Hármas évforduló

3 órája

Programok Rosti jegyében ősztől tavaszig

Többszörös évfordulót ünnepel a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola, ugyanis idén 60 éves az iskola, amely 30 éve viseli az éppen 150 éve elhunyt Barkóczi Rosti Pál nevét. Ebben a tanévben ekörül forog minden, a rendezvénysorozat október 18-án, pénteken indul a Rosti Gálával a Bartókban.

Balla Tibor
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Kaszás Zsolt, a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a jubileumi tanév programjainak megszervezésében nagy segítségükre volt a Pentele Baráti Kör is. Az október 18-án, pénteken este 18 órakor a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában kezdődő gálára impozáns műsorral készülnek, amelyben egykori és mostani diákok, egykori és mostani tanárok lépnek fel egy hozzávetőleg másfél órás műsorban. Mivel sokan egy-egy szám erejéig nem hozzák el formációikat, ezért alkalmi kombók fognak összeállni egyfajta örömzenélésre. Szekeres Istvánnal, a Rosti tanárával az élen a volt diákok és tanárok közül Kelemen Angelika, Palczer Zsolt, Németh Irma, Rajnai István, Szabó Edina, Kiss Endre, Kiss Attila, Fauszt Tibor, Klép Tamás lép majd fel, Kiss Kálmán, Gyurkity Kata, Rejtő Hajnalka verset mondanak, de lesznek táncos produkciók, például Weisz Lilla kortárstánc produkciója. Koszi Janka bár a koncertezést befejezte, de nyitott a személyes közreműködésre, csakúgy, mint Hegyi Áron, akinek az időpont ütközik egy koncertjével. Ők lehet, hogy csak virtuálisan jelennek meg. Bizonytalan még, hogy részt tud-e venni Lázár Zsigmond, a Dohány utcai Zsinagóga férfikórusának karnagya. Természetesen a gálán megjelenik a fényképezőgép is, például a diákok performanszában is. A Rosti gála egyben Rosti Pál emlékkoncert is, ezért a műsor zárásaként, Rosti Pál emléke előtt tisztelegve megpróbálják megjeleníteni azt a zenei világot, ami az ő zenei ízlésével, kultúraszervező tevékenységével szorosan összefüggött. Miután Rosti Mosonyi Mihállyal, az Erkel családdal, Richard Wagnerrel és Liszt Ferenccel személyes kapcsolatban volt, sőt utóbbi kettőnek a koncertjeit, bemutatóit is szervezte Magyarországon, ezért úgy gondolták, hogy a Dunaújvárosi Vegyeskar és Krokovai Marcell operaénekes közreműködésével elsősorban Wagner és Erkel operarészletek szólalnának meg. A gála nyitott, a belépő kétezer forintos árával az önköltséget igyekeznek behozni. Emellett a költségekbe beszáll az iskola alapítványa és a Pentele Baráti Kör is.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Szmodics László, az iskola tanára, a programok szervezője elmondta, hogy az emlékév következő eseménye a városi Rosti vetélkedő lesz majd, a korábban meghirdetettnél kicsit előbb, november 15-én, pénteken, amit az általános iskolák felső tagozata és a középiskolák számára hirdetnek meg. Igyekszenek minél több iskolát bevonni, a vetélkedés helyszíne a színház aulája lesz majd, ahol a "hátteret" a Rosti kiállítás adja majd, amelyet Pentele Baráti Kör nyit meg. Rosti kapcsán a beugró feladat egy fotópályázat lesz, amelyben a témához kapcsolódó, minőségi képeket várnak a később meghirdetendő témában. Olyan értékes nyereményekért folyik a vetélkedés, mint belépők a Bartókba és a moziba, könyv- és vásárlási utalványok, tárgynyeremények és egyéb csemegék. A kiállítás záróeseménye egy "Rosti fogadás" lesz, ami egy nagyon régi iskolai hagyomány, amiben a Rostit megszemélyesítő alak fogadja a többi iskola névadóját megszemélyesítő "valakit". Eljön hozzá Széchenyi, Bánki, korábban a Rudas Neumann Jánost hozta és kvaterkáznak és elmesélik, mit adtak a világnak, amiért névadók lehettek és ma miért lehet vonzó az odajáró diákok számára.

Valamikor a tanév végén egy házi játékot is tartanak, a Rosti ötpróbát, amiben megjáratják az iskola saját csónakjait, a legjobb forgatókönyv szerint még lovat is szereznének, de része lenne a fényképezés, egy kis szellemi torna a Rosti életművel kapcsolatosan, illetve egy talicskás, akadálypályás verseny, amivel Pálhalma névadását idézik fel, ugyanis A história szerint Rosti a saját kondíciója fenntartása miatt hordott össze egy földhalmot, amit édesanyjának ajánlott és Máriahalomnak nevezte el, ám a köznyelv később keresztneve után átnevezte Pálhalmára. Nemcsak az évfordulós tanév feladataiban szerepel a Rosti sír rendben tartása, saját feladatuknak tekintik, hogy a koszorúzások időszaka előtt beszállnak a környék rendberakásába. Az is hagyomány, hogy az érkező kilencedikesek rendbe rakják a sírt, tavasszal pedig a Rosti napok keretében zajló Rosti túra végén megkoszorúzzák a sírt. Ez előtt nyilvánvalóan rendbe teszik a sírt és környékét.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A tanévben legalább két alkalommal szeretnének házon belül fotókiállítást tartani. Ősszel Gallainé Nagy Erzsébet képanyagából nyílik valamelyik zsibongóban tárlat, tavasszal pedig egy volt diák, Wachter János fotóművész munkáiból nyílik kiállítás, akinek első komoly tárlata éppen az iskolában nyílt egykoron. A tanév második felében meghirdetnek majd egy telefonos fotópályázatot diákoknak, aminek szakmai "gazdája" Páhi Fekete Noémi képzőművész lenne, aki az iskola tanára. Ugyancsak tavaszi kiemelt esemény a harmadszor megrendezendő tanártalálkozó, ahol a volt Rostis tanárok jönnek össze, ami nem kis léptékű dolog, hiszen a hatvan év alatt nagyon sokan megfordultak az iskola katedráin.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában