Hangszeres élmény

2024.05.13. 13:57

Móriczos gyerekek szólaltatták meg az orgonát

Ez az időszak a Móricz iskola 70 éves fennállásának jegyében zajlik. A titok keresésében, hogy miért olyan különleges móriczosnak lenni, és mi az oka, hogy oly sok sikeres felnőttet „termel ki” magából. Pénteken egy pillanatra fellibbent a fátyol, és beleshettünk a titok mögé.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Az ötödikeseknek egy nagyon sajátos énekórát tartott Németh Irma tanárnő.

Fotó: Laczkó Izabella

Olyat, aminek az emlékét vélhetően egy életen át hordozzák majd. A déli órákban nem a tanterem felé vették az irányt, hanem a Krisztus Király templom felé, ahol dr. Fekete Gábor Lajos, a plébánia kántora fogadta őket, aki maga is a Móriczba járt egykoron. A templom fő hajójában rövid ismertetőt tartott arról, hol is vannak, mit is látnak, milyen a templom szerkezete, mit ábrázol az ólomüveg ablak mintázata. A misék zenei kíséretének szerkezetéről is szót ejtett, amelynek központi eleme az orgona, amiért tulajdonképpen a templomba érkeztek. Lassan szlogenné növi ki magát, hogy 

móriczos esemény nem létezhet muzsika nélkül,

így ennek jegyében, ha már úgyis ott voltak, elénekelték Georg Friedrich Händel: Győzelmi kórusát a Júdás Makkabeus című oratóriumból.

Fotó: Laczkó Izabella

Ekkor következett a nap fő attrakciója, fellépcsőztek az orgonához. Már ez is keveseknek adatik meg, de az még kevesebbeknek, hogy az orgona szerkezetébe is beleshettek, láthatták, hogyan futnak a kábelek, csövek, hol van a kompresszor, ami működteti a sípokat. A kántor végül beült a hangszerbe, és nem csak mesélt a hárommanuálos orgonáról, a regiszterek fontosságáról, hanem meg is szólaltatta, eljátszott egy kirie kíséretet. 

Fotó: Laczkó Izabella

Ekkor érkezett el a diákok ideje, 

ugyanis, aki vitt magával kottát, az beülhetett az orgona padjára és eljátszhatta az általa kiválasztott darabot. Még olyan bátor vállalkozó is akadt, aki a pedálokon próbált meg játszani. A főtemplom orgonáján aztán a Boci, boci tarkától kezdődően egészen komoly darabokig tartó skálán szólaltak meg a dallamok. 

Fotó: Laczkó Izabella

Nincsenek túl sokan, akik elmesélhetik, hogy egy főtemplom orgonáján játszhattak gyermekkorukban. Nos, például ezért is érdemes móriczosnak lenni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában