Premier a Bartókban

2023.12.18. 18:00

Zente is találkozhatott Ruminivel a bemutatón

Pénteken este mutatták be a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában Berg Judit Rumini Tükör-szigeten című kötetéből készült családi musicalt zajos sikerrel. Az este sok szempontból is különlegesre sikeredett. Az egyik fontos ok, hogy az alkotókkal együtt ünnepelt Györök Zente, az az SMA beteg kisgyerek, akiért nemrégen egy egész ország szurkolt. Zente odavan a dínókért és Berg Judit meséiért. Dinókkal még nem találkozott, az íróval és a mesefigurákat alakító színészekkel már igen.

Balla Tibor

Fotó: Balla Tibor

Kivételes nap volt a pénteki mindazon alkotók számára, kik részt vettek a Berg Judit meséjéből készült családi musical, a Rumini Tükör-szigeten bemutatóján pénteken este a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében és az előadást követő ünnepi eseményen. 

Fotó: Balla Tibor

Az egyik oka ennek az, hogy a sikerkönyv, a Firkin együttes és a Bartók társulatának fúziója kivételesen jól sikerült. Berg Judit közösségi oldalán a következőképpen referált: „Igazi csoda született a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Egy olyan zenés darab, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretni fognak! Nem gondoltam, hogy a Rumini Tükör-szigeten egyszer családi musical formában kerül majd színpadra, pláne, hogy kifejezetten nem kedvelem ezt a műfajt. De a Firkin zenekar zenéje meggyőzött, hogy igenis működik, méghozzá nagyon jól, az ír-kelta punkzene életre kelti a matrózdalok és kikötők hangulatát, és remek bulizene, miközben a lírai dalok andalítóan szépen szólnak fuvolára, hegedűre, gitárra hangolva. De a zenészeken túl is minden alkotó hozzátette a maga kis személyes varázsajándékát. A Laboda Kornél által írt színpadi szöveg vicces és nagyon okos: rettentő ügyesen zanzásítja ezt a hosszú és bonyolult történetet. Árva Nóra díszlete hét nyelven beszél, ráadásul az összes helyszín megjelenítésére alkalmas: hajó, sziget, palota vagy éppen vulkán is tud lenni egyszerre. Szuper a látvány, a koreográfia, a jelmezek és kellékek. Garajszki Margit rendezése a legkisebb részletre is kiterjed, sodró, lendületes és vicces az előadás, ülnek a poénok, és minden színészt helyzetbe hoz, mindenki megvillanthatja a saját karakterében a tudását. Holecskó Orsolya és Vrabecz Botond Sajtos Rozi-Rumini párosa pedig – komolyan mondom – tökéletes. Éppen olyanok, amilyennek a könyv írása közben képzeltem őket. Nem sorolom fel egyenként a színészeket... ...de mindenki odatette magát, hogy a Szélkirálynő legénysége és Tükör-sziget lakói a lehető leghitelesebben elevenedjenek meg. Menjetek és nézzétek meg az előadást Dunaújvárosban, érdemes autóba ülni, nagy élmény lesz az egész családnak!”

Fotó: Balla Tibor

A másik különlegessége ennek a napnak az volt, hogy a premieren olyan gyerekek is részt vehettek, akik rajonganak Berg Judit munkásságáért. Ilyen például Györök Zente, akiért 2019-ben egy ország drukkolt, hogy összegyűljön betegsége, az SMA (gerincvelő-eredetű izomsorvadás, azaz spinális muszkuláris atrófia) gyógyítására az elérhetetlennek tűnő 700 millió forint. A Pécs mellett élő Zente édesanyja érdeklődött a színházban, hogy kerekesszékkel is látogatható-e az előadás, Őze Áron igazgató pedig meghívta a családot a premierre, ahol nem csak az előadást nézhette meg, de találkozhatott az íróval is és koccinthatott a szereplőkkel is a bemutató utáni fogadáson. Természetesen gyerekpezsgővel.

Fotó: Balla Tibor

 

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/2019/09/egy-orszag-allt-a-sulyos-beteg-kisfiu-zente-melle

https://www.duol.hu/hazai-bulvar-celeb/2019/10/maga-zoltan-jotekonysagi-koncertjen-zente-volt-a-diszvendeg

https://www.duol.hu/egyperces/2019/10/kedden-adjak-be-zentenek-a-hetszazmillios-gyogyszert

https://www.duol.hu/hazai-bulvar-celeb/2020/10/zente-megtette-elso-lepeseit-a-kisfiu-pont-egy-eve-kapta-meg-a-vilag-legdragabb-kezeleset

https://www.duol.hu/eletstilus/2020/11/ingyenes-kezelest-tett-lehetove-az-sma-s-gyermekeknek-a-meszaros-csoport

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában