Zenés komédiát fognak előadni

2024.08.03. 11:30

Börtönszínházi találkozó válogatójára készülnek a pálhalmai fogvatartottak

A IV. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális válogatójára készülnek a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. A selejtezőt ősszel tartják.

Molnár Emese

Mint arról a pálhalmai bv. intézet beszámolt, a sándorházai objektumban szabadságvesztését töltő tíz férfi fogvatartott kapott lehetőséget arra, hogy szerepeljen ebben a börtönszínházi programban. Ők Fejér István és Kéri Ferenc: Az alkohol öl című zenés komédiáját fogják előadni. A szereposztások már megtörténtek, jelenleg az olvasópróbák zajlanak, később pedig a technikai próbák következnek.

pálhalmai börtön
Már zajlanak az olvasópróbák a pálhalmai intézetben. Fotó: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Az Országos Börtönszínházi Találkozón való részvételre egyébként a pálhalmai intézet mindhárom objektuma különböző tematikájú és műfajú darabbal pályázott. A bernátkúti egység Schwajda György: A rátóti legényanya című könyvadaptációjával, míg a mélykúti objektum egy saját, az Örökké valóságig melletted című darabbal indult. A három pályázó közül végül a sándorházai darabbal indulhatnak a regionális válogatón.

A reintegrációnak nemcsak a tanulmányok folytatásával és a képzettségek megszerzésével kell támogatnia a fogvatartottakat, hanem a társadalmi, a szociális életben szükséges egyéb kompetenciákat is fejlesztenie kell- emelte ki az intézet. A drámapedagógiai tevékenységek, illetve a dramaturgia által a fogvatartottak belebújhatnak más és más szerepkörökbe, élethelyzetekbe, pszichés és lelki szituációkba, amik előremozdítják az empátia, valamint az érzelmi intelligencia fejlesztését.

A drámapedagógia is fontos reintegrációs programelem a börtönökben. Fotó: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Pálhalmán indult a börtönszínházi kezdeményezés

Az Országos Börtönszínházi Találkozó ötlete egyébként éppen Pálhalmán született meg, a kezdeményezés megvalósítása az előző intézetparancsnok, Balázs Péter nevéhez köthető. Hitt a művészeti terápia fejlesztő erejében. Egy korábbi interjúban lapunknak elmondta, a drámapedagógiai foglalkozások lényege az előítéletek leépítése, hogy a szabaduló fogvatartottaknak is van és lehet esélyük az újrakezdésre, és megkönnyíti a társadalomba való visszailleszkedésüket.

Annak idején az intézet elítéltjei Móricz Zsigmond regényét feldolgozva írtak egy színdarabot, Ma is légy jó mindhalálig címmel, benne a saját érzéseikkel, amit 2012-ben be is mutattak a színházban.

"A nagy siker, valamint a felkészülés közben tapasztaltak nevelő hatása megerősítette vezetőtársaimat és az intézet dolgozóit is abban, hogy Pálhalma egy országos szintű börtönszínházi találkozót szervezhetne, amelyen több bv. intézet is bemutatkozhatna a civil közönségnek" - így fogalmazott Balázs Péter egy 2014-es Börtönügyi Kaleidoszkópban. Ebben kifejtette, hogy az elítéltek a színjátszás során toleranciát tanulnak, s a közösség ereje személyiségfejlődést indíthat el. Nemcsak az agresszív viselkedést lehet így kezelni, az alkalmazkodási képességekkel nehezen birkózókra is pozitívan hat. Ami pedig a közönséget illeti, fontos, hogy a civil társadalom is megtudja, milyen munka folyik a börtönökben, hogy lássa: komoly szellemi tevékenység van abban, hogy az elítéltek pszichéjét, én-tudatát megváltoztassák, jó irányba állítsák. Az országos parancsnokság jóváhagyását követően meg is hirdették az első nagy találkozót.

A felhívásra mintegy tizenöt darabbal neveztek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekből, közülük a szakmai zsűri hatot választott ki. Az előzsűrizésben részt vett Csadi Zoltán, a Bartók színház jelenlegi művészeti igazgatója is, aki végigjárta a börtönöket, hogy megtekintse valamennyi produkciót. Végül a fővárosi, az állampusztai, a tököli, a tiszalöki, a pálhalmai bv. intézet, valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet társulatai jutottak be darabjaikkal az első börtönszínházi fesztiválra. A Bartók színházban rendezték meg a találkozót 2013. június 20-21. között, amelyen mintegy hatvan fogvatartott lépett színpadra, természetesen a megfelelő védelmi intézkedések biztosításával. Akkor a pálhalmai társulat Somogyi Ottó: Borbála kocsmája című humoros darabját adta elő. Nem meglepő, sikerrel zárult a rendezvény.

A második és a harmadik országos találkozót a József Attila Színházban tartották. Fotó: BVOP
  • A második Országos Börtönszínházi Találkozót már a budapesti József Attila Színházban rendezték meg 2016. augusztus 12-én. A regionális válogatókat követően (amelyre huszonegy bv-intézet jelentkezett 237 fogvatartottal) végül öt intézet színjátszó társulata jutott be, közte a pálhalmai bv. intézet csapata. A mieink Szép Ernő: Május című darabját adták adták elő, a felkészülésben pedig Csadi Zoltán segítette az elítélteket. A produkcióval kiérdemelték a legjobb rendezésért és a legjobb adaptációiért járó elismerést.
  • A harmadik találkozó ugyancsak a József Attila Színházban volt. A 2018. augusztus 17-i rendezvényen négy bv. intézet fogvatartottjai mutatták be produkcióikat. A pálhalmai intézet Frederico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza című darabjával versenyzett, amellyel elnyerték a legjobb rendezésért és a legjobb női főszereplőnek járó díjakat.

 

Tízparancsolat

Egy kisebb szünetet követően a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága újraélesztette a börtönszínházat. Ezúttal az volt a koncepció, hogy tíz büntetés-végrehajtási intézet a bibliai Tízparancsolat egy-egy kulcsmondatához állít össze saját darabot. A színdarabok zenei mentora Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész volt. A pálhalmai intézet a hatodik parancsolatot kapta témájául, vagyis azt, hogy ne paráználkodj. A program országos bemutatója a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben volt 2022. október 14-én, ahol a fogvatartottak által előadott darabot hozzátartozóik is megtekinthették.

 

Hét főbűn

A nagy sikeren felbuzdulva 2023-ban is folytatódott a fogvatartottak művészetterápiás reintegrációs projektje. Ezúttal a részvevők a „Hét főbűn” sajátos adaptációját vitték színpadra az ország hét büntetés-végrehajtási intézetében- erről már Börtönújság számolt be aktuális számában. Akkor a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló, több elemből összeállított, intézeteken átnyúló terápiás projekt a „Művészetterápiás módszerek és eszközök alkalmazása, az egészségtudatosság kialakítása és fejlesztése, valamint a resztoratív mediáció bevezetése a büntetés-végrehajtásban” elnevezést kapta. 

Az ország hét bv. intézetének fogvatartottjai adták elő a Hét főbűn című darabot. Fotó: BVOP

Bár itt nem készült külön darabbal a pálhalmai intézet, de szerepet kapott a Váci Fegyházzal egyetemben a zenei anyag elkészítésében, amely Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, valamint Oláh László és Gottfried Richárd börtönlelkészek közreműködésével készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában