Perkáta

2024.09.07. 20:00

„A kor nem számít, próbáld ki, érdemes!”

Szeptember 5-én ismét megtelt élettel a perkátai Győry-kastély díszterme. Tibold Katalin festőművész „Az ÉN utam” című kiállítása különleges utazásra hívja a látogatókat. A nagyvenyimi alkotó nemcsak festményeit tárja a közönség elé, hanem életének történetét is, amelyből kiderül, hogyan talált rá a művészet útjára. Kezdte a kiállítás megnyitót Baráth Valéria közművelődési asszisztens.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

Tibold Katalin 1958-ban született Perkátán, polgári nevén Tibold Mihálynéként. Bár már fiatal korában is szeretett rajzolni, a művészeti képzés lehetősége nem adatott meg számára. Művészi pályafutását autodidakta módon kezdte, az internet segítségével kereste az inspirációt és új technikákat sajátított el. Festeni először üvegre kezdett, majd áttért az akril festékek használatára, és az elmúlt néhány évben már olajfestményeken dolgozik.

Fotó: Szentes Kitti

Katalin számára a festés az élet egyik fő eleme lett. Munkáiban nemcsak a realista ábrázolás jelenik meg, hanem olyan különféle stílusok is, mint a modern impresszionizmus, a naiv kubista, az absztrakt, az expresszív realizmus és a szürrealizmus. Alkotásain keresztül a művész folyamatosan keresi azt a stílust, amely igazán közel áll hozzá, és amely legjobban kifejezi belső világát. Legkedvesebb témája a tél, de minden természeti világot szívesen megfest.

Művei számos csoportos és önálló kiállításon szerepeltek az elmúlt években. A közönség többek között Nagyvenyimen, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Seregélyesen és Budapesten is.

Fotó: Szentes Kitti

Pályafutása során Nógrádi Katalin festőművész kurzusait és táborait is látogatta, akit művésztársnak és mentorának tekint. A tanulás és fejlődés iránti elkötelezettsége minden egyes festményében tetten érhető, és újabb lendületet ad számára a további alkotáshoz. Braun Rózsa, egy Izraelben élő magyar származású költő több verset is írt Katalin festményeinek hatására. 

A kiállításmegnyitón három vers is elhangzott, Morvai Éva, Szilasy Csenge és Csóti Edit tolmácsolásában. Héger Ádám pedig csodálatos zongorajátékával kápráztatta el a közönséget, Beethoven Holdfény szonátáját adta elő.

Fotó: Szentes Kitti

Tibold Katalin szerint 

az alkotás gyönyörű, örömöt okoz, felszabadít, kikapcsol – a kor nem számít, próbáld ki, érdemes.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában