Évadnyitó társulati

2024.09.11. 17:30

A Bartókhoz jó tartozni és biztonságban működik

Bár lassan már nem igazán beszélhetünk a hagyományos értelemben vett színházi évadról, hiszen a nyár nagy részében is nagyüzem van a teátrumban, kedden évadnyitó társulati ülést tartottak a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében. Tervek és rövid visszatekintés.

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A színhzáz alkalmazottait és szerződött művészeit a 2024/2025-ös évadnyitó társulati ülésen a Himnusz hangjai után Őze Áron igazgató köszöntötte, majd rögtön át is adta a szót Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármesternek, aki humorosan azzal kezdte, hogy a Bartóknak majdnem sikerült összeugrasztania a városlakókat, ugyanis már novemberre is elfogytak a jegyek az előadásokra. Természetesen ezt valójában dicséretnek szánta, mint mondta, nagyon kevés olyan szervezet van, amely előre tudott lépni, fejlődni tudott a 2020-as válságtól kezdődően, ezek közé tartozik a Bartók is. 

Őze Áron igazgató Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Őze Áron igazgató is azzal kezdte mondandóját, hogy nagyon büszke a csapatra és arra a munkára, amit végeznek. Ezen a nyáron is sikert gyártottak a Kőszegi várszínházban bemutatott Hippolyt a lakáj előadással, ami meg fogja határozni a következő nyarukat is, hiszen egy sűrű Hippolyt turné várható, ugyanis az a ritka helyzet alakult ki, hogy Kőszegen újra műsorra tűzik az előadást jövő nyáron. Mindemellett több nyári színháztól kaptak megkeresést erre az előadásra, amelyet szeptember 21-én a Bartók színpadára is behoznak. Várhatóan ez az évad végéig kitart majd, már csak az egyeztetési nehézségek miatt is, ugyanis úgy tűnik, legfeljebb havonta egy alkalommal tudják csak műsorra tűzni majd.

Suplitz Mihály
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezen bevezető után Suplicz Mihály műszaki igazgató vette át a szót, aki összefoglalta, hogy mi is történt technikai szempontból a házban az elmúlt időszakban. Kiemelte gyulai és kőszegi vendégszereplésüket, amikor 72 óra alatt, 1000 kilométert utazva kétszer le- és felpakolták a kamiont dacolva a kánikulai hőséggel. Mint elmondta, az újabb és újabb bemutatók miatt kezdenek megtelni a díszlet- és bútorraktáraik és most jött a képbe a Csalódások nagyméretű díszlete is. Elmondta, hogy új klímahűtést kapott az épület, ami ezen funkciójából nyáron már le is vizsgázott, a fűtő funkciót pedig hamarosan tesztelhetik majd. Ez volt az elmúlt időszak egyik legnagyobb gazdasági befektetése. A megoldásra váró problémákról is szót ejtett, ilyen az elöregedett elektromos főkapcsoló, ami a rendszeres karbantartás ellenére is bizonytalan működésű, az utolsó meghibásodásnál közel 7 órán keresztül áram nélkül maradtak. A megoldást keresik az EON-nal közösen, de olyan elavult berendezésről van szó, hogy nem lesz egyszerű kiváltani, de ha sikerül, akkor is rendkívül költséges lesz. Hasonló gondot jelent, hogy a Petőfi liget Zenepavilonja mállani kezdett. A "B" épületben nemrégiben kialakított Mikroszínpad már nem csak babaszínházként fog funkcionálni, az is megtelik élettel, megnyitják a felnőtt közönség előtt is.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Bartókhoz jó tartozni és a Bartók biztonságban működik, köszönhetően az önkormányzatnak - kezdte mondandóját Őze Áron. Az idei évad egyik legfontosabb pontja a színház életében az lesz, hogy a 2024 decemberében lejáró, közös működtetést biztosító szerződést - ami az önkormányzat és a minisztérium között köttetett - meghosszabbítják. Akkor én megnyugszom, mert akkor azt mondhatom, hogy a Bartók továbbra is biztonságban, biztos háttérrel tud működni- fogalmazott az igazgató. Kitért arra is, hogy bár a Bartóknak állandó társulata nincs, ám mégis van, hiszen évadról évadra olyan művészek dolgoznak itt, akik úgy művészileg, mint emberileg megállják a helyüket, ami egy nagyon fontos mérce. Reménye szerint, ha nem is ezen igazgatói ciklusának a végére, de talán később a Bartók egy nagyot léphetne előre, ha megvalósulhatna, hogy állandó társulattal rendelkezzen. Őze ismertette az évad bemutatóit is, így a Hippolyt mellett azt, hogy az Álomlátó fiú próbái már elkezdődtek, október 4-én tartják a bemutatóját. Vállalták egy olyan nagyszínpadi előadás bemutatását, ami  nem egy kacagtató, hanem egy nagyon kemény, de nagyon tartalmas és gondolkodtató történet, mégpedig Florian Zeller: A fiú című drámáját Dicső Dániel rendezésében, november eleji bemutatóval. A naptári évet egy másik nagyszínpadi bemutatóval zárják, Szabó Magda Tündér Lala című klasszikusának zenés változatával Garajszki Margit rendezésében. Decemberben egy táncelőadás is érkezik A fény ünnepe címmel, és bekerül a műsorrendbe Lackfi János Medveles című kétszemélyes darabja is az apa-fiú kapcsolatról, amelyhez drámapedagógiai program is társul majd, illetve érkezik majd Molnár Ferenc Liliom című előadása is Nagy Péter rendezésében, ami ifjúsági bérletbe is bekerül majd. Az év elején Jan De Hartog: Családi ágy című vígjátékával február 7-én megnyílik a felnőtt közönség számára is a "B" épületben lévő Mikroszínpad. Már idén nyáron elkezdték próbálni és szinte bemutatóra kész Kisfaludy Károly − Kovács Dominik − Kovács Viktor: Csalódások című zenés vígjátéka Csadi Zoltán rendezésében. Ennek bemutatója február 21-én lesz majd. Áprilisban kerül színpadra egy kortárs szerző, Sean Grennan: Mostakkor című romantikus vígjátéka Telihay Péter rendezésében, Kerekes Évával, Őze Áronnal a főszerepben.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A tervezett évad ennyiből áll, de nagyon sok színház keresi őket koprodukciós partnerként a nyárra. Az igazgató igyekszik olyan előadásokra szerződni, amelyek utána bekerülhetnek a Bartók színpadára is. A következő, harmadik Mikro fesztiválról szólva kijelentette, hogy ennek a gazdasági feltételei már rendelkezésre állnak, így készek megrendezni ezt az egyre nagyobb közönség és szakmai hírnévnek és népszerűségnek örvendő fesztivált. Tovább folyik a közös munka a Violin művészeti iskolával is, ahol a színházművészetet Polgár Lilla és Gasparik Gábor oktatják. Ez a képzés annyira népszerű, hogy plusz két napot be kellett iktatniuk hetente.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában