Évadnyitó koncert

2024.09.05. 10:00

Angyaldob, fuvola és ritmushangszerek

Még érdemben el sem kezdődik a tanév, máris egy különleges zenei csemegére invitál minden érdeklődőt a Sándor Frigyes Zeneiskola. Szeptember 6-án, pénteken 18 órától három kollégájuk mutatja meg aktív zenész énjét a Baruts Bence Handpan Projekt koncertjén a zeneiskola koncerttermében.

Balla Tibor

Fotó: Lőrincz Miklós

Baruts Bence mellett a Handpan Projekt közreműködői még Müller Tamás (dobok), Sütő Balázs (fuvola) és Maros Rudolf (basszusgitár). A zenekar kulcsembere, Baruts Bence így vall a világot két évtizede meghódító, hazai viszonylatban is egyre népszerűbb ütőhangszeréről, a dallamdobról vagy más néven angyaldobról: „A handpan számomra egy szót kereső szerelem, melyet barátaimmal karöltve szeretnék dalok formájában elmesélni.” Képezte magát a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban, tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének hallgatójaként. A Handpan Project fuvolistája Sütő Balázs, számára „a zenélésben a közös alkotás és az improvizáció, a hangokkal való játék szabadsága a legizgalmasabb”. A dobos, Müller Tamás a Bartók-konzervatóriumban, majd a Vienna Konservatoriumban végzett dzsesszdob szakon. Ők hárman a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.
A koncert 2 500 forintért látogatható a közönségnek, a belépőjegyek már elérhetők a zeneiskolában és majd a helyszínen is, a koncert előtt.
A handpan, vagy más néven Hangdrum egy acélból készült, lencse formájú ütős hangszer, egészen egyedülálló, kissé misztikus és hipnotikus hangzásvilággal. Leginkább 2 összeragasztott teknőspáncélra, vagy UFO-ra emlékeztet. A handpan egy úgynevezett perkussziós (ütős) hangszer. Az idiofon hangszerek családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy egész testének rezgésével kelt hangot. Ezért nincs szükség húrra, befújt levegőre, membránra, elektromosságra. Idiofon például a harang, a cintányér, a tamburin is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában