Metál és alternatív

3 órája

Mocskos idők érkeznek a Kaptárba a hétvégén

Erős hétvégének néz elébe a Kaptár Music Pub legénysége. Pénteken a zúzósabb műfaj képviselteti magát a Skybeast, a Divent és a Mindgate zenekarokkal, szombaton viszont egy alternatív zenei legenda, az Európa Kiadó érkezik a pinceklubba, akik a Giliszta zenekarral melegítik be a közönséget.

Balla Tibor

Fotó: Mencseli Tibor

Pénteken este három banda is várja a metál fanokat. A Skybeast egy 2019-ben alakult kísérletezős, riffközpontú metal banda kezdi az estét kilenc órakor. A stílusjegyeket bátran vegyítő formáció 2024-ben megjelentette a „Counting Animals” című legfrissebb EP-jét, amit többek között a Wacken Metal Battle magyarországi döntőjében is bemutattak a közönségnek. Őket a Divent, egy 2023 végén alakult, energikus, négy fiatalból álló, magyar nyelvű, budapesti progresszív modern metál formáció váltja este tízkor. A zenekar 2023 végén adta ki a „Minden, ami most kell” címet viselő bemutatkozó kislemezét, melyet a „Másvilág” című daluk követett, ami a július 19-én kiadott kislemezük címadó dala volt. A zenekar 2024 őszén, az egy éves felállásuk megünneplésének apropóján egy több állomásos koncertkörre indul szerte az ország nagyvárosaiba. A koncertsorozat első állomása pedig Dunaújváros, a Kaptár Music Pub. A péntek estét a Mindgate zárja 23 órakor. Jelmondatuk: 

A MINDGATE hangja azokért szól, akik már nem tudnak kiállni magukért.

A zenekar ötlete már 2017-ben megszületett, végleges felállását és hangzását viszont csak 2022-ben érte el. 2024. január 1-jén jelent meg debütáló nagylemezük Goodbye címmel. Zenéjükre nagy hatással vannak a nu-metal, metalcore és progresszív műfajok, melyeket elektromos stílusokkal vegyítik.

Európa Kiadó Fotó: Mencseli Tibor

Szombaton vélhetően felrobban a Kaptár aprócska színpada, ugyanis az 1981-ben az URH feloszlása után alakult, Menyhárt Jenő  gitáros–énekes–igazgató köré épülő budapesti, avantgárd (alternatív) rock együttes, az Európa Kiadó, a magyar alternatív könnyűzene úttörő, mára legendássá vált formációja érkezik Dunaújvárosba. Első koncertjüket 1981. szeptember 13-án tartották a Kassák Klubban, amelyen bemutatták A pusztulás piszkozatai című műsorukat. A 2004-es Magyarország európai uniós csatlakozásakor több, A38-as hajó programszervezőben merült fel, hogy az esemény alkalmából az E.K.-nak játszania kellene: a három koncertre tervezett programból végül jóval több fellépés lett, most hétvégén a Kaptár Music Pubba látogatnak el. Több mint húsz év után új programmal jelentkezik az Európa Kiadó. 

A zenekar közel 40 éves fennállása alatt  számos emblematikus felállásban működött, jelenleg Menyhárt Jenő mellett  Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos a zenekar tagjai.

A Recorder blogon Menyhárt Jenő így fogalmazott a jelenlegi felállásról: „Ennek a felállásnak az ad egy élt, hogy nagyon különböző világokból jönnek emberek – gondolkodásban és zeneileg is. Van az egésznek egy kohéziója, de ehhez mindenkinek ki kell jönnie a komfortzónájából. Nekem is. Az ilyen dolgok vagy nem működnek, vagy összeállnak valamilyen furcsa balanszban, ami szerintem ennél a zenekarnál is történt. Ez nem egy kényelmes balansz, hanem olyan, amit egyensúlyban kell tartani, és ez tud jó lenni, mert mindenkinek figyelnie kell, és picit másképp gondolkodnia, mint ami elsőre jön neki.”

A 2020-ban rögzítette új lemezanyagát az együttes, Love 2020 címen, amely végül 2021. októberében jelent meg. Legfrissebb anyaguk Könnyedén vett apokalipszis címen fog megjelenni.

Giliszta

Őket a szokásos, 20 órás kapunyitás után 20:30-kor a Giliszta egy psychedelic pfunk & bármicore zenekar előzi meg, akik idén megjelent Felrobbant című lemezük anyagával érkeznek többek között, de gyanítható, hogy előkerülnek számok a három évvel ezelőtt megjelent Nagyon Süt a Nap című albumról is. Jellemző rájuk a humortól a groteszken és a haragon át egészen a melankóliáig terjedő, szórakoztató hullámvasút-élmény, amely egy máshoz nem hasonlítható pszichedelikus utazásra invitálja a közönséget. Az új korongról így mesél a banda: „Az albumon az együttes eddig nem látott, érzelmes, romantikus oldalába nyerhetünk bepillantást, de szó lesz többek között a hazai inflációról, figyelemzavarról, drogfüggőségről, dühkitörésekről, és a többi, és a többi. Ellátogatunk a diszkóba is, és a 21. század mérhetetlen arconpörgésének kifordított szemtanúivá válhatunk” – meséi a zenekar. „Az első, Nagyon Süt a Nap című nagylemez apokaliptikus víziója után, ahogyan a borítón is látható, világunk romjain mégis kinőttek a szerelem virágai, azért, és az is természetes, hogy nem tűnt el a hamisítatlan Giliszta-feeling, amely talán ebben a kis versikében foglalható össze leginkább:
A Giliszta nyers erő
Gyűrűs fekete földevő
Rágja azt, mi arra jár
Titokban főnixmadár.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában