Koncertek a hajóállomáson

2024.09.15. 06:55

Egy kis ízelítő az új lemezből a szezonzárón (képgalériával)

Hármas tagolású volt a Jazz P'Art művészeti Egyesület harmadik évadának záróeseménye vasárnap este a kulcsi hajóállomáson. Kvázi előzenekarként Kiss Péter harmonikaművész lépett fel, majd Kádár Tamás festőművész tárlatát nyitották meg, végül pedig az Oláh Kálmán Jr. Quintet koncertjét élvezhette a közönség.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella

Lukács Anna, a koncertsorozat házigazdája elmondta, hogy a három évad alatt hozzávetőleg 15 zenekart fogadott eddig a festői szépségű hajóállomáson a Jazz P'Art Egyesület

Fotó: Laczkó Izabella

Kiss Péter harmonikaművész rövidke koncertjére igyekezett olyan darabokat válogatni, amelyek a szívéhez közel állnak, mint például a nyitó A-moll csárdás, vagy az  azt követő francia keringő és az orosz egyveleg, mivel a jazz világában ő még nem igazán van otthon. Mindenesetre játékával olyan sikert aratott, hogy a közönség követelte a ráadást, amire legnagyobb sajnálatukra nem volt mód az est sűrű programja miatt. Viszont elképzelhető, hogy a következő évadban a tervek között szerepel, hogy a tehetséges fiatal muzsikus egy önálló koncertre kap majd lehetőséget. 

Fotó: Laczkó Izabella

A két koncert közti szünetben Kádár Tamás festőművész kiállítása nyílt meg a Hajóállomás épületében. Kádár Tamás már az általános iskolában is rajztagozatra járt, hiszen az Arany János iskola padjait koptatta (édesanyja, Kádárné Szepesi Ibolya is rajztanár), diplomáját a „kisképző” elvégzése után 2009-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte. Képeit kiállították többek között Szentendrén, a Közlekedési Múzeumban és Olaszországban is, Kulcson viszont első alkalommal láthatják az érdeklődők. A fiatal művész saját maga nyitotta meg kiállítását, rögtön egy verssel kezdett: József Attila Csak az olvassa. Megnyitóbeszédében kijelentette, ez a kiállítás azért rendhagyó és örömteli, mert a legkedvesebb képeit ott tudja megmutatni, ahová a legjobban illenek, a hajóállomáson. Merthogy kedvenc témái a hajózás, vitorlázás, a vízparti tevékenységek. Még egyetemistaként járt Mallorcán, amikor megragadták képzeletét a hajók. A kiállított képek azokból az élményekből születtek. Külön-külön már több kiállításon is szerepeltek, de így, együtt még soha. Egyfajta visszatekintés korábbi festői munkáira, hiszen ma már más koncepció alapján dolgozik, de minden ebből indult el. A kiállítás egy hónapig látogatható.

Az est és a szezon zárásaként az Oláh Kálmán Jr. Quintet (Oláh Kálmán Jr. – szoprán szaxofon, Molnár Sándor - tenor szaxofon, Ifj. Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Jónás Géza – bőgő, Márkosi András András – dob) adott közel másfél órás koncertet. Oláh Kálmán édesapja zenekarával már többször járt Kulcson, sőt, saját bevallása szerint nagyon szeret itt fellépni. Talán ennek köszönhető, hogy ezúttal saját, fiatal tehetségekből álló formációjával érkezett a Jazz P'Art rendezvényére. A zenekarban eredetileg testvére, Oláh Krisztián zongorázik, de helyette egy korábbi korosztály remek zongoristája varázsolta el a közönséget, viszont így mi nem hallhattuk testközelből a két testvér összhangjának eredményét. Az élmény azonban így is lenyűgöző volt, a többségében Junior Prima díjas szaxofonos muzsikus saját szerzeményeit játszottaa kevésbé ismert sztenderdek mellett, egyben ízelítőt adva annak a lemeznek az anyagából, amelyet hamarosan stúdióban rögzítenek majd. A világszínvonalú koncert már az első taktusoknál beszippantotta hallgatót és nem eresztette a végéig egyetlen pillanatra sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában