Klasszikusok a világ

2024.08.03. 09:00

Dübörgő vastapssal jutalmazták a tehetséges fiatal muzsikusokat (videókkal, képgalériával)

Még néhány pótszékre is szükség volt, hogy Rácalmáson, a Szent István király templomban minden érdeklődő le tudjon ülni a Klasszikusok a világ körül elnevezésű hangversenyen, ahol három, kiemelkedő tehetségű fiatal muzsikus adott koncertet egy órában.

Balla Tibor

Kiss Péter tehetséges barátait hozta magával

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Rácalmási Polgári Egyesület szervezésében megvalósult hangverseny előzménye, hogy 2023. október 23-án vendégül látták ugyanott a Firenzei Harmonika Kvartettet, a baracsi születésű harmonikaművész, Kiss Péter olaszországi formációját. Terekiné Rendes Éva akkor azt a kijelentést tette, hogy ha Kiss Péter bármilyen formációban fel szeretne lépni Rácalmáson, akkor ők szeretettel és tár karokkal várják. 

Ezúttal a Rákász Gergely Alapítvány támogató védőernyője alá tartozó három fiatal, Dénes Dorottya (gordonka), Kiss Péter (harmonika) és Szigeti Bence (klasszikus gitár) hangversenykörútjába illesztette be a rácalmási helyszínt, miután visszatértek erdélyi körútjukról, ahol hat nap alatt hat kisebb-nagyobb településen adtak koncertet az olyan pici falvaktól kezdve, ahol talán soha nem hangzott még fel klasszikus muzsika Marosvásárhelyig vagy Sepsiszentgyörgyig, ahol viszont része a kulturális életnek. Az Dénes Dorottyának volt hazai pálya, Rácalmás pedig Kiss Péternek, de a műsor hozzávetőleg ugyanaz volt. 

A tematika szerint a műsorban elkalandoznak többek közt Németországba, Spanyolországba, Brazíliába, de nem marad ki természetesen hazánk, Magyarország sem. Argentína volt az első helyszín, ahová Astor Piazzola Zita című szerzeményével a két fiú elrepítette a közönséget. Franciaországba Dorottya és Bence kalauzolta a hallgatóságot, Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című kompozíciójának tételével, A hattyúval. A közönség ennél a pontnál kezdett el hangot adni elragadtatottságának, ami aztán a végére szűnni nem akaró vastapsban teljesedett ki. 

Hazánkat Bartók Béla képviselte a műsorban, mégpedig a Erdélyi román népi táncok című hattételes művel, ami a köztudatba Román táncok néven ült be. Spanyolországba Antonio Soler D-dúr Szonátájának segítségével Kiss Péter vállalta az idegenvezetést, ahogyan Szigeti Bence Dénes Dorottyával közösen Brazíliába, mégpedig Heitor Villa-Lobos Bachianas brasileiras című szerzeményével. A folytatásban Amerikába repültek, egy kortárs szerző, John Williams jól ismert dallamaival, a Schindler listája című film témájával. A tervek szerint Uruguay volt az utolsó állomás Maximo Diego Pujol Nubes de Buenos Aires című szerzeményével, de a közönség ezt másként gondolta, így Piazzola Libertangojával visszatértek Argentínába és Sosztakovics 2. Keringőjével tették az utolsó kitérőt. A vastapssal kísért hangverseny utazott tovább, de Kiss Péterrel találkozhatunk augusztus 18-án a baracsi Duna-parton, egy hangulatkoncerten. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában