjük a darált kekszre, és egy fakanállal masszát készítünk. A masszát két sütőpor közé helyezzük, és 1.5 centiméter vastagságúra nyújtjuk. Ezt követően 3-4 órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk.
A csokimázt úgy készítjük el, hogy az összetört csokira öntünk egy kevés olajat, és víz gőz felett felolvasztjuk a csokit, amikor folyékony állapotba kerül, ráöntjük a masszára, egy spatulával elsimítjuk, majd mehet a Sport szeletünk vissza a hűtőbe. Amikor megdermed a máz, akkor egy forró vízben megmelegített késsel hosszában, majd Sport szelet „szélességben” keresztben is szeleteljük a csokoládénkat. Innentől kezdve jöhet a falatozás!
Forrás: hamuesgyemant, hu, origo,hu.